Прекрасен завършек на учебната година за седмокласниците на ПМГ

На 28 юни седмокласниците ни под ръководството на г-ца Зорница Кръстева и г-жа Ваня Маринчева изнесоха открит урок на тема: „Артистичният прочит на учениците от 7. клас върху произведенията за НВО“ .
Цяла учебна година учениците рисуваха сцени от литературните творби, включени в НВО, и направиха изложба, която нарекоха „Емпатия“. Рисунките бяха толкова много, че експозицията трудно се помести на втория и на третия етаж на гимназията.
Госпожица Кръстева откри уникалната изложба, като не скри гордостта и вълненията си от възможностите и таланта на учениците си, от отдадеността и вдъхновението, с което са работили.
Талантливите художници съпроводиха своите гости до актовата зала на ПМГ „Иван Вазов“. Там показаха своите възможности и като актьори, представяйки три постановки на избрани от тях български творби: „Радини вълнения“, „Бай Ганьо пътува“ и „По жътва“.
„Изкуството е и да доловиш и онзи миг на собственото си прозрение и да го пресътвориш – било то в слово, или в багри. Самото изкуство е емпатия. Така двете изкуства – литературата и изобразителното се сляха днес. Резултатът е налице – децата пресътвориха преживяванията и усещанията си. Дано и вие, скъпи гости, сте съ-изживели нашите усилия и вълнения. И ако поне мъничко сме успели да докоснем някое скрито кътче в душите ви, значи усилията ни не са били напразни!“ – сподели в края на урока г-жа Ваня Маринчева.