Иновативно Училище


>> ИНОВАЦИЯ – 2020-2022г. <<


>> ИНОВАЦИЯ – 2022-2026г. <<

>> ИНОВАЦИЯ <<


От четвърти до шести юни в ПМГ „Иван Вазов“ се проведе проектна седмица, посветена на „Иновативно училище“. За втора година участниците в проекта представят своите дейности пред гости. На събитието присъстваха Наталия Славова – член на обществения съвет, Гергана Генова – старши експерт по математика и Живка Стайкова – старши експерт по природни науки и екология към РУО Хасково, преподаватели и ученици от димитровградските училища, родители, общественици. На четвърти юни  се състоя първото събитие- откриване, на което г- жа Христина Михайлова представи иновацията- образователна платформа с дигитални ресурси по всички учебни дисциплини. Учениците от 11. в клас проведоха интердисциплинарен открит урок на тема: „Географски предизвикателства“. Заедно със своите преподаватели – Петя Желязова, Галина Караиванова, Боряна Христова и Драгомира Стоянова те показаха създадени от тях интерактивни продукти. На втория ден от проекта пети юни се състоя интердисциплинарен открит урок. Учениците от 10. б клас и техните преподаватели Катя Атанасова и Петя Желязова работиха по темата: „Тютюнът- вещ, стока, знак“, като свързаха прочити на Димитър- Димовия роман със стопанската роля на тютюна. Проектната седмица приключи с третия открит урок под ръководството на преподавателите Яна Бъчварова, Гюлшен Али, Христина Михайлова и Теменужка Калинова, Мария Марвудова. В урока „Здравословното хранене – мисията невъзможна или реално постижима“ ученици от деветите класова използваха знанията си по математика, биология, немски език и физическо възпитание и спорт. Те изчисляваха дневната доза калории за храненето на деветокласник. Събитието беше закрито от г-жа Валентина Делчева, директор на Гимназията, която поздрави участниците в проекта и им пожела вдъхновение за нови идеи през следващата година, в която ще продължат да работят в екип за „Иновативно училище“.


В периода 10 – 12. 04. 2024 г. ПМГ „Иван Вазов“ беше домакин на работна среща по НП „Иновации в действие“. Гости на гимназията бяха Профилираната гимназия „Христо Ботев“, гр. Попово – иновативно училище, Професионалната техническа гимназия „Иван Райнов“, гр. Ямбол и Профилираната гимназия „Васил Левски“, гр. Ямбол. Първия ден те се запознаха с историята на нашата Гимназия и разгледаха сградата на училището, а след това посетихa Ретро апартамента и красивия парк „Марица.“

Втория ден гостите имаха възможността да наблюдават два интердисциплинарни урока. Учениците от 11. в клас, профил „Софтуерни и хардуерни науки“, заедно със своите преподаватели г-жа Петя Желязова, г-жа Галина Караиванова, г-жа Боряна Христова и г-жа Драгомира Стоянова, представиха урок по география и икономика, английски език, информатика и ИТ на тема: „Географски предизвикателства“. Те бяха разделени на пет екипа. Два екипа получиха своите теми по география, свързани с регионалната география и забележителностите на Европа. Останалите три екипа получиха теми по английски език с географска насоченост, в които се разглеждат глобални теми. В часовете по Информатика, всеки екип изготви софтуерно приложение в среда за програмиране Visual Studio 2019, с език за програмиране C# и неговия графичен потребителски интерфейс. Накрая екипите отправиха своите географски предизвикателства към публиката. Учениците показаха убедителни знания и умения в боравенето с различни графични компоненти, в използването на подходящи свойства и събития, за да предадат интерактивност на своите приложения. В часовете по ИТ екипите изготвиха видеа, с които публиката стана участник в красиви виртуални разходки.

