Новини

ГРАФИК НА УЧЕБНОТО ВРЕМЕ


1. 08:00 – 08:45
2. 08:55 – 09:40
3. 09:50 – 10:35
Голямо междучасие – 25 мин.
4. 11:00 – 11:45
5. 11:55 – 12:40
6. 12:50 – 13:35
7. 13:45 – 14:30


РЕГЛАМЕНТ ЗА ДЪРЖАВЕН ПЛАН-ПРИЕМ НA УЧЕНИЦИ В V КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2017-2018 ГОДИНА В ПМГ "ИВАН ВАЗОВ" >>>кликни тук<<<


   От 21 до 23 април 2017г. в кк „Пампорово“ се проведе Национален кръг на състезанието по информационни технологии за ученици от 5 до 8 клас – IT Знайко+.

ПМГ „Иван Вазов“ се представи с 12 ученици във всички направления. Това са: Христина Иванова, Виктория Георгиева, Ивета Георгиева, Марина Михалева, Микаела Димитрова, Стилиана Янкова, Десислава Стоянова, Надежда Митева, Виктория Вакрилова, Георги Гочев и Георги Монев. Техни ръководители са преподавателите по информатика и ИТ г-жа Драгомира Стоянова, г-жа Снежа Димитрова и г-жа Добринка Донева.
Участниците работиха 2 астрономически часа по предварително зададени от организаторите теми. После имаше представяне на проектите и защитата им пред жури и публика. Всички ученици получиха грамоти за отлично представяне. Гордеем се, че освен това имаме и много призови места:
VIII клас екипи – I място – Христина Иванова и Виктория Георгиева
VIII клас индивидуално – специалната награда за най-оригинална идея за проект и най-добра защита – Ивета Георгиева
VII клас индивидуално - I място – Десислава Стоянова
VI клас индивидуално - II място – Виктория Вакрилова
Няма по-хубаво за един учител от това да чуе имената на своите ученици сред най-добрите. Благодарим на тези прекрасни деца за положения труд и заслужените резултати. Желаем им да продължават да работят със същия дух и постоянство, за да превземат поредния връх по пътя към успеха.
Благодарим и на г-н Митьо Вълчев – управител на МОНТАЖ ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД, с чието съдействието и финансовата подкрепа бе осъществено пътуването.

Линк към галерията >тук<

   Своя патронен празник отбеляза на 21 април ПМГ „ Иван Вазов”.

Официалната част на тържеството се проведе от 12, 30 часа пред паметника на Патриарха в парка пред Гимназията. Вазовци очертаха значимостта на Вазовото дело в нашата култура, духовното величие и достолепие на своя патрон, с чието име се гордеят и чувстват задължени. Директорът на училището- г- жа Славова, поздрави учениците и колегите си с празника, припомняйки им какво означава да принадлежиш към духовната общност на една гимназия с традиции и авторитет. Тя награди изявени възпитаници на училището, отличили се с постиженията си в национални и областни конкурси, олимпиади, състезания.

Патронният празник продължи със състезателната игра „ Помним ли?”, организирана от Ученическия съвет на ПМГ по проекта „Димитровград на младите”.

Линк към галерията >тук<

    Празник на немската поезия със стиховете на Хайнрих Xайне


По повод патронния празник на ПМГ „Иван Вазов” ученици от дванадесетите класове изнесоха открит урок, посветен на 220-годишнината от рождението на немския поет и писател Хайнрих Хайне. Гостите, ученици и учители, бяха посрещнати по немска традиция с Zuckertute . Всеки получи брошура с интересни мисли на Хайне за света, хората и живота. Присъстващите бяха запознати с живота и делото на твореца под формата на презентация. Голям интерес предизвикаха стихотворенията на Хайне, които зрелостниците рецитираха не само в оригинал, а и в превод на английски и български език. Текстовете прозвучаха на фона на музика от Шуберт и Шуман, а за финал учениците бяха избрали песента на Scorpions „Лорелай”. Имаше и номинация за Лорелай – момиче, за което публиката прецени, че се доближава най-много до образа на легендарната самодива.

Урокът беше подготвен от г-жа Христина Михайлова – преподавател по немски език и г-жа Мариана Пенева - преподавател по български език и литература, чиято цел бе да покажат, че учениците от ПМГ „Иван Вазов” могат да общуват и ползват свободно и втория чужд език, който се изучава в гимназията.

Линк към галерията >тук<

     Отново повод за гордост и радост в ПМГ!
ПМГ "Иван Вазов" е сред 51 училища в България и единственото от област Хасково, които работят по иновативният проект "Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ". Това е проект, насочен към ученици в средните училища, които са получили най-добрата външна национална годишна оценка. На тези активни младежи се предоставят достъп до обучение по ИКТ, обучение по предприемачество, курсове за кариерно развитие и консултации, както и възможността да се възползват от настоящите ресурси и да придобият опит в областта чрез менторство.
В рамките на този проект на 12 април 2017 г. 10 изявени ученици от гимназията, които са показали най-добри резултати в инициираното обучение гостуваха на Стопански факултет на СУ „Св.Климент Охридски“ и получиха възможност за напълно безплатно сертификация по програмата Microsoft Office Specialist (MOS) 2016. Това са участници в група „IT Academy” по проект „Твоят час“  с ръководител г-жа Добринка Донева. Те се явиха на  практически изпит с продължителност 50 минути. Указанията за работа и условията на задачите бяха на английски език. Резултатът беше успешно положен изпит и  заслужен  сертификат  Microsoft Office Specialist - ценен и признат в цял свят. Това са: Борис  Нондов, Елица  Евтимова, Симона  Андонова, Таня  Донева, Силвия  Петрова, Йорданка  Тончева, Станимира  Запрянова, Кирил Радев, Павел Иванов, Динко Николов - X клас.
Гордеем се с тяхната упоритост и постоянство за постигането на този невероятен успех. Пожелаваме им да имат отново тази уникална възможност за обучение и признание на резултатите им и през следващата учебна година.


     От 9 до 12 април 2017г. в Боровец се проведе Седемнадесета ученическа секция на Ученическия институт по математика и информатика към  Българска академия на науките, чиято цел е да открива и подкрепя даровити деца в областта на математиката, информатиката и информационните технологии, които желаят да се занимават с изследователска работа. За участие в нея бяха допуснати 53 проекта по информатика и информационни технологии от цялата страна, разработени от ученици от 8 до 12 клас.

Шестима  възпитаници на ПМГ „Иван Вазов“,  ръководени от  г-жа Снежа Димитрова бяха допуснати за участие в секцията, където представиха своите  проекти. Кристиан Костов и Кристиан Славов от 11 клас участваха с разработената от  тях игра „Adventures in the wild west“,   Милен Георгиев и Георги Пандов - 11 клас с игра „Space adventure“ , Атанас Орманов от 12 клас с игра „Рано“ и Стилиян Тонев - 12 клас с разработка на приложна програма „Генератор на тестове“.

Учениците се представиха много добре при защитата на  проектите си пред научно жури от Българска академия на науките и бяха отличени с грамоти. Дванадесетокласниците получиха оценка Отличен 5,80 за разработките си и придобиха правото да изберат специалност, предлагана от Факултета по математика и информатика на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, която да изучават в   бъдещото си образование.


