Денят на Васил Левски не може да бъде просто делник…

Денят на Васил Левски не може да бъде просто делник. Не е и празник за радост, но разпръсква възторг и преклонение пред делото на великия Българин. Тази памет в сърцата на възпитаниците от ПМГ „Иван Вазов“ събуди срещата с г-жа Ангелина Дошева – дългогодишен учител по история и активен общественик, инициатор за създаване на Общинския комитет „Васил Левски“ от 1998 г. и клуб „Родолюбие“ в СОУ „Васил Левски“. На нея присъстваха ученици от  XI клас – профилирана подготовка по история и цивилизации и география и икономика; техните преподаватели – г-жа П. Лозева и г-жа П. Желязова, както и г-жа В. Делчева – директор на Гимназията.

Учениците станаха съпричастни с дейностите, свързани с изучаване делото на Апостола, ръководени и инициирани  от г-жа Дошева. Тя разказа за активното участие на млади хора в различни конкурси и мероприятия. Прочете две от наградените есета и подари на училището 2 книжки с отличени творби. Беседата завърши с „Наредата“ на Васил Левски и споделяне на неговите представи за устройството на свободна България. Г-жа Дошева пожела на младите хора да знаят и помнят завета на Апостола, за да не се повтарят грешките от миналото на българския народ.

Ученичката от XII в клас – Недялка Николова,  представи свой макет на паметника на Васил Левски в София.

В тишината на един учебен час десетки ученици приютиха в сърцата си спомена за Левски и сведоха глави пред неговата личност.

Още една инициатива допринесе за атмосферата на почит около  годишнината от смъртта на Апостола сред възпитаниците на ПМГ „Иван Вазов“ – посещение на десетокласници в Историческия музей, организирано от техния преподавател по история и цивилизации  г-жа Анита Иванова. Там учениците се запознаха с интересни факти за дейността на Васил Левски в родния ни край. Неговата последователност и упоритост да преследва идеята си „за чиста и свята република“ впечатлиха всички.