Конкурсът за картини „България – история и традиции“

Възпитаниците на ПМГ „Иван Вазов“ имат различни интереси и често ни радват с постижения извън пределите на профилиращите предмети. Така се случи и с двете момичета – Галияна Вълчева от 9а клас и Антония Добрева от 8в клас, които участваха в конкурс за картини на тема „България – история и традиции“. Форумът е организиран с благотворителна цел – изпратените творби ще бъдат разпродадени на благотворителен бал на 24.05.2023г. в подкрепа на образованието на талантливи български деца и младежи. Ето и част от писмото, изпратено до училището от организаторите на конкурса:
„Приключи конкурсът за картини „България – история и традиции“. Многоуважаемото жури от проф. Иво Христов и художникът Васил Горанов разгледа в детайли получените 44 картини от цялата страна и изказва своята дълбока признателност към всички художници, взели участие. Организаторите и журито остават с вярата, че докато има родолюбиви българи, ще я има и България. На първо място от отличените картини е Галияна Деянова Вълчева от Димитровград с творбата: „Стара българка след усърдна трудова сутрин на нивата в подножието на Стара планина“.
Живописното платно на Галияна дълбоко впечатли журито с техника и детайл и то единодушно определи първото място за нея. И двете момичета от Гимназията се занимават любителски с изобразително изкуство. Техен преподавател и вдъхновител за изяви е г-жа Зорница Кръстева. Куражът, който им вдъхва, и опитното й око на специалист не подведоха момичетата. С високата оценка на журито Галияна изпревари талантливи творци от профилираните училища по изкуства в страната.
Всеки от нас има своята „тайна“ мисия в живота и колкото по-рано я открие, толкова повече време ще има да разгръща потенциала си и да се усъвършенства. На младите художнички от ПМГ – уверени стъпки по друмищата на мечтите им!