Седмица на математиката в ПМГ „Иван Вазов“ 13-18 март 2023 година

Всяка година по традиция учениците от ПМГ “Иван Вазов“ показват своето отношение към „царицата на науките“ с разнообразни дейности. Те са посветени на популяризирането на предмета като начин на мислене и доказване на необходимостта от математически знания и логика в нашето ежедневие. Беше изработено специално лого, посветено на 14 март. Чрез разнообразни инициативи, под ръководството на колегията по математика, учениците  заявиха своя интерес и отношение към тази древна наука.

Гости на събитията бяха  Гергана Генова – Старши експерт по математика от РУО – Хасково, учители и ученици от училищата от Димитровград.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ПРЕДСТАВИТЕЛЕН УРОК „СТАТИСТИКА – ЛЕСНА И ИНТЕРЕСНА“

На 13 март десетокласниците от профилите „Математически“ и „Софтуерни и хардуерни науки“ заедно със своите учители  – г-жа Анелия Тенева и Деляна Панева, представиха урок на тема „Статистиката – лесна и интересна“. Целта бе да се разберат понятията „генерална съвкупност“, „извадки“ и „вариационен ред“, да се осъзнае смисълът на средноаритметияно, мода и медиана от гледна точка на това коя от тези величини е добре да се използва за описание на централните тенденции в различни случаи.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ЗАБАВНА ИГРА „МАТЕМАТИКА ЗА ВСЕКИ“

На 14 март 2023 година учениците от  XIа и XIIа от профил „Математически“ на ПМГ „Иван Вазов“ отбелязаха по интересен начин Световния ден на математиката и Деня на числото Пи. Те организираха с ученици от V до X клас забавна игра с името „Математика за всеки“ – мотото, под което UNESCO обедини всички инициативи за тази година, посветени на този ден в гимназията – мотивирани любители на математиката. Представителни отбори – шест на брой с по трима участници от V до X клас от различни випуски и паралелки, работеха в екип и решаваха задачите, които бяха подготвили за тях. Жюри, съставено от предствители на XIа и XIIа клас оценяваше решените задачи.

Правилата на играта:

  1. В първи кръг всеки отбор трябва да посочи буквата на верния отговор на пет на брой задача за 15 минути. Най-добре представителите се четири отбора продължават във втори кръг.
  2. Във втори кръг всеки отбор трябва да посочи числов отговор на три на брой задача за работа 10 минути. Най-добре представителите се два отбора продължават в първи кръг.
  3. Във финалния трети кръг двата отбора решават две задачи с подробно изписани решения за 10 минути.

Забавно и интресно беше самото състезание и за публиката – ученици и учители от гимназията, както и ученици от VII клас от училище „Пенчо Славейков“, заедно със своите учители. Докато състезателите решаваха задачите, забавни и интересни, гостите можеха да се забавляват, като сами се опитват да намерят решенията на задачите, които самите състезатели решаваха – много от тях успяваха. Когато журито оценяваше отборите, учениците предложили задачи за самото състезание, обясняваха начини за решаване на някои от тях.

Основните участници в инициативата:

Даниел Йовчев (XI a) и Христо Георгиев (XI a) – водещи.

Деница Иванова (XII a), Tеодор Казаков (XII a), Божидар Станчев (XI a), Златин Златинов (XI a), Иван Тодоров (XI a) и Христо Георгиев (XI a) – жюри.

 

Христо Георгиев (XI a), създал логото на инициативата

Христо Димитров (XI a), създал сертификатите за участниците.

Георги Монев (XII a) – програмираното информационно осигуряване.

Георги Гьоков и Симона Петрова, предложели задачи за състезанието.