    На 8 и 9 април в град Варна се състоя финалният етап от първия национален конкурс „Космически отпадъци – от проблема към решението”. От всички участници бяха избрани най–добрите 18 екипа и поканени да представят своите проекти. Ученици от ПМГ „Иван Вазов“ с ръководител Диляна Гочева участваха с три проекта. За финала се класира проектът „Голямата ръка“ на Пламен Панчев, Андон – Димитър Узунов и Ангел Драгиев, ученици от X б клас. След защитата  екипът се класира на пето място в общото класиране и на второ – във втора  възрастова група. Журито на конкурса - проф. Гаро Мардиросян, проф. Д. Кюркчиева и доц. Таня Иванова, наградиха  екипа с научна литература на тема „Космос”.


     Пореден успех за IT Знайковците на ПМГ „Иван Вазов“

На 11.03.2017г. се проведе Областен кръг на Националното състезание по Информационни технологии IT Знайко+. В него взеха участие 1120 ученици от цялата страна. Представителите на ПМГ “Иван Вазов“, Димитровград бяха 15 и се състезаваха в категориите мултимедия, програмист и web. Учениците работиха 2 астрономически часа по предварително зададени теми от организаторите.
12 ученици от тях се класираха за Националния кръг на състезанието, който ще се проведе от 21 до 23 април 2017г. в Пампорово. Това са:
6 клас: Виктория Вакрилова, Георги Гочев, Георги Монев, Моника Велчева, Надежда Митева.
7 клас: Десислава Стоянова.
8 клас: Марина Михалева, Микаела Димитрова, Стилиана Янкова, Христина Иванова, Ивета Георгиева, Виктория Георгиева.
Техни преподаватели са учителите по Информатика и ИТ – Снежа Димитрова, Драгомира Стоянова и Добринка Донева.
Пожелаваме много късмет, успех и достойно представяне на нашите възпитаници!


     Вместо тест по литература в края на дяла…

На 30.03.2017г. петокласниците от ПМГ”Иван Вазов” вместо да правят тест по литература след приключване на дяла „Фолклорен празничен календар”от учебното съдържание,  участваха в състезание  „Семейни войни”. Нарекоха го така, защото се състезаваха срещу  своите родители. Борбата между двата отбора премина през три кръга и  бе изключително оспорвана. Участниците трябваше да покажат не само знания, а и умения, сръчност и бързина.
Между отделните кръгове учениците имаха възможност под формата на презентации да представят празници от фолклорния празничен календар и свързаните с тях традиции.
Петокласниците спечелиха двубоя. Родителите също бяха удовлетворени, че е осъществена приемственост между поколенията и българските традиции и обичаи няма да бъдат забравени.

Линк към галерията >тук<

ПОРЕДЕН УСПЕХ ЗА ПМГ

На 22 март 2017г. в град Бургас се проведе Националното състезание за мултимедийни презентации – „Водата – извор на живот“. Тринадесет отбора от цялата страна защитаваха презентациите си пред жури и бяха оценени.

Възпитаничките на ПМГ „Иван Вазов“ – Наталия Петкова и Елена Попчева от 11 клас с проекта си „Чистата питейна вода – извор на живот“ заеха престижното второ място в България.СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ В ПМГ

На 21.03. 2017 г. от 14.30 часа в ПМГ”Иван Вазов” се проведе единственото в областта състезание по природни науки към ХТМУ гр. София за ученици от 11 и 12 клас.

Резултатите от състезанието се признават за издържан кандидат-студентски изпит в ХТМУ, когато оценката е над 4.50

Явиха се 24 ученици. Състезанието бе проведено от преподаватели от катедра „Биотехнологии” към ХТМУ.


ХИМИЦИ ОТ ПМГ „ИВАН ВАЗОВ” НА НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ВЪВ ВАРНА

Ученичката Гергана Гочева от ПМГ „Иван Вазов” бе единствената представителка на Хасковска област, класирала се за Националния кръг по химия и опазване на околната среда. Преподавател по химия на деветокласничката е г-жа Мариела Делчева. От 18 до 21 март те взеха участие в 49-та Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда, провела се в гр. Варна. Домакин на престижното събитие бе Частното средно училище „Юрий Гагарин“ в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“, а организатори -Министерството на образованието и науката, Регионалното управление на образованието във Варна и СОК „Камчия“. 
Деветокласничката Гергана Гочева се представи успешно на престижното състезание, в което се съревноваваха 120 ученици от 7 до 12 клас, разпределени в четири възрастови групи. 
Ето какво разказаха г-жа Мариела Делчева и Гергана Гочева за олимпиадата:
Официалното откриване на олимпиадата се състоя петък – 17 март, от 18 ч. Участниците и гостите бяха приветствани от Венцислава Генова – началник на Регионалното управление на образованието във Варна, от Пенка Стоева – и.д. директор на ЧСУ „Юрий Гагарин“ в „Камчия“. Министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, който също е химик, също приветства участниците. Веднага след това започна техническата конференция на олимпиадата с ръководителите на отбори.
Изключително атрактивно бе откриването на Националната олимпиада – то бе символично пътуване към изконните български корени и напомни за непреходните ценности на знанието и образованието, за свободата и любовта. Актовата зала на на училището се изпълни с красотата на 15 гайди, които оживяха в ръцете на младите гайдари от ОУ „Антон Страшимиров“ във Варна. Силата на българската история, традиции и ценности, представени в прекрасните изпълнения на талантите от Общинския детски комплекс в морската столица, накараха сърцата на всички да трепнат.
Представена бе и националната комисия за организиране и провеждане на Олимпиадата, ръководена от доц. д-р Христо Чанев – преподавател във факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и ръководител на националния отбор по химия.
Естествено, откриването на Олимпиадата по химия не мина и без атрактивна демонстрация на бурна химическа реакция. С много хумор студентите от Софийския университет показаха пред учениците как химиците приготвят кекс с пакетче нишесте и малка горелка. Експериментът бе посрещнат с овации от препълнената зала.

Учениците от 7 до 12 клас бяха разпределени  в четири състезателни възрастови групи. Надпреварата бе в два етапа – теоретичен и експериментален.
Теоретичният кръг започна в събота – 18 март. По традиция най-вълнуващ и очакван е експерименталния кръг на олимпиадата, в който учениците трябва да направят качествени химически анализи за изследване на вещества, които се съдържат в разтвори. Участниците провеждат химичните реакции в модерните кабинети на ЧСУ „Юрий Гагарин“, оборудвани с най-съвременна образователна техника за лабораторни изследвания, а също и с необходимите плотове, течаща вода и изходи за електричество, при спазени изисквания за безопасност. В училището вече бяха пристигнали 800 епруветки, 100 бехерови чаши, филтърна и лакмусова хартия и специални химически вещества.
На 19. март, точно в 8.00 ч. учениците започнаха работа по теоретичните задачи. С интерес се очакваше експерименталната част на олипиадата, която се проведе в събота и неделя, в модерните кабинети на ЧСУ „Юрий Гагарин“, оборудвани с най-съвременна образователна техника за лабораторни изследвания. За провеждането на качествените химически анализи в „Камчия“ бяха осигурени 800 епруветки, 100 бехерови чаши и специални химически реактиви.
Заедно със състезателната програма от 18 до 21 март участниците имаха възможност да разгледат „Камчия“ и да посетят единствения в България Авиокосмически център с Планетариум, Музея на уникалните кристали и Славянски център, а също и да спортуват в модерния спортен комплекс „Камчия“.
След края на състезанието всички бяха поканени на „Вечер на приятелството“ – за създаване на нови контакти в името на науката. Участниците имаха възможност да посетят единствения в България Авиокосмически център с Планетариум, Музея на уникалните кристали и Славянски център. По време на престоя си учениците и гостите имаха възможността да използват басейна с олимпийски размери, фитнес залите, да поиграят тенис на маса в Спортния комплекс на „Камчия“.