Втория урок е на тема „Да се храним и живеем здравословно – мисия невъзможна или реално достижима“. Деветокласниците показаха своите знания и умения в света на математиката, биологията, ФВС, немски и руски език. Урокът започна с презентация, представяща резултатите от предварително проведена анкета, относно хранителните им навици. Вазовци изготвиха материали и интересни игри в платформите: Canva,  Kahoot, Learning Apps; видео със спортни дейности, книжка – здравословен справочник и богата трапеза със здравословни ястия, включваща и рецепти.

Гост бе и старши експертът  от РУО Хасково г-жа Таня Ганева.

Следобед направихме малка екскурзия с образователна цел: църквата в с. Узунджово, Регионалния историческия музей и монумента на  „Света Богородица“ в гр. Хасково и  Тракийското светилище на нимфите и Афродита край с. Каснаково.

В заключителния етап бе изготвен краен продукт – Брошура на Canva, в която се отбелязаха ключови моменти от посещението. В дейността се включиха всички ученици от училищата заедно с наши дванадесетокласници. Г-жа Хр. Михайлова представи и използвани иновации в училище.

Видео  >>> ПМГ „Иван Вазов“ посрещна гости по НП „Иновации в действие“ <<<


В периода 19 – 20. 03. 2024 г. екип от учители и ученици от ПМГ „Иван Вазов“ –  гр. Димитровград гостува на иновативно училище ПГ „Христо Ботев“ – гр. Попово. Домакините бяха подготвили богата програма, която включваше наблюдение на интегриран урок по химия и биология по метода „Обърната класна стая“ и час по информатика (Програмиране с Visual Basic for Application). Учениците се забавляваха с образователни игри за емоционална интелигентност.

Част от програмата бе и посещение на старопрестолния град Велико Търново, Музея на восъчните фигури и Самоводската чаршия. Така ние си тръгнахме с положителна енергия и идеи за ползотворна работа.


За проектната седмица

>> НП „Иновации в действие“, Модул 4 – Дигитален многоезичен речник с географски понятия <<

Умения за работа в екип, нестандартни образователни подходи, находчиви решения показаха на проектната седмица преподавателите и класовете им, включени в проекта „Иновативно училище”.  В рамките на четири дни – от 5.  до 8. юни с изключителна интензивност бяха представени дейностите по проекта, който стартира през тази учебна година.

По време на проектната седмица учениците от 10. г клас, професия „Приложен програмист“, представиха интердисциплинарен урок по география и икономика и програмиране на тема: “Население и селища в България“. За всяка подтема се изготви презентация с включен тест на Visual C# с графичен потребителски интерфейс с различни видове въпроси и отговори. Всеки тест предоставя възможност за оценяване и показва верните отговори.

Учениците от 11.г   клас, профил „Софтуерни и хардуерни науки“, демонстрираха своите софтуерни приложения на тема: „Българската литература – автори и творби за ДЗИ“, изготвени с Visual C# с графичен потребителски интерфейс. Тези приложения могат да се използват за самостоятелна подготовка за ДЗИ.

Най- малките участници в „Иновативно училище”- шестокласниците с ентусиазъм направиха СТЕМ урок на тема „Видове движения. Скорост“ с ръководители г-жа Гюлшен Али и г-жа Яна Бачварова. Този урок даде възможност на учениците да обединят знанията си по предметите Човекът и природата, Математика, ИТ и география. Запознаха се с видовете движения и връзката между величините път, скорост и време и обобщиха и затвърдиха  знанията си чрез решаване на кръстословица. След това бяха разделени на екипи и под формата на игра те приложиха знанията си в реална ситуация. Всеки екип изтегли чрез жребий една дестинация в България и с помощта на приложението на  Google Maps трябваше да изчисли скоростта за достигане до нея и да посочи една забележителност в града.

