Работна среща – 3 ден

Днес, 3 ноември, гостите от  Румъния, Португалия, Италия, Северна Македония и Турция се потопиха в училищната атмосфера, като посетиха уроци  на учители  от ПМГ „Иван Вазов“.

Денят стартира с наблюдение на часа по история и цивилизации при 5. клас с преподавател г-жа Анита Иванова. Децата изработиха макети на пирамиди, като написаха и изрисуваха върху тях най-важната информация за  Древен Египет. Гостите бяха особено впечатлени от знанията и уменията на най-малките вазовци.

Следващата спирка беше часът по английски език при г-н Живко Желев. Седмокласниците показаха, че няма трудности за тях в този чужд език  и го изучават и говорят с голяма любов и ентусиазъм. Колегите  изразиха своето възхищение от тяхното равнище на владеене на езика.

Програмата продължи с посещение на интердисциплинарен урок по химия и английски език при най-големите ученици на гимназията. Под вещото ръководство на г-жа Галина Караиванова учениците от 12.б клас демонстрираха отлични езикови умения и разкриха магията на химията чрез лабораторни експерименти.

След толкова сериозни науки дойде ред и на изкуството. Г-жа Зорница Кръстева организира с ученици от 8.а клас уъркшоп. Изработен бе комикс, с който младите художници разказаха реална ситуация от техния живот.

Събитията от деня приключиха в Градската библиотека, където бе организирано състезание между два отбора осмокласници. Под ръководството на своя преподавател г- жа Катя Атанасова отборите „Мнемозина“ и „Психея“ търсиха съкровище в енциклопедии, книги, справочници. Те се надпреварваха да разгадават  десетте загадки, изискващи знания за традиционни източници на информация и умения да се ориентират в текстове от различни сфери. С помощта на своите ментори Мария Митева и Милена Николова осмокласниците изпитаха състезателната тръпка и радостта на откривателството. Директорът на библиотеката г- жа Валентина Терзиева награди участниците и им отправи ново предизвикателство. Гостите по проекта бяха заинтригувани от идеята как се търси научна информация… без мобилен телефон и какъв културен опит имат нашите най- малки гимназисти.