ПОРЕДЕН УСПЕХ ЗА МАТЕМАТИЦИТЕ НА ПМГ „Иван Вазов”

            На 1 февруари 2017г. в гимназията се проведе поредният кръг на международното състезание Математика без граници”. В него се състезаваха над 16 000 участници от 30 държави. И в този кръг по традиция нашите ученици спечелиха много медали. Отличията бяха връчени на тържеството на училището по повод 3 ти март - Национален празник на България, от директора на училището г-жа Илияна Славова. Поздравления за наградените и техните преподаватели: г-жа Катя Чалъкова,

г-жа Йорданка Коджабашева, г-жа Мария Пенчева и г-н Петър Генчев.

А ето и медалистите:

 

 • сребърни медали:

Даниел Йовчев – 5 клас

Надежда Митева – 6 клас – сребър

Петър Иванов – 7 клас

Милен Георгиев – 11 клас

Марио Илиев – 12 клас

 

 • бронзови медали:

Божидар Драгомиров – 5 клас

Георги Гочев – 6 клас

Десислава Димитрова – 6 клас

Мирослав Кръстев – 6 клас

Теодор Карабелов – 7 клас

Даниел Янков – 8 клас

Гергана Гочева – 9 клас

Недена Кръстева – 9 клас

Здравка Иванова – 10 клас

Боряна Димова – 12 клас.

Линк към галерията >тук<

Поздравления за нашите математици!

Най-после медалите от математическия турнир „Иван Салабашев” пристигнаха в училище и учениците ни получиха своите отличия. Те се представиха изключително успешно на XXVI Математически турнир "Иван Салабашев", провел се  през месец декември 2016г. в гр.Стара Загора, в оспорвана конкуренция с ученици от гр.Стара Загора от гр.Хасково. Ето и медалистите:

Даниел Николаев Йовчев

5кл.

І място

Георги Георгиев Георгиев

5 кл.

ІІІ място

Десислава Димитрова Димитрова

6 кл.

І място

Георги Иванов Гочев

6 кл.

ІІ място

Антон Антонов Симеонов

6 кл.

ІІІ място

Петър Иванов Иванов

7 кл.

І място

Сезен Тунджаева Местанова

7 кл.

ІІІ място

Недена Николаева Кръстева

9 кл.

І място

Валентина Емилова Стефанова

9 кл.

ІІ място

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Линк към галерията >тук<

Предложение за летни школи -Фондация Миню Балкански с. Оряховица

Започна кампанията за набиране на участници в пролетните и летните школи в с. Оряховица.

Нашата цел е да пробудим интерес в децата на ученическа възраст към научните знания,гражданското образование,изкуствата. За това ръководители на тези школи са изтъкнати педагози, като Теодосий Теодосиев,проф. Сава Гроздев, Ирина Шаркова и др. За повече информация моля разгледайте файловете налични в прикачения архив.

>>> за сваляне на архива кликни тук <<<


Microsoft Imagine Academy

За поредна пета година ученици от ПМГ „Иван Вазов“, Димитровград се обучават по програмите Microsoft Imagine Academy под ръководството на г-жа Добринка Донева.  Най-добре представилите се в това обучение ученици ще имат възможност да се явят напълно безплатно на изпит за получаване на международно признатите сертификати Microsoft Office Specialist и Microsoft Technology Associate (MTA), като по този начин ще валидират знанията и уменията си за програмиране и за работа с бизнес софтуер.
Тези обучения и сертификации са част от проекта „Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ“. Глобалната инициатива Microsoft YouthSpark стартира в световен мащаб, като си поставя за цел да се създадат възможности за 300 милиона младежи в над 100 страни за образование, заетост и предприемачество. Програмата на компанията е повече от филантропия и включва редица инициативи, както нови, така и разширени - Imagine Cup, Innovate for Good, Skype в класната стая, BizSpark, Office365 for EDU, DreamSpark, DigiGirlz, Партньори в познанието и други.
Партньор по тази програма в България е Алумни клуб на завършилите Стопански факултет на „СУ Св. Климент Охридски“, който инициира редица проекти с основна цел да помогне на младите хора да се справят с предизвикателствата на пазара на труда, като им осигури възможности за образование, заетост и предприемачество. В рамките на изминалата 2016 г. по проекта „Кариера в ИТ“ са организирани кариерни срещи с над 20000 ученици от повече от 60 училища в страната. В кампанията се включиха 15 преподаватели от СУ „Св. Кл. Охридски“ и двадесет активни членове от Алумни клуб, които са успешни и реализирани професионалисти, най-често предприемачи или управляващи директори на големи български фирми или офиси на мултинационални компании. Те са се ангажирали лично в програмата за кариерно консултиране и менторство.


Приключи първия кръг на Националното състезание по информационни технологии „IT Знайко“ за ученици от 1 до 8 клас, организирано от СНЦ „Образование и технологии“ и с подкрепата на Майкрософт България. Възпитаниците на  ПМГ „Иван Вазов“  от 5 клас – Дара Георгиева и Гергана Добрева, от 6 клас – Антоан Коев, Виктория Вакрилова, Георги Гочев, Георги Монев, Калоян Павлов, Мартин Петров, Моника Велчева, Надежда Митева и Нели Тотева, от 7 клас – Георги Ангелов, Десислава Тодорова, Мария Желева и Ребека Ангелова и от 8 клас – Ивета Георгиева, Микаела Димитрова и Стилиана Янкова участваха в състезанието  с разработени проекти по зададени от организаторите теми. Те се съревноваваха  с 635 техни връстници от цялата страна. С помощта на преподавателите по ИТ – Драгомира Стоянова, Снежа Димитрова и Добринка Донева, учениците реализираха проектите си, като изработиха мултимедийни презентации, филми и уеб сайтове. Нели Тотева, Стилиана Янкова и Ивета Георгиева, класирани в група А получиха грамоти за отлично представяне и награди от Майкрософт България. Всичките осемнадесет ученици от ПМГ „Иван Вазов“ получават право за участие в областния кръг на състезанието.


Днес, 23 декември 2016г., в ПМГ „Иван Вазов“ се състоя коледно тържество, което включваше изпълнения на коледни песни на чужди езици, коледна трапеза и състезание „Коледна битка“. В него се съревноваваха учители и ученици. Отборът на учителите „Готините мъчители“ победи отбора на учениците „Непобедимите“. Празникът завърши с награждаване на победителите в коледните конкурси и трапеза с почерпка.