Деветокласниците от групите, изучаващи немски език, представиха платформи и приложения, на които  бяха подготвили разнообразни игри, презентации и видеа, включващи лексика и граматика от изучавания материал. След провеждането на урока всички, ученици и гости, се съгласиха, че изучаването  на чужд език може да бъде забавно и интересно и че приложенията дават възможност той да бъде учен навсякъде и по всяко време.

Интересен интердисциплинарен урок изнесоха учениците от 11. б клас, профил „Природни науки”. Те „прочетоха” класическия роман „Тютюн” от Димитър Димов през призмата на изучаваното по биология и здравно образование. Темата на урока – „Пороци, зависимости, болести в романа” беше разработена чрез съпоставка на цитати от повествованието и възможни решения от гледна точка на биологията.

Всички ресурси се намират на платформата http://smartclassroom.pmgdimitrovgrad.net/

Седмицата премина успешно и участниците споделиха удовлетворението си от работата през учебната година, без да пропуснат да загатнат какви идеи обмислят за следващия етап на проекта.


В периода 26-28 април 2023 година преподаватели и ученици от ПМГ „Иван Вазов“ – Димитровград гостуваха на ПМГ „Христо Смирненски“ – град Перник, по НП на МОН „Иновации в действие”. Партньорското училище представи своите дейности за сегашния етап на проекта. Преподавателите Яна Бъчварова, Гюлшен Али, Христина Михайлова и Катя Атанасова, както и учениците Елица Делчева, Десислава Велева, Александър Динков и Димитър Ганев останаха възхитени от резултатите на партньорското училище. Домакините показаха своя STEM кабинет и Центъра по природни науки, разполагащ с модерни, ефективни и отговарящи на съвременното образование мултифункционални кабинети. Клубът по роботика направи впечатляваща демонстрация на създадените Lego роботи. Вазовци бяха впечатлени от креативната идея- същността на иновативния проект на ПМГ „Христо Смирненски“ – „С наука и технологии към бъдещето”, въведените иновативни елементи и постигнатите резултати.

На 27 април присъствахме на уъркшоп „Работилница за наука и творчество“, в който три екипа демонстрираха иновативни учебни занятия. Домакините проведоха учебен практикум за изследване на състава на почвата и показатели като киселинност, влажност, съдържание на карбонати и живи организми. Вторият екип представиха технологичен процес за създаване на ръчно леяна хартия, в който се включиха и вазовци.

Третият екип от ученици в иновативните паралелки на ПМГ „Христо Смирненски“ – град Перник проведоха иновативен урок на тема: „Рециклиране и преизползване“. Учениците демонстрираха изработване на табуретка от пластмасови бутилки, чанти за пазар от стари тениски и кошници от 10-литрови бутилки за минерална вода.

На 28 април се проведе семинар на тема: “Иновативните идеи – път към успеха“, на който преподаватели споделиха добри педагогически практики, в които иновативните уроци са с акцент върху междупредметния интегритет. Особено впечатляващо беше създаденото от колегите в на ПМГ „Христо Смирненски“ – град Перник дигитално портфолио.

Домакините ни запознаха с историята и забележителностите на Перник, където посетихме Регионалния исторически музей и Минния музей. За вазовци опитът на колегите от Перник ще се превърне в стимул за работа по иновативни проекти.


От 5-ти до 7- ми април ПМГ „Иван Вазов” бе домакин на партньорска среща по Националната програма „Иновации в действие”.

