УЧАСТИЕ В ПРОГРАМА „ЕВРОСКОЛА“

На 26 януари, 2023 г. група от 24 ученици на ПМГ „Иван Вазов“, повечето от които младши посланици на ЕП, и ученици, които в предходни години са представяли гимназията на национални олимпиади и състезания, посетиха Европейския парламент в Страсбург по програма „Евроскола“.

Програма „Евроскола“ предлага вълнуващо преживяване в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург, което позволява на ученици от страните членки на ЕС да се запознаят с европейската интеграция, като я изживеят от първа ръка. 

Учениците бяха придружавани от г-н Т. Тодоров (ст. посланик на ЕП) и г-жа Г. Караиванова. В ЕП те взеха участие в отделна сесия за учители, посветена на преподаването на медийна грамотност в училище.

Събитието се състоя в хибриден формат. Имаше стотици участници на живо, а също и участници онлайн, от много държави членки на ЕС. Темата на предиобедната сесия бе „Медии и демокрация: действията на ЕС срещу дезинформацията“. Присъстващите имаха възможност да зададат въпроси към Рафаел Глуксман, член на ЕП, Делфин Колар, заместник- говорител на ЕП и към специалния гост, френския ютубър Адам Брос. По време на следобедната сесия участниците имаха възможност да изразят и обсъдят мнения  по темата за предстоящите през 2024 г. избори за Европейски парламент.

Това е третото посещение на ЕП в Страсбург по програма „Евроскола“ за ученици от ПМГ „Иван Вазов“. Този път основа на групата бяха младши посланиците на ЕП, които имат активна роля през последните години за популяризиране на неговата работа в училище. Вече пета година гимназията е училище посланик на ЕП.

По време на пътуването си до Страсбург групата от ученици и учители имаше възможност да посети и разгледа забележителности освен на града домакин, но също и на Любляна, Люцерн, Верона и Милано.

Ето как някои от участниците в събитието оцениха преживяванията си:

 „Денят в Европейския парамент беше доста впечатляващ. Имах възможност да слушам хора, които работят в него и си направих много изводи от това, което споделиха. Програмата ми помогна да се срещна с мои връстници от други страни, да науча повече за тях и техните гледни точки, да развия критично мислене и да навлезна в проблемите, пред които е изправен ЕС.“ Йоана, 10 „а“.

„Пътуването и участието за мен бяха голямо преживяване.  Посещението на парламента в Страсбург е събитие, което никога няма да забравя и е място, което вдъхва увереност за нас младите хора. Още с фасадата си сградата ме респектира много, а по време на мероприятието успях да се запозная с много нови хора. Във втората част от събитието успяхме да обменим идеи и мнения, което беше много полезно за мен. Благодаря на моето училище и на моите учители за възможността да участвам в сесия на "Евроскола". Атанас, 11 „б“

„Изключително съм доволен от цялата организация и самата екскурзия, най-вече от деня в ЕП. Преживяване, което най-вероятно никога няма да изпитам отново – влизане в самата зала, участие в дискусия с видни експерти и журналисти, запознаства с ученици от други европейски държави и куп други приятни случки. Аз лично взех участие в заседанието като направих коментар в началото на втората сесия. Бях доволен да бъда чут. Като цяло съм много доволен от цялата седмица и съм изключително благодарен на учителите, които бяха с нас, на училището, на фирмата и съучениците, с които пътувахме.“ Даниел, 11 „а“

„За мен денят в Европейския парламент в Страсбург беше едно незабравимо преживяване, което със сигурност разшири моите хоризонти. Натрупах нови знания, обсъжданите теми провокираха нов интерес в сферата на медиите (относно дезинформацията, фалшивите новини и как точно да се предпазим от тях). Въпреки, че нямах възможността да задам въпросите си в първата част от събитието, успях да отговоря на зададен въпрос от водещите. За мен беше важно да взема участие и се радвам, че успях. Заместник-председателят на ЕП, заместник-говорителят на ЕП и специалният гост, които участваха, бяха изчерпателни и направиха престоя ни пълноценен, въпреки че не всички имаха възможности за изява. Участниците от другите държави бяха много общителни и дружелюбни. Смея да кажа, че това наистина беше once in a lifetime experience и ако имам възможност, бих повторила без да се замисля. Цялото пътуване беше запомнящо се: всички градове които посетихме, всички моменти които преживяхме и спомените, които създадохме. Винаги ще го помня!“ Александрина, 10 „б“