Посланиците на Европейския парламент от ПМГ „Иван Вазов“ наредиха гимназията в топ 10 на най-активните в България по Програмата за училища посланици

За пета поредна учебна година ПМГ „Иван Вазов“ участва в програмата за училища посланици на Европейския парламент. През настоящата година 17 младши посланици – ученици от 9. до 12. клас и двама старши посланици, г-жа Адриана Христова и г-н Тодор Тодоров, организираха и осъществяваха дейности, очаквани от училищата, намиращи са на второ ниво в Програмата – дейности, които да достигнат до повече хора от местната общност.

Сред най-интересните инициативи на посланиците през годината бяха провеждането на Европейската седмица за намаляване на отпадъците, анкетното проучване за възможните изображения на бъдещите евромонети, срещата за 9 май с Пламен Асенов – автор на рубриката „Великите европейци“, излъчвана повече от 10 години по Радио Пловдив и по програма „Хоризонт“ на БНР.

През настоящата учебна година посланиците на ЕП посетиха гр. Страсбург по програма „Евроскола“, Народното събрание, сесия на Общинския съвет на Димитровград, регионалната среща на училищата посланици в гр. Пловдив. Те участваха активно и в срещите от онлайн инициативата „Европейски час“, водена от проф. Ингрид Шикова. Именно след участието си в „Евроскола“ посланиците стартираха съвместни дейности с училище посланик от гр. Тулча, Румъния.

Разнообразните и вълнуващи занимания на учениците младши посланици помогнаха, както за задълбочаване на знанията им за европейските политики, така и за изграждането на ентусиазиран и сплотен екип. Участието им в програмата развива умения и им дава самочувствие, важни за бъдещото кариерно развитие, като ги мотивира да бъдат активни европейски граждани.

В крайното класиране на Бюрото на Европейския парламент за 2022/2023 г. посланиците от ПМГ „Иван Вазов“ се наредиха на 10 място от 70 училища в България, които са отчели дейности. За пета поредна година гимназията е в годишния списък на Бюрото на най-активните училища посланици, като информация и снимки от наши събития редовно попадат в обучителните и в рекламните материали на програмата като примери за добри и иновативни практики.