Нашето училище, което е част от проекта „Иновативни училища”, посрещна гости от ПМГ „Христо Смирненски“ – иновативно училище, гр. Перник, СУ „Свети Климент Охридски“, с. Стамболово, ТПГ „Мария Кюри“, гр. Перник. Първата работна среща на екипите започна с приветствие от г-жа Валентина Делчева – Директор на ПМГ, която накратко разказа за историята и настоящото развитие на Гимназията, както и за международните и националните проекти, в които участва. Г-жа Делчева представи работата и идеите по проекта за иновации за четири години – платформа, в която учители показват разработено от тях дигитално учебно съдържание. Работата продължи с бинарен урок в иновативната паралелка – 11. в на тема: „География и слово”, насочен към географски обекти и природни забележителности в прозата и поезията на Иван Вазов. Четирите екипа бяха разработили различни аспекти на проблема – пътеписът „Розовата долина и Тунджа”: откъси от художествения текст, представени с приложението Google Earth; пътят на Бойчо Огнянов от романа „Под игото”, проследен с ArcGis, стихотворения от различни сборници, внимателно проучени и представени чрез IEDU 360 градуса. Своеобразно обобщение на темата представляваше презентацията „Природата в българската литература”, изработена с продукта CANVA. Учениците на г- жа Петя Желязова и г-жа Катя Атанасова изненадаха гостите с игра в приложението Kahoot, която освен забавна, е и образователна. Така географията и литературата си подадоха ръка, за да разкрият неподозирани възможности пред 11. В клас и обещания за нови предизвикателства. Интердисциплинарен урок на тема: ”Видове движения. Скорост” представиха с иновативните 6. клас с преподавателите Яна Бачварова и Гюлшен Али. Те показаха колко много паралели могат да се направят между математиката и човекът и природата, прилагайки компетентностния подход. Учениците обединиха знанията си по двата предмета и показаха умения да решават практически задачи. Като се запознаха с връзката между величините път, скорост и време, шестокласниците от шестте екипа получиха нетрадиционна задача. Всяка група получи по една дестинация в България и с помощта на приложението Google Maps учениците трябваше да проверят разстоянието до определената точка и по математическа формула да изчислят скоростта и времето за достигане до нея. Всеки екип трябваше да посочи и по една забележителност в града, към който виртуално ги насочи жребият. През втория ден на НП „Иновации в действие“ учениците и учителите от Перник и Стамболово посетиха манастира „Свети Анастасий“ до село Златна ливада – едно от най-старите средища на ранното християнство. Вторият модул на програмата включваше посещение на открит урок в актовата зала на гимназията. Този интердисциплинарен урок с участието на 11. г клас беше по информатика и български език и литература. Под ръководството на преподавателите Драгомира Стоянова и Катя Атанасова учениците демонстрираха изработени от тях софтуерни приложения с графичен потребителски интерфейс, създадени с Visual C#. Шест екипа от по двама ученици показаха тестове, свързани с учебния материал по български език и литература и предназначени за подготовката за ДЗИ. Темите на тестовете включваха литературните произведения от модулите „Родното и чуждото“, „Обществото и властта“, както и задачи с отворен и затворен отговор по правопис и граматика. Третият, заключителен ден на НП „Иновации в действие“, започна с представяне на добри педагогически практики в ПМГ. И докато преподавателите дискутираха по темите за предизвикателствата в училище при съвместяването на традиционни и модерни методи и възможностите на дигиталните технологии, учениците посетиха планетариума „Джордано Бруно“, след което съвместно изготвиха един общ продукт – постер чрез приложението CANVA.


За втори път ПМГ „Иван Вазов“ е включена в списъка на иновативните училища за нов четиригодишен период.

Темата на иновацията е: „Активно преподаване и учене чрез създаване на образователни дигитални ресурси“. Целта на иновацията е да се създаде платформа за споделяне на образователни дигитални ресурси, създадени от учителите, включени в проекта и достъпни за всички участници в образователния процес в училище. Очакваният резултат е повишаване и подобряване мотивацията за учене у учениците. На 1 март в актовата зала на Гимназията се състоя официалното представяне на платформата, която се намира на адрес: smartclassroom.pmgdimitrovgrad.net и вече е достъпна за всички ученици. Вярваме, че тази иновация ще допринесе за по-добро и качествено образование. Екипът, който тази година работи е – Катя Атанасова – старши учител по български език и литература, Яна Бачварова – учител по математика, Драгомира Стоянова – старши учител по информатика и ИТ, Христина Михайлова – старши учител по немски език, Петя Желязова – старши учител по география, Гюлшен Али – учител по биология и химия.