Линк към галерията >тук<

Виртуална визита в Церн

Линк към галерията >тук<
Линк към презентацията >тук<

няколко клипа >тук<


Шесдесет и шест ученици от ПМГ Бяха наградени от Община Димитровград за постижения в три направления: "Наука и техника" - област математика, физика и астрономия и природни науки; Изкуство и култура"; "Спорт". Те получиха стипендии за даровити деца.

Поздравления!

Линк към галерията >тук<

СЪОБЩЕНИЕ ЗА БЪДЕЩИ ПЕТОКЛАСНИЦИ!

Уважаеми родители,
Информираме Ви, че за новата 2017/2018 учебна година регламентът за държавен план-прием на ученици в V клас е утвърден на основание чл. 142, ал.3, т.5 от Закона за предучилищното и училищното образование в съответствие с чл. 73, чл. 74 и чл.75 от Наредба №10 за организация на дейностите в училищното образование.
Учениците ще се класират въз основа на:

 • резултата от Националното външно оценяване по математика в IV
 • успеха от учебните предмети, изучавани в задължителни и избираеми учебни часове от удостоверението за завършен начален етап на основно образование, превърнат по скала в точки;
 • двата най-високи индивидуални резултата измежду постигнатите на математическите състезания от Календара на МОН и/или Областния кръг на олимпиадата по математика.

Състезания включени в календара на МОН, за класиране в ПМГ“Иван Вазов“:

 • Математическо състезание „Европейско кенгуру” – Областен кръг за ученици от IV клас - 18.03.2017 г.
 • Математическо състезание „Питагор” - 14.05.2017 г.
 • Математическо състезание „Откриване на млади таланти” - 17.06.2017 г.

Методиката за извършване на класирането и различната тежест на резултатите от състезанията и/или областен кръг на олимпиадата се определя от Педагогическия съвет на ПМГ „Иван Вазов” и се обявява на сайта на гимназията в раздел „Прием”, както и в РУО - Хасково в срок до 15 януари 2017 г.


ВАЖНО!!! Не пропускайте срока за явяване на общински кръг на олимпиадата по математика на 17.12.2016г., който се провежда в училището, в което се обучават учениците от IV клас. Това  ще им даде възможност за класиране на областен кръг на олимпиадата по математика, с която може да се участва в класирането по т.3.


УСПЕШНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕНИЦИ ОТ ПМГ „ИВАН ВАЗОВ”, ДИМИТРОВГРАД НА ПЪРВОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО КОМПЮТЪРНА МАТЕМАТИКА В СТРАНАТА

На 29 октомври 2016 година във Велико Търново се проведе първото състезание по компютърна математика за ученици от 8 до 12 клас. От ПМГ „Иван Вазов”, Димитровград участие взеха Александър Генев, Динко Иванов и Мартин Сестримски от 10 клас и Боряна Димова, Йордан Иванов и Преслав Янков от 12 клас. В рамките на 4 астрономически часа участниците трябваше да решат 15 задачи като използват софтуера на програмата GeoGebra и създадат динамични конструкции при различните случаи на състезателните задачи. От 30-те участници от математическите гимназии в страната Боряна Димова (12 клас) завоюва сребърен медал, а Йордан Иванов (12 клас) – бронзов. В класацията по класове Боряна е на първо място сред учениците от 12 клас. Поздравления заслужават всички ученици от ПМГ „Иван Вазов” за открояващото им се представяне сред останалите участници. Успехът им е още по-значим поради факта, че динамичният софтуер GeoGebra не се изучава в редовните часове, а тяхната подготовка е осъществена с ръководителите Катя Чалъкова, учител по математика, и Василка Николова, учител по информатика в гимназията.


Фондация „Енчо Керязов" издирва и награждава на специална церемония талантливи български деца, които са постигнали високи успехи в сферата на изкуството, спорта и образованието на престижни национални и международни олимпиади, конкурси и състезания, които са включени в списъка на Министерството на образованието и науката, Министерството на културата и Министерството на младежта и спорта за деца с изявени дарби.
         Организаторите от Фондация „Енчо Керязов" подготвят Шестото издание на годишните награди и съпътстващия спектакъл „Нощ на звездите", който ще се проведе на 25.02.2017 г. в зала „Арена Армеец" - гр. София.

> Приложени файлове: регламент за номиниране и оценка на младите български таланти и съответните формуляри. <


Трима учители от област Хасково се пребориха за „магията на ЦЕРН“

Това са преподавателите по информатика и ИТ от Димитровград - Катя Гочева от ОУ „Пенчо Славейков“ и Добринка Донева от ПМГ „Иван Вазов“, а от Хасково - Гергана Петрова от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“. От втори до осми октомври те бяха на обучение в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева, осъществено по Национална учителска програма за обучение на учители, които преподават по професионална подготовка от областите на образование „Техника“ и „Информатика“ и на учители по учебните предмети информатика и информационни технологии от общообразователната подготовка.
Квалификационният курс се организира и финансира от МОН, а учителската програма за обучение на инженери–педагози се изготвя и провежда съвместно от образователния офис в ЦЕРН, Института за ядрени изследвания и ядрена енергия – БАН, Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Института по системно инженерство и роботика – БАН. Благодарение на това сътрудничество от 2008 година до сега са се обучили 536 български учители – физици, химици, информатици, инженери и директори на математически и природоматематически гимназии.
Поредната българска група включва 39 учители от цялата страна, подбрани след конкурс на МОН. Критериите на селекционната процедура са високи: професионална квалификация на кандидатите, участие в проекти и научно–практически разработки, семинари и конференции, участие на техни ученици в олимпиади, национални и международни състезания и др. Ръководители на групата от учители посетили ЦЕРН са: г-жа Свежина Димитрова - директор на Националната обсерватория  „Николай Коперник” във Варна и г-жа Ремдие Ибрям – главен експерт в отдел квалификация и кариерно развитие в МОН.
Основното мото на ЦЕРН е: „Наука за мир“, а мисиите са 4:

 • Разширяване границите на познанието;
 • Намиране на приложения на научните открития чрез нови технологии;
 • Подготовка на бъдещите учени;
 • Международно сътрудничество (обединяване на народите).

Обучението се провежда на български език и се води от наши и чужди учени, работещи в ЦЕРН. To включва много и разнообразни лекции, лабораторни упражнения в S’Cool LAB (учебната лаборатория на ЦЕРН) и визити.
В рамките на програмата преподавателите от България  посещават тестовата установка на LHC магнитите, детектора ATLAS, контролния център на Големия Адронен Колайдер (LHC),  IdeaSquea, AMS експеримента, CCC (CERN Control Center), СМS детектора, който се намира на 100 метра под земята и е един от четирите експеримента за регистриране на елементарни частици в LHC.  
Учителите споделиха, че в ЦЕРН съвместно работят хора от различни държави - физици, инженери, софтуерни специалисти, които обединяват усилията си за изследвания за мирни цели в областа на физиката. Те смятат, че квалификационният курс им е дал възможност не само да се запознаят с фундаментални открития направени в най-големия световен център за наука, техника и иновации, но и да станат негови посланици, като предадат магията на знанието в класните стаи и вдъхновят учениците да изучават физика, информатика, информационни и комуникационни технологии, инженерни специалности. Всеотдайност, ентусиазъм, професионализъм – това са качества, които притежават българските учени, работещи в ЦЕРН.  Техният пример трябва да бъде последван от младото поколение, за да продължи традицията на България в организацията ЦЕРН.
В края на обучението си учителите са се убедили, че това, което се прави в ЦЕРН не е магия, а резултат от много години изследователска дейност и професионален опит.
Този опит те ще предадат и на своите ученици.
ЦЕРН е емоция, която не може да се опише, а трябва да се преживее.


