„Нощта на дългото четене“

Красива гледка на вечерен залез стана романтичен фон за „Нощта на дългото четене“, която стартира точно в 20.00ч. виртуално чрез live streaming, в един от кабинетите на ПМГ „Иван Вазов“. Инициативата се провежда за втори път, тази година въпреки пандемията, и се превърна в предизвикателство както за организаторите, така и за участниците – учители и ученици от гимназията. Тя е част от мероприятията по повод патронния празник и началото на вечерта неслучайно започна с призив към всички, които трябваше да чуят преводи на английски, немси и руски език на два Вазови текста, и да ги разпознаят. Веднага в чат полето участниците в маратона на четенето изписаха правилните отговори.
Прелистването на страници продължи с представяне на избрани любими текстове и автори от ученици, включително и тяхно лично творчество. На екрана се появяваха вазовци от 6. до 12. клас, момчета и момичета с различни интереси, но с обща симпатия към писаното слово. Най-много бяха осмокласниците, а най-често се докосвахме до текстове на нашия патрон. Имаше и въпроси, на които учениците не се затрудниха да отговорят. Александрина Кузева от 8.б клас прочете химна на гимназията – Вазовото стихотворение “Питат ли ме дей зората”, на английски език. Две момичета ни изненадаха с авторска поезия, а много други – със задълбочени литературни интереси.
Изключително добре се справиха трите водещи на събитието, които поеха целия риск на живото предаване – Калина, Моника и Невена от 11.б клас. Зад компютрите стояха Валентин и Калоян от 11.г, които технически обезпечиха “Нощта на дългото четене” да се случи успешно. Мероприятието предизвика много одобрителни коментари, разчупи сивото ни ежедневие и призова по нестандартен начин към позабравената сред младите хора магия на четенето. С присъствието си ни подкрепиха г-жа Илияна Славова и директорът на ГБ „П. Пенев“ Валентина Терзиева.
Честит празник, Вазовци – грамотни, четящи и ентусиазирани!