>> Иновации в действие – брошура <<


„Иновации в действие“ на гости в Старопрестолния град

От 3 до 5 май 2022 г. представителна група на ПМГ „Иван Вазов“, работеща по НП „Иновации в действие“, гостува на един от партньорите си – иновативно училище – ПМГ „Васил Друмев“, Велико Търново. Визитата беше осъществена съвместно с преподаватели и ученици от ПАГ „Н. Вапцаров“ – Бяла Слатина и СУ „Иван Вазов“ – Стара Загора. На 3 май домакините организираха работна среща с екипите гости, на която представиха иновативните практики в образователния процес на ПМГ „В. Друмев“. Интерес предизвика новосъздаденият STEM център, включващ три съвременно оборудвани лаборатории. На 4 май домакините популяризираха добрите си практики с два открити урока на тема „Алгоритми и структурни данни“ и „Компютърна математика“ . Гостуването завърши с продукт на иновацията – фотоалбум. Вазовци останаха доволни от визитата си, като се завърнаха заредени с положителни емоции от разходките си из забележитеностите на Старопрестолния град.Ден трети от НП „Иновации в действие“.

Гостите от ПМГ „Васил Друмев“, Велико Търново, СУ „Иван Вазов“, Стара Загора и ПАГ „Н. Й. Вапцаров“, Бяла Слатина участваха в заключителна среща по националната програма. На нея г-жа Христина Михайлова представи иновациите в часовете в ПМГ „Иван Вазов“. Гостите попълниха анкети. Така те си тръгнаха заредени с много емоции и нови идеи. Вярваме, че представените иновативни практики ще намерят приложение и в други училища.


Ден втори по НП „Иновации в действие“ започна с екскурзия до Александровската гробница. Гостите имаха възможността да разгледат стенописите на гробницата. Запознаха се с един наистина уникален паметник на античното изкуство в Тракия. В ранния следобед се състоя представителна изява, организирана от иновативните паралелки от 11. б и 11. в клас. Нашите ученици представиха своя блог, озаглавен „Сезоните и градът“. За целта гимназистите се бяха разделили на четири екипа. Част от групите представиха на публиката сезона, който най-много ги е ентусиазирал да творят. Бе показана любопитна информация за празниците, клипове и стихотворения, както и техните любими рецепти за празничната трапеза. Нашите гости бяха впечатлени.


НП „Иновации в действие“ – 12-14.04.2022г.

Ден 1

За втора поредна година ПМГ „Иван Вазов“- гр. Димитровград участва в НП „Иновации в действие“. Тази година те посрещнаха гости от три училища: ПМГ „Васил Друмев“- гр. Велико Търново – иновативно, СУ „Иван Вазов“- гр. Стара Загора и ПАГ „Н. Й. Вапцаров“- гр. Бяла Слатина. На 12.04.2022г. гостите пристигнаха в училището. То беше представено от Валентина Делчева. Присъстваха на интердисциплинарен урок по история и география на ученици от 11. в и 12. в клас. С преподаватели Петя Желязова и Павлина Лозева. Те представиха една интересна и полезна виртуална екскурзия, в която са включени природни обекти от Източните Родопи. Виртуалната разходка се извърши благодарение на платформата за интерактивно образование IEDU 360﮿. Бяха представени и интересни легенди и загадки. След урока водещите задаваха въпроси към публиката. Денят приключи с публична изява на групата по интереси „Аз и химията“ с ученици от 9. б клас и ръководител Ирина Панева. Те представиха различни химични опити. Много интригуващи бяха експериментите като: огън под вода, хамелеон – течност, преминаваща през различни цветове при разклащане, ефект като при лампата на Аладин, домашна лава, химически коктейли, изчезващи цветове и слонска паста. След демонстрацията, гостите също направиха някои от опитите. Домакините са подготвили през следващите дни и други интересни изяви.


