Урок по духовност

„Живеем в България, „земя като една човешка длан“, прашинка върху картата на света, „но по-голяма ти не си ни нужна“. Тук имаме от всичко по малко – слънце и дъжд, вятър и море, злато от жито и ръж, палитра от сладост и цветове, розов аромат и мирис на бор – там, високо в планината. Имаме история, напоена с кръв и слава, и хора талантливи, с горещи сърца и напукани ръце. Имаме България и я вдишваме всеки ден – от първия писък до последния дъх в разрошените от вятъра треви и макове, метличина, синчец.
Къде е България в мен и в теб – да потърсим с поета Патриарх и наш патрон, наш вдъхновител и образец по българщина. Неговите половинвековни усилия да държи будна българската духовност. Да инжектира адреналин в съзнанието на малки и големи с всеки ред и стих – „Епопеята…“, за да не забравяме; „Под игото“ – да осъзнаваме от всяка страница колко опияняваща може да бъде една идея; всяко словесно пътуване из България, което разкрива нейната красота и неповторимост.
Нашият патрон на патронния ни празник – да потърсим с него къде е България в мен и в теб…“
Така започна урокът по духовност, проведен в деня на патронния празник на ПМГ „Иван Вазов“ – 21 април. Негови домакини и творци бяха учениците от 9а клас и техният преподавател по литература – г-жа М. Пенева. Разделени на екипи, младите вазовци излагаха аргументи в защита на тезата, че нашата духовност е в опасност и трябва да полагаме усилия, за да я опазим. Така, както са успявали през годините нашите предци – през тъмните средновековни времена на догми и гнет, през петвековното робство, по време на войни и битки за оцеляване. Учениците реализираха по различен начин своите доказателства, представяйки материали от областта на историята и религията, българския език, изкуството и традициите на нашия народ. Бяха атрактивни със своята анкета, игра с публиката, пресъздаване на обичая „Ладуване“, красив народен танц, подбрана информация и много факти, налагащи тезата за духовната смелост на един народ да оцелее и се съхрани и зов за бдителност към младите хора да бъдат достойни наследници и пазители на духовните ценности.