Посланието, което отправиха организаторите към учениците на ПМГ и гостите, учениците от ОУ „Пенчо Славейков“: Приятели, днес ние, по-големите от вас,  ви показахме, че с труд и упоритост всичко се постига. Вие имате необходимото условие – вашият интелект, знания и добри учители, добавете и достъчното условие – труд и постоянство, и ще успявате да се справяте с всички предизвикателства, не само в областта на математиката. НЕ ЗБАРАВЯЙТЕ: МАТЕМАТИКАТА Е ЗА ВСЕКИ, ЗАЩОТО НИ УЧИ ДА МИСЛИМ.

 

 

ПРИЗОВИ МЕСТА ЗА МЛАДИТЕ МАТЕМАТИЦИ НА ПМГ „ИВАН ВАЗОВ“

 

На 14 март – Деня на числото ПИ,  се изърши и награждаване на медалистите от зимния кръг на Международното математическо състезание „Математика без граници“.

Сребърни медали:

Николай Николов, V клас

Християна Георгиева, VI клас

Константин Стоянов, VII клас,

Мартин Бонев, VII клас

Валентин Станчев, VII клас

Бронзови медали:

Калоян Ченгалов, V клас

Лъчезара Дечева, VI клас

Габриела Запрянова, VII клас,

Велислава Цолова, VII клас

 

Постигнатите резултати от вазовци са закономерност от тяхното представяне във всички математически състезания. Успехите им са трайни през годините и те продължават да развиват своите математически способности.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ЗАБАВНИ ЗАДАЧИ „МАТЕМАТИКАТА С МЕН, ВСЕКИ ДЕН“

Още едно мероприятие на 15.03. под надслов „Математиката с мен всеки ден“ завърши поредицата от изяви на вазовци. Участници в него бяха осмокласници под ръководството на Боряна Кръстева и Яна Бачварова. Христомир Костадинов, Павел Вълчанов, Борис Станоев и Теодор Иванов представиха практически задачи, с което показаха, че математиката е наука за самия живот и ние я прилагаме всеки ден. Стилян Стефанов и Ивайло Станков представиха математическа игра на Кахут, в която се включиха активно всички ученици от VIII клас.

Всеки участник в седмицата, посветена на математиката, се убеди, че тя съпътства хилядолетната история на чивечеството и на нея дължим прогреса.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ЛЕКЦИЯ НА ТЕМА „ПЪЛНА ВЕРОЯТНОСТ И ФОРМУЛА НА БАЙС“

На 16 март с учениците от XI а и XII а клас се проведоха лекции с преподавателите от Икономически университет Варна – проф.д-р Росен Николаев, ръководител катедра „Статистика и приложна математика“ и доц.д-р Танка Милкова, зам.- декан на факултет „Информатика“.

Под ръководството на проф. Николаев зрелостниците решаваха задачи, свързани с темата „Пълна вероятност и формула на Бейс“. Акцентът на обучението бе насочен в посока подготовка за Държавния зрелостен изпит по математика. Лекцията премина в диалогична форма, а многообразието от задачи помогна на учениците да затвърдят своите знания и умения в комбинаторното мислене.

         Учениците от XI a клас, профил „Математически“,  се запознаха с понятия, свързани със сконтиране и дисконтиране, конформен и релативен лихвен процент, кредетиране и инвестиране. Към тях се присъединиха и ученици от IX a клас, профил „Математически“, за които лекцията беше една възможност да повишат своята финансова грамотност. Чрез задачи доц. Милкова представи пред тях процесите на реалното банково олихвяване, начините за изчисляване на месечни вноски при кредити и реално оценяване на дадена финансова дейност, свързана с практически умения.

Впечатляващо бе мнението, което университетските преподаватели споделиха за отношението на учениците към разглежданите теми и решаваните задачи. През цялото време вазовци са участвали активно при решаване на задачите, поставяли са интересни и важни въпроси, проявили са ангажираност и мотивираност, съчетани с желание за придобиване на нови знания. Отличната оценка се разчита в думите: „Ние мечтаем за такива студенти.”

Линк към снимките >ТУК<