Представителна изява „Сезоните и градът“ по проект „Иновативно училище“ в ПМГ „Иван Вазов“ – Димитровград

На 30.03.2022г. в ПМГ „Иван Вазов” се проведе представителната изява на иновативните паралелки 11. б и 11. в клас. Учениците работиха по иновативното училище и това бе заключителният етап на двегодишния им труд. За целта гимназистите направиха блог „Сезоните и градът“. В него споделят, като рисуват в слово на различни езици, запечатват в клипове и снимки личните си впечатления от своя любим роден град. Целта на изявата бе гостите да се запознаят с новосъздадения блог. Всеки от четирите екипа представи сезона, който го вдъхновява. На публиката беше представена полезна информация за празниците, стихотворения и клипове, създадени от тях самите, любими рецепти. Информацията в блога е на български, английски, немски и руски език. Директорът Валентина Делчева изрази своята възхита от изявата и поздрави учениците за отлично свършената работа. Екипът от преподаватели и ученици наистина доказа креативността и творческите си възможности. Блогът „Сезоните и градът“ е достъпен за всички и може да се открие на фейсбук страницата на ПМГ „Иван Вазов“. Екипите заявиха, че ще продължат да публикуват информация. >>https://pmgdimitrovgrad.blogspot.com <<


Иновации в действие

От 09 до 11.06.2021г. в ПМГ „Иван Вазов“ се случи първата обменна визита по Национална програма „Иновации в действие“ с партньорските училища от Враца – СУ „Кузма Тричков“ ( иновативно ) и от Хасково – ФСГ „Атанас Буров“. За гостите бе подготвена интензивна, но разнообразна програма, предразполагаща за споделяне на опит и обмяна на идеи. Групата от Враца, заедно с колеги и ученици от хасковското училище, прекрачиха прага на гимназията. Посрещна ги усмихнато момиче в носия, с пита в ръце, след което учители и ученици се запознаха със своите партньори и разгледаха училището. До края на деня бе предвидено посещение на къщата музей „Пеньо Пенев“. Гостите бяха силно впечатлени от интересната беседа на госпожа Живка Шишкова, уредник на музея, и очаровани от запознанството с димитровградския пейзаж. Същинската работа започна на следващия ден. Преподаватели и ученици от двете училища присъстваха на два интердисциплинарни урока, представени от участниците в иновативния проект – учениците от 10б и 10в клас. Под ръководството на г-жа Г. Караиванова – старши учител по английски език, и г-жа Ваня Маринчева – старши учител по БЕЛ, бе представен урок на тема „В търсене на красотата“/“In searching of the beauty”. Учениците от 10б клас представиха своите „открития“ на български и на английски език в разделите природа, изкуство, женска красота и обаяние на словото. Решенията им бяха креативни и разнообразни – гледахме видео, електронна книга, откъси от „Ромео и Жулиета“ в комикси, анимационни изображения на ученици върху клипове от тяхна любима музика. Литературната част премина под наслов „Искам с думи да рисувам“. Учениците бяха подготвили филм за силата на женската красота и изработиха пъзел с красиви изображения. Гостите бяха впечатлени от стиховете на поетесата София Георгиева от стихосбирката й „Зора“, подбрани от г-жа Маринчева. Всеки, който разпознаваше себе си в поетичния калейдоскоп, получаваше съответното стихотворение като подарък. Изключителна споделеност и вълшебство от красота… Вторият урок премина под наслов „Литературни маршрути с родописеца Вазов“. Той бе съвместна работа на учителите по литература и география – г-жа М. Пенева и г-жа Ж. Ненова. Под тяхно ръководство учениците от профил „Икономически“ подбраха няколко обекта в Искърското дефиле, обичани и често посещавани от Патриарха; разказаха за учредяването на Туристическото дружество с общо изкачване на Черни връх през 1895г. и показаха Вазовия барелеф на връх Ком. Маршрутите бяха описани в брошура, която гостите получиха, а преди това учениците обясниха дълбоката връзка на Иван Вазов с „всичко българско и родно“. Колега от училището във Враца демонстрира пред учениците забавна игра за умения по финансова грамотност. Младежите трябваше да „заработят“ месечен бюджет за семействата си, разумно да го разпределят и да опитат да го редуцират при непредвидени обстоятелства. На уроците присъстваха г-жа Радостина Димитрова – председател на Обществения съвет в гимназията, и г-н Росен Кузев – бивш колега и един от учредителите на иновативния проект. Денят завърши с релаксиращо посещение на Александровската гробница, от чиято мистичност и красота гостите бяха очаровани. В петък учителите от двете училища – във Враца и Хасково, заедно с работещите по проекта в ПМГ „Иван Вазов“, се събраха и обсъдиха своите впечатления. Г-жа Хр. Михайлова запозна гостите с други иновативни практики, реализирани през годините в гимназията, с което ги провокира да споделят и своя опит. През това време учениците, ангажирани с проекта, работиха заедно в WorkShop работилница, където с акварелни бои върху фон от гербовете на трите училища изразиха себе си с рисунка. В края на срещата единодушно бе впечатлението, че очакванията на гости и домакини са били оправдани, а обмененият опит – ползотворен и за трите страни. Скоро екип от ПМГ ще върне визитата и ще се докосне до атмосферата и учебните практики в далечния северозападен град. Очакваме с нетърпение.


