ХИМИЦИ ОТ ПМГ „ИВАН ВАЗОВ” НА НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ВЪВ ВАРНА

Ученичката Гергана Гочева от ПМГ „Иван Вазов” бе единствената представителка на Хасковска област, класирала се за Националния кръг по химия и опазване на околната среда. Преподавател по химия на деветокласничката е г-жа Мариела Делчева. От 18 до 21 март те взеха участие в 49-та Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда, провела се в гр. Варна. Домакин на престижното събитие бе Частното средно училище „Юрий Гагарин“ в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“, а организатори -Министерството на образованието и науката, Регионалното управление на образованието във Варна и СОК „Камчия“.
Деветокласничката Гергана Гочева се представи успешно на престижното състезание, в което се съревноваваха 120 ученици от 7 до 12 клас, разпределени в четири възрастови групи.
Ето какво разказаха г-жа Мариела Делчева и Гергана Гочева за олимпиадата:
Официалното откриване на олимпиадата се състоя петък – 17 март, от 18 ч. Участниците и гостите бяха приветствани от Венцислава Генова – началник на Регионалното управление на образованието във Варна, от Пенка Стоева – и.д. директор на ЧСУ „Юрий Гагарин“ в „Камчия“. Министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, който също е химик, също приветства участниците. Веднага след това започна техническата конференция на олимпиадата с ръководителите на отбори.
Изключително атрактивно бе откриването на Националната олимпиада – то бе символично пътуване към изконните български корени и напомни за непреходните ценности на знанието и образованието, за свободата и любовта. Актовата зала на на училището се изпълни с красотата на 15 гайди, които оживяха в ръцете на младите гайдари от ОУ „Антон Страшимиров“ във Варна. Силата на българската история, традиции и ценности, представени в прекрасните изпълнения на талантите от Общинския детски комплекс в морската столица, накараха сърцата на всички да трепнат.
Представена бе и националната комисия за организиране и провеждане на Олимпиадата, ръководена от доц. д-р Христо Чанев – преподавател във факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и ръководител на националния отбор по химия.
Естествено, откриването на Олимпиадата по химия не мина и без атрактивна демонстрация на бурна химическа реакция. С много хумор студентите от Софийския университет показаха пред учениците как химиците приготвят кекс с пакетче нишесте и малка горелка. Експериментът бе посрещнат с овации от препълнената зала.

Учениците от 7 до 12 клас бяха разпределени в четири състезателни възрастови групи. Надпреварата бе в два етапа – теоретичен и експериментален.
Теоретичният кръг започна в събота – 18 март. По традиция най-вълнуващ и очакван е експерименталния кръг на олимпиадата, в който учениците трябва да направят качествени химически анализи за изследване на вещества, които се съдържат в разтвори. Участниците провеждат химичните реакции в модерните кабинети на ЧСУ „Юрий Гагарин“, оборудвани с най-съвременна образователна техника за лабораторни изследвания, а също и с необходимите плотове, течаща вода и изходи за електричество, при спазени изисквания за безопасност. В училището вече бяха пристигнали 800 епруветки, 100 бехерови чаши, филтърна и лакмусова хартия и специални химически вещества.
На 19. март, точно в 8.00 ч. учениците започнаха работа по теоретичните задачи. С интерес се очакваше експерименталната част на олипиадата, която се проведе в събота и неделя, в модерните кабинети на ЧСУ „Юрий Гагарин“, оборудвани с най-съвременна образователна техника за лабораторни изследвания. За провеждането на качествените химически анализи в „Камчия“ бяха осигурени 800 епруветки, 100 бехерови чаши и специални химически реактиви.
Заедно със състезателната програма от 18 до 21 март участниците имаха възможност да разгледат „Камчия“ и да посетят единствения в България Авиокосмически център с Планетариум, Музея на уникалните кристали и Славянски център, а също и да спортуват в модерния спортен комплекс „Камчия“.
След края на състезанието всички бяха поканени на „Вечер на приятелството“ – за създаване на нови контакти в името на науката. Участниците имаха възможност да посетят единствения в България Авиокосмически център с Планетариум, Музея на уникалните кристали и Славянски център. По време на престоя си учениците и гостите имаха възможността да използват басейна с олимпийски размери, фитнес залите, да поиграят тенис на маса в Спортния комплекс на „Камчия“.