т 2 до 5 април 2018г. в Боровец се проведе Осемнадесета ученическа секция на Ученическия институт по математика и информатика към Българска академия на науките

Нейната цел е да открива и подкрепя даровити деца в областта на математиката, информатиката и информационните технологии, които желаят да се занимават с изследователска работа. За участие в нея бяха допуснати 47 проекта по математика, информатика и информационни технологии от цялата страна, разработени от ученици от 8 до 12 клас.
Единствените от област Хасково, допуснати за участие в секцията бяха шестима възпитаници на ПМГ „Иван Вазов“, които представиха своите проекти. Пламен Панчев и Александър Боев от 11 клас с ръководител г-жа Добринка Донева участваха с разработения от тях „Електронен учебник по история и цивилизация“, който представлява уеб сайт. Ръководени от г-жа Снежа Димитрова дванадесетокласниците Кристиан Костов и Живко Ненчев участваха с разработената от тях игра „Антични цивилизации“ и Милен Георгиев и Мартин Делчев с 3D игра „Топчо“.
Учениците се представиха много добре при защитата на проектите си пред научно жури от Българска академия на науките и бяха отличени с грамоти. Единадесетокласниците Пламен и Александър получиха поощрителна награда и покана за участие в Лятна изследователска школа, която ще се проведе през месец август в Благоевград. Дванадесетокласниците получиха оценка Отличен 5,80 за разработките си и придобиха правото да изберат специалност, предлагана от Факултета по математика и информатика на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, която да изучават в бъдещото си образование.

Линк към галерията >тук<