Онлайн открит урок „Съкровищата на Димитровград“ на иновативното училище ПМГ „Иван Вазов“ – Димитровград

На 02.02.2021 г. в ПМГ „Иван Вазов“ се проведе онлайн представителна изява на тема „Съкровищата на Димитровград“, представена от иновативните паралелки в училището.Учениците от 10.б и 10.в клас, предварително сформирали десет екипа,  представиха по вълнуващо атрактивен начин забележителностите на Димитровград. Гимназистите показаха електронните си книги, изработени с програмата Bookcreator, съдържащи информацията за обектите на града. На открития онлайн урок присъстваха г-жа Валентина Делчева – директор на училището, г-жа Илияна Славова – главен експерт в МОН и директор на гимназията до 2020г., г-н Иван Панайотов – началник отдел в РУО – Хасково, г-н Росен Кузев – бивш заместник- директор на ПМГ, учители от гимназията, представители на обществения съвет, ученици, родители. Под умелото ръководство на преподавателите в иновативните паралелки всички екипи демонстрираха завидни знания и креативност. Часът допринесе за реализиране потенциала на всеки екип. Урокът започна с викторина към гостите. Бяха зададени години, свързани със забележителностите на града, като на всеки верен отговор се отваряше по една забележителност. По този начин се получи пъзел на града.  След това всеки екип изложи своя обект. Представената информация беше на български, английски, немски и руски език. В електронните си книги учениците бяха вградили и аудиозаписи на всички езици, които изучават в училище като чужди. Два екипа бяха направили видеоклипове за своите обекти. Така десетокласниците влязоха и в ролята на истински актьори. В края на часа беше добавен и линк на Mentimeter, където с една дума всеки участник или гост да изрази впечатлението си от урока. Изразите Браво!,креативност, сърцатост, интелект, любов, възхита, талант бяха ключовите за впечатленията на зрителите от вдъхновения труд на десетокласниците.Директорът Валентина Делчева изрази своята възхита от урока и поздрави учениците за отлично свършената работа. Г-жа Илияна Славова и г-н Росен Кузев също изразиха своите прекрасни впечатления, като напомниха и за положените всеобщи усилия този проект да се случи. Екипът от преподаватели и ученици наистина доказа креативността и творческите си възможности.