   Атанас Орманов и Деян Самарджиев от 12а клас, ПМГ „Иван Вазов– част от Лагера за иновации в  Габрово от 1 до 3 октомври 2016 година

   Събитието в цифри: 10 участници, най-младите на 17, а най- възрастният – с опит и мъдрост от висотата на своите 60 години; само 40 от участниците са габровци, а останалите идват от 6 държави и 17 български града; част от събитието са  и вече близо 60 представители на неправителствени организации  и обществеността; Лагерът е съвместна инициатива на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев, президента на Комисията на регионите на ЕС г-н Марку Маркула, кмета на Община Габрово г-жа Таня Христова; с подкрепата на Областния информационен център-Габрово и евродепутатите Ева Паунова и Андрей Новаков.
Участието за поканата получиха след отличното си представяне в Ученическия институт по математика и информатика към БАН. (УчИМИ)
В продължение на три дни участниците търсиха иновативни решения на важни обществени предизвикателства. Разделени на отбори по около десет души, те генерираха идеи по теми като засилване на потенциала за иновация на европейските региони, прилагане на новите технологии в градска среда, подобряване на демократичната система и др.                                                               14 от общо 115-те участници в първия по рода си за България Gabrovo Innovation Camp 2016 получиха наградата на депутатите на европейския парламент  – работно посещение в Европейския парламент в Брюксел през 2017 г.
Двамата възпитаници на ПМГ са членове на секцията на УчИМИ към училището още от нейното създаване и участват във всички организирани конференции. През годините с помощта на своите преподаватели двете момчета трупат опит и знания и получават възможности да разгърнат своя потенциал.
Благодарение на добрата подготовка и проявената  упоритост  Атанас Орманов се включи  и този път активно в дейностите на Лагера за иновации в Габрово  и заедно с екипа си предложи да се подобри качеството на образованието чрез игровизация на образователната система.Отборът на Деян Самарджиев разработи идея за платформа за предприемачи и иноватори.


УСПЕШЕН СТАРТ НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ПМГ „ИВАН ВАЗОВ“, ДИМИТРОВГРАД

С призови места започна състезателната дейност по математика на учениците от ПМГ „Иван Вазов“, Димитровград. На 1 октомври 2016 година в Стара Загора се проведе IV- тия Математически турнир „Д-р Светлозар Дойчев“. В него участниците от 5 до 12 клас на гимназията заеха първите места в почти всички класове:

5 клас: Даниел Йовчев – 1-во място; Георги Георгиев – 2-ро място.

6 клас: Десислава Димитрова, Моника Велчева и Мартин Петров – 1-во място; Мирослав Кръстев – 3-то място.

7 клас: Петър Иванов – 1-во място.

8 клас: Даниел Янков – 3-то място.

9 клас: Гергана Гочева и Недена Кръстева – 1-во място; Валентина Стефанова и Константина Георгиева – 2-ро място; Мария Вълкова – 3-то място.

10 клас: Таня Христова – 1-во място; Елица Евтимова и Татяна Ванчева – 2-ро място; Динко Николов – 3-то място.

11 клас: Живко Ненчев – 2-ро място; Милен Георгиев – 3-то място.

12 клас: Марио Илиев – 1-во място.

В турнира, посветен на известния български математик и учител Д-р Светлозар Благоев Дойчев, взеха участие ученици от Стара Загора, Димитровград и София. Младите математици на Димитровград  се оказаха достойна конкуренция на останалите участници и успешно защитиха името на гимназията и на своите преподаватели по математика Йорданка Кождабашева, Катя Чалъкова, Мария Пенчева и Петър Генчев. 


УЧЕНИЧКА ОТ ПМГ „ИВАН ВАЗОВ“, ДИМИТРОВГРАД С ПРИЗОВО МЯСТО НА СЪСТЕЗАНИЕ ПО КОМПЮТЪРНА МАТЕМАТИКА

Ученичката Боряна Димова от 12 клас на ПМГ „Иван Вазов“, Димитровград се класира втора на присъствения кръг на състезанието VIVA Математика, провело се на 1 октомври 2016 година  в Централния офис на VIVACOM  в София.  Покани за участие в това състезание получават  двайсет и четиримата състезатели от цялата страна, най-добре представили се, в онлайн изданието на състезанието и в "Тема на месеца", ученици на възраст от 9. до 12. клас. Участниците имат на разположение 90 минути, за да се справят със задачите, подготвени от екип специалисти от Института по математика и информатика при БАН.

Значимостта на състезанието се определя от факта, че учениците решават сложни математически задачи с използване на динамичен софтуер за намиране и изследване на решенията им.

Боряна участва още от първата година на състезанието, всеки месец решава определени задачи, групирани по различни теми от математиката и за втора година получава покана за участие в присъствения кръг, до който се допускат участниците, постигнали най-високи резултати.

Боряна Димова е основен състезател по математика в ПМГ „Иван Вазов“, успешно защитава името на гимназията и на града във всички математически турнири и конкурси, в които участва, и винаги е в първите места на класирането.

Учител по математика на Боряна е Катя Чалъкова.


СПОРТЕН КАЛЕНДАР
по ФИЗИЧЕСКО ВЪЗПИТАНИЕ И СПОРТ 2016/2017

(за информация кликнете на картинката)

 ~ Снимки от откриването на учебната година 2016-2017 ~


ПРИЕТИ СТУДЕНТИ ОТ ПМГ „ИВАН ВАЗОВ” – ВИПУСК 2016 <<


СПИСЪК НА УЧЕБНИЦИТЕ И УЧЕБНИТЕ ПОМАГАЛА ЗА 2016 – 2017 УЧЕБНА ГОДИНА В ПМГ „ИВАН ВАЗОВ”
УЧЕБНИЦИ - V кл.  -  раздават се безплатно
Литература – изд ”Булвест” М. Герджикова
Български език – изд „ Просвета” М. Васева
Български език – учебно помагало „Тестове и задачи” изд „ Калоянов” Д. Кънева – купува се
Английски език – уточнява се;  за уч. тетрадка се прави колективна поръчка
Математика – изд.” Архимед” Г.Паскалев
Информационни технологии – уч. помагало по ИТ, изд. „Изкуства” – купува се
История и цивилизации – изд.” Просвета” Т.Леков
География и икономика – изд.” Булвест” Р. Пенин
Човекът и природата – изд. „ Анубис” М. Шишиньова
Музика - изд.” Просвета” В. Сотирова
Изобразително изкуство – изд. ”АЗБУКИ Просвета” М. Мойнова
Домашна техника и икономика - изд. ”Бит и техника ”
УЧЕБНИЦИ - VI кл.  -  раздават се безплатно
Литература – изд „ Анубис” К. Протохристова
Български език – изд „ Просвета” М. Васева
Английски език –изд. Express Publishing – Winners, за уч. тетр. ,  колективна поръчка
Математика - изд.” Архимед” Г. Паскалев
Информационни технологии – учебно помагало по ИТ, изд. „Изкуства” – купува се
История и цивилизация – изд.”АЗБУКИ Просвета” Р. Кушева
География и икономика– изд.” Булвест” Р. Пенин
Човекът и природата – изд. „ Просвета” М. Кабасанова
Музика - изд.” Просвета” В. Сотирова
Изобразително изкуство – изд. ”АЗБУКИ Просвета” М. Мойнова
Домашна техника и икономика - изд. ”Бит и техника ”
УЧЕБНИЦИ - VII клраздават се безплатно
Литература – изд. ”Анубис” К. Протохристова
Български език - изд.” Просвета” М.Васева
Английски език – изд. Express Publishing – Winners – за уч. тетр. ; колективна поръчка
Математика - изд.” Архимед” Г. Паскалев
Информационни технологии – учебно помагало по ИТ , изд. „Изкуства” – купува се
История и цивилизация – изд.”АЗБУКИ Просвета” М.Димова
География и икономика – изд.” Булвест” Р. Пенин
Биология и здравно образование – изд „ Просвета” П.Ангелов
Химия и опазване на околната среда – изд.„Булвест” Г. Нейков
Физика и астрономия - изд.„Булвест” М. Максимов
Музика - изд.” Просвета” В. Сотирова
Изобразително изкуство – изд. ”Просвета” П. Цанев
Технологии - изд. ”Бит и техника ”
УЧЕБНИЦИ - VIII а,б,в кл.
Литература за 8 клас - изд.„ Булвест” Кръстева , В. Герджикова
Български език за 8 клас - изд.„ Просвета” М.Васева и В. Михайлова
Английски език - изд. Express Publishing - “Upstream” 3 части, и 3 раб. тетр. – колективна поръчка
Математика за 8 а,б,в  – изд.„ Архимед” Г.Паскалев
Информационни технологии – учебно помагало по ИТ, изд. „Изкуства”
Музика - изд.” Просвета” В. Сотирова
Изобразително изкуство – изд. ”Просвета” П. Цанев

~~~~~~~~~~~~
УЧЕБНИЦИ - IX а,б,в кл.
Литература за 9 кл. ЗП – изд. „Просвета” В. Герджикова и колектив - 9 а,б
Литература, ПП. Герджикова и колектив, изд. „Просвета - София” АД - за 9в клас
Български език за 9 кл .ЗП - изд.„ Булвест” К. Димчев - 9 а,б,в
Английски език – изд. Express Publishing - “Upstream B2” ( уч. и раб. тетр.) -колективна поръчка
Немски език – II чужд ез. – изд. ПОНС - DIREKT zwei, І-ва част
Руски език - за 9 клас - II чужд език – изд. Понс - „Я знаю русский язьiк на отлично”
Математика за 9а кл.ПП - ”Архимед” или „Архимед 2” Г.Паскалев и Здр. Паскалева
Математика за 9 б, в кл. ЗП - ”Архимед” или „Архимед 2” Г.Паскалев и Здр. Паскалева
Информатика ЗП+ЗИП – 9 а- учебно помагало по информатика за 9-10 клас, издателство „Изкуства”
Информатика ЗП– 9 б,в- учебно помагало по информатика за 9-10 клас, издателство „Нова Звезда”
Инф. технологии ЗП за 9 кл. – 9 а,в – учебно помагало по ИТ, издателство „Изкуства”
Инф. технологии ПП - 9б  – няма учебник
История и цивилизация за 8 кл. – изд.”Азбуки -Просвета” П.Павлов и колектив - 9 а,б,в
География и икономика за 8 кл. ЗП – изд. „Булвест” Р.Пенин - 9 а,б,в
Психология за 9 кл.ЗП – „Просвета” - Т.Стоицова - 9 а,б,в
Логика за 9 кл. ЗП – изд.„Просвета” Л. Лазарова - 9 а,б,в
Биология и здравно образование за 8 кл. – изд.„ Булвест” Вл.Овчаров , О.Димитров - 9 а,б,в
Физика и астрономия за 8 кл. – изд. „ Булвест” М.Максимов - 9 а,б,в
Химия и опазване на околната среда за 8 кл. – изд.„ Просвета”- Близнаков и колектив - 9 а,б,в
Музика за 9 кл. – изд.„ Просвета” Ст.Георгиева - 9 а,б,в
Изобразително изкуство за 9 кл. – изд. ”Просвета” П. Цанев

~~~~~~~~~~~~
УЧЕБНИЦИ - X а,б,в кл.
Литература за 10 кл. ЗП – изд.„ Булвест” В. Котева - 10 а,б,в
Български език за 10 кл .ЗП - изд.„ Ив. Богоров” М. Васева - 10 а,б,в
Английски език - изд. Express Publishing - “Upstream B2” (уч. и раб. тетр.), “Upstream B2+”(учебник)
Немски език – II чужд език – изд. ПОНС - DIREKT zwei, ІІ част
Руски език - за 10 клас - II чужд език – изд. Понс - „Я знаю русский язьiк на отлично”
Математика за 10 кл. ПП – изд. „Архимед” или „Архимед 2” Г. Паскалев -10 а
Математика за 10 кл. ЗП - изд.„Архимед” или „Архимед 2” Г. Паскалев -10 б,в  
Информатика ЗП - учебно помагало по информатика за 9-10 клас, изд. „Изкуства”
Инф. технологии ЗП– учебно помагало по ИТ, изд. „Изкуства”
Инф. технологии ПП – няма учебник
История и цивилизация за 9 кл. ЗП – изд.„ Просвета” Б. Гаврилов - 10 а,б,в
География за 9 кл. ЗП – изд.„Булвест” Р.Пенин - 10 а,б,в
География за 9 кл. ПП – изд.„Булвест” Р.Пенин - 10 в
Етика и право за 10а,б,в кл. ЗП – изд.„ Анубис” И. Колев - 10 а,б,в
Биология и здравно образование за 9 кл. ЗП – изд.„ Булвест” Огнян Димитров - 10 а ,б, в
Физика и астрономия за 9 кл.- изд. „ Булвест” М.Максимов - 10 а ,б,в,
Химия и опазване на околната среда за 9 кл. ЗП – изд.„ Анубис” Близнаков - 10 а, в
Химия и опазване на околната среда за 9 кл. ПП – изд.„ Анубис” Близнаков - 10 б

 

~~~~~~~~~~~~
УЧЕБНИЦИ - XI а,б,в, кл.
Литература за 11 кл. ЗП – изд.„ Булвест” В. Герджикова – 11 а,б,в,
Български език за 11 кл. ЗП – изд.„ Ив. Богоров” М.Васева –11 а,б,в,
Английски език - изд. Express Publishing - “Upstream B2+” и “Upstream С1” (учебник и раб. тетрадка),
Немски език – II чужд език – изд. ПОНС - DIREKT zwei, ІІ част IIIчаст
Руски език - за 11 клас - II чужд език – изд. Понс - „Я знаю русский язьiк на отлично”
Математика за 11 кл. ПП - изд. „Архимед” или „Архимед 2” Г. Паскалев - 11 а
Математика за 11 кл. ЗП - изд. „Архимед” или „Архимед 2” Г. Паскалев – 11 б,в
Информатика ПП - няма учебник
Информационни технологии ПП – няма учебник
История и цивилизация за 10 кл. – изд.„Просвета” Георги Марков, -11а,б,в
География и икономика за 10 кл. ЗП – изд.„Булвест” Р.Пенин, издания от 2012 - 2016г. – 11 а,б,в
География и икономика за 10 кл. ЗП – изд.„Булвест” Р.Пенин, издания от 2012 - 2016г. – 11 в
Философия за 11 кл. ЗП – изд.„ Анубис” И. Колев - 11 а;б,в
Биология и здравно образование за 10 кл. ЗП – изд.„ Просвета” П.Попов - 11а,в
Биология и здравно образование за 10 кл. ПП – изд.„ Просвета” П.Попов - 11 б
Физика и астрономия за 10 кл. ЗП – изд.„Булвест” М.Максимов -11 а,б,в
Химия и опазване на околната среда за 10 кл. ЗП – изд.„ Анубис” Близнаков – 11а,в
Химия и опазване на околната среда за 10 кл. ПП – изд.„ Анубис” Близнаков– 11б

~~~~~~~~~~~~
УЧЕБНИЦИ - XII а,б,в кл.
Литература за 12кл. ЗП – изд. „Булвест” Ил. Кръстева - 12 а,б,в
Български език за 12 кл. ЗП - изд. „д-р Иван Богоров” М. Васева - 12 а,б,в
Английски език - изд. Express Publishing - “Upstream С1” (учебник и раб. тетрадка)
Немски език – II чужд език – изд. ПОНС - DIREKT zwei,  част IIIчаст
Руски език - за 12 клас - II чужд език – изд. Понс - „Я знаю русский язьiк на отлично”
Математика за 12 кл. ПП - изд.„Архимед” или „Архимед 2” Г. Паскалев – 12а,б
Математика за 12 кл. ЗП - изд.„Архимед” или „Архимед 2” Г. Паскалев – 12 в
Информатика - няма учебник
Информационни технологии ПП - няма учебник
История и цивилизация за 11 кл. ЗП - изд. „ Кръгозор” Й. Андреев и колектив– 12а,б,в
География и икономика за 10 кл. ЗП – изд.„Булвест” Р.Пенин, издания от 2012 - 2016г. – 12а,б,в
Свят и личност за 12 кл.ЗП – изд.„ Просвета” М. Грекова - 12а,б,в
Физика и астрономия за 10 кл. ЗП – изд.„Булвест” М.Максимов– 12а,б,в
Физика / астрономия/ - изд.„ Булвест” Николов– 12а,б,в
Химия и опазване на околната среда – 12г - няма издаден учебник
Биология и здр.образ. за 11 кл и 12 кл.ПП – изд.”Просвета” Н.Цанова - 12 в

 


Списък с книги за ваканцията:

V клас:

Старогръцки митове и легенди
Библия за деца
Скандинавски митове
Български народни приказки
Български народни песни
Шарл Перо, Приказки
Братя Грим, Приказки
Ханс Кристиян Андерсен, Приказки

Книги по желание:

Йордан Радичков, „Ние, врабчетата”
Астрид Линдгрен, „Емил от Льонеберя”
Дж. К. Роулинг:

· Хари Потър и Философският камък

· „Хари Потър и Стаята на тайните“

· „Хари Потър и Затворникът от Азкабан“

· „Хари Потър и Огненият бокал“

· „Хари Потър и Орденът на феникса“

· „Хари Потър и Нечистокръвния принц“

· Хари Потър и Даровете на Смъртта

VI клас:

„Приказка без край”- Михаел Енде
„Малкият принц”- Екзюпери
„Принцът и просякът”- Марк Твен
Разкази - Йордан Йовков
Разкази -Елин Пелин
Оскар Уайлд- Приказки
Андерсен- Приказки
Лафонтен- Басни
Христо Смирненски- Стихотворения
Веселин Ханчев- Стихотворения
„Автобиография”- Бранислав Нушич
„Под игото”- Иван Вазов

VII клас:
Христо Ботев – стихотворения
Иван Вазов – разкази ( „Една българка“)
Иван Вазов – „Немили-недраги“
Иван ВАзов – стихотворения
Алеко Константинов – „До Чикаго и назад“
Алеко Константинов – „Бай Ганьо“
Пенчо Славейков – стихотворения
Пейо Яворов – стихотворения
Елин Пелин – разкази („По жътва“)
Йордан Йовков – разкази ( „По жицата“)

VIII клас:

Николай Лилиев – Стихотворения
Димчо Дебелянов – Стихотворения
Христо Смирненски – Стихотворения (цикълът „Зимни вечери”)
Светослав Минков – сборниците с разкази „Дамата с рентгеновите очи”, „Разкази в таралежова кожа”
Елисавета Багряна – стихосбирката „Вечната и святата” (или „Стихотворения. Ученическа библиотека”)
Никола Вапцаров – Стихотворения
Емилиян Станев – повестта „Крадецът на праскови”

По желание: „Вълчи нощи”, „Тежък живот”, „Дива птица”

Блага Димитрова – Стихотворения („Жена”)
Николай Хайтов – „Диви разкази”
Ивайло Петров – повестта „Преди да се родя”

По желание: повестта „И след това”, романът „Хайка за вълци”

Валери Петров – Стихотворения
Павел Вежинов – „В един есенен ден по шосето”

По желание: „Нощем с белите коне”, „Бариерата”

Йордан Радичков – сборник с разкази „Нежната спирала”

По желание: сборникът с разкази „Горещо пладне”

IX клас

Николай Кун
„Старогръцки легенди и митове”

Омир
"Илиада"

Есхил
"Прикованият Прометей"

Софокъл
"Антигона"
"Едип цар"

Еврипид
"Електра"

Библия
"Стар завет"
"Нов завет"
"Евангелие от Йоан"
"Евангелие от Матей"
"Пространно житие на Кирил"

"Проглас към евангелието"
Константин Преславски
"Азбучна молитва"
Черноризец Храбър
"За буквите"
Йоан Екзарх
"Шестоднев"
Апокрифи
"Ходене на Богородица по мъките"
Презвитер Козма
"Беседа против богомилите"

X клас

Бокачо, “Декамерон”
Мигел де Сервантес , “Дон Кихот”
Шекспир, трагедията” Хамлет “
Жан-Батист Молиер – комедията “ Тартюф “
Даниел Дефо, “Робинзон Крузо”
Пушкин, поезия
Ал. Дюма, “Граф Монте Кристо”
Оноре дьо Балзак, “Дядо Горио”
Ги дьо Моопасан, „Бел Ами”
Гогол, “Шинел”
П. Хилендарски, “История славянобългарска”
П. Р. Славейков , “Изворът на Белоногата”
Л. Каравелов, ”Българи от старо време”
Д. Войников, “Криворазбраната цивилизация”

XI клас

• Христо Ботев
поезия: "Майце си", "Към брата си", "Елегия", "Борба", "До моето първо
либе", "На прощаване", "Хаджи Димитър", "Моята молитва", "Обесването на
Васил Левски"
• Иван Вазов
поезия: "Българският език", "Отечество любезно", "При Рилския манастир",
"Елате ни вижте", "Линее нашто поколение", "Епопея на забравените"-"Левски",
"Паисий", "Кочо", "Опълченците на Шипка"; разказът "Дядо Йоцо гледа";
повестта "Чичовци"; романът "Под игото"
• Алеко Константинов
фейлетонът "Разни хора, разни идеали"; книгата "Бай Ганьо"
• Пенчо Славейков
поезия: "Cis moll", "Ни лъх не дъхва над полени", "Спи езерото; белостволи
буки", "Самотен гроб в самотен кът"; поемата "Ралица"
• Пейо Яворов
поезия: "Градушка", "Заточеници", "Ще бъдеш в бяло", "Две хубави очи",
"Стон", "Две души", "Сенки", "Песента на човека", "Маска"
• Елин Пелин
разкази: "Ветрената мелница", "Косачи", "Задушница", "Мечтатели", "На оня
свят", "Андрешко", "Чорба от греховете на отец Никодим", "Занемелите
камбани" повестта "Гераците"
• Димчо Дебелянов
поезия: "Черна песен", "Пловдив", "Да се завърнеш...", "Помниш ли, помниш
ли...", "Спи градът", "Миг", "Един убит", "Сиротна песен", "Тиха победа"

XII клас

• Христо Смирненски
поезия: "Да бъде ден!", "Ний", "Йохан", "Юноша", "Стария музикант",
"Цветарка", "Зимни вечери"
• Гео Милев
поемата "Септември"
• Атанас Далчев
поезия: "Прозорец", "Болница", "Стаята", "Къщата", "Повест", "Книгите",
"Камък", "Дяволско"
• Елисавета Багряна
поезия: "Кукувица", "Стихии", "Потомка", "Вечната"
• Йордан Йовков
разкази: "Песента на колелетата", "Последна радост", "Шибил", "През
чумавото", "Индже", "Албена", "Другоселец", "Серафим"
• Никола Вапцаров
поезия: "Вяра", "Писмо"("Ти помниш ли..."), "Песен за човека", "Сън",
"История", "Завод", "Кино", "Прощално", "Борбата е безмилостно жестока..."
• Димитър Димов
романът "Тютюн"
• Димитър Талев
романът "Железният светилник".


ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА НАШИТЕ УЧЕНИЦИ ВЪВ ФИНАЛНИЯ КРЪГ НА МЕЖДУНАРОДНОТО МАТЕМАТИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ „МАТЕМАТИКА БЕЗ ГРАНИЦИ”

За пореден път гр. Несебър събра около 900 участници от 10 държави в заключителния етап на състезанието „Математика без граници”. Учениците от ПМГ „Иван Вазов” защитиха достойно авторитета на училището и града като центрове за откриване и развитие на математически таланти. При изключително голяма конкуренция сред връстниците си от цялата страна, в индивидуалното състезание право за участие придобиха:
Даниел Иванов – VII клас
Даниел Янков – VII клас
Гергана Гочева – VIII клас
Недена Кръстева – VIII клас
Марио Илиев – XI клас
Боряна Димова – XI клас.
Всички наши ученици се представиха изключително успешно. Марио Илиев спечели сребърен медал във възрастовата група IX - XII клас, а останалите бяха на крачка от медалите.
Златни медали спечели отборът на V клас в състав: Надежда Митева, Десислава Димитрова и Георги Гочев.
Сребърни са медалите на отборите от VI и VII клас: Петър Иванов, Стоян Георгиев и Теодор Карабелов  (VI клас) и Даниел Янков, Даниел Иванов, Георги Добриков (VII клас).
Бронзови медали спечели отборът на най-големите във възрастовата група IX - XII клас: Боряна Димова, Марио Илиев (XI клас) и Живко Ненчев (X клас).
„Трябва да се отбележи, че нашите отбори бяха решили вярно всичките 5 задачи от математическата щафета, но за разпределението на медалите факторът „време” се оказа решаващ” – споделиха ръководителите на отборите г-жа Й. Коджабашева и г-жа К. Чалъкова.

Линк към галерията >тук<

Линк към галерия със снимки от дипломирането на Випуск 2016

>тук<

Линк за сваляне на видеоклиповете >тук<


ЛИНК ЗА СВАЛЯНЕ НА ГОДИШНИК 2016 >ТУК<


Kласиране на учениците, подали заявление за участие в първи етап за прием в V клас в ПМГ „Иван Вазов”

Линк >тук<


БЛЕСТЯЩО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПМГ „ИВАН ВАЗОВ“ В СЪСТЕЗАНИЕТО „СОЦИАЛНИ ИНОВАЦИИ“

Ученици от ПМГ „Иван Вазов “ заеха първо място в България сред изключително тежка конкуренция с 250 други отбора. Нашите гимназисти ще представят страната ни на Международното състезание по социални иновации. Отборът им „Hear the world“, заел престижното първо място в националното състезание „Социални иновации“, е съставен от двама ученици от ПМГ – Димитър Джангозов от 10 и Теодор Жеков от 12 клас, както и от един от Националната търговска гимназия „Васил Левски“, Пловдив – Стоян Гечков от 12 клас. Техен ръководител е г-жа Живка Ненова от ПМГ„Иван Вазов“, Димитровград.

Бизнес моделът им е изграден около идеята да бъде създаден специфичен софтуер в помощ на хората със слухови увреждания, за който след проведено проучване се установява, че няма еквивалент в световен мащаб. Идеята за него и техническата реализация са дело на Димитър Джангозов. Маркетингът е поет от Теодор Жеков, а финансите – от Стоян Гечков.

Фондация Джуниър Ачийвмънт – България, за пета поредна година организира инициативата „Социални иновации“ в партньорство с NN България за ученици от гимназиален етап. Ежегодно в нея се включват близо 1000 ученици, разпределени в около 250 отбора от цялата страна.

В първия етап на състезанието учениците разработват идея за социален бизнес, който е насочен към разрешаването на конкретен проблем в обществото. Едва 15 отбора се класират до втория кръг, като получават възможност да работят с бизнес консултант от практиката, който ги подпомага в задачата да задълбочат и разработят допълнително своята идея. Половината от тях се класират до третия кръг – национален финал, в който защитават идеята и реализацията си, като презентират пред жури. Финалът се проведе на 30 май.

Организаторите осигуряват предметни награди за победителите и техния учител (таблети iPad mini), както и поощрителни награди за 2-ро и 3-то място. Националният шампион получава възможност да представи страната ни в европейското състезание, което ще се проведе онлайн в края на месец юни.


На 12.05.2016г. седмокласничката от ПМГ „Иван Вазов”  Марина Михалева се завърна от град Сливен, където беше на официалното награждаване на Националния литературен  конкурс  на тема: „ Тайната на един продавач на мечти”, организиран от Министерството на културата, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен и Областна администрация – Сливен. На нашето момиче е присъдена първа награда  - проза,  във  втора възрастова група. В конкурса със свои творби са се включили над 800 участници от цялата страна и от българските общности в чужбина.
     Поздравяваме Марина Михалева за изключителното представяне и й пожелаваме нови успехи.


Ден на самоуправлението в ПМГ “Иван Вазов“

На 9 май - Деня на Европа, вазовци заеха длъжностите на педагогическия и непедагогическия персонал в своето училище.  Мястото на директора зае председателят на Ученическия съвет Преслав Янков от 11а клас. Помощник-директори станаха Боряна Димова - 11а, и Деница Макьова - 11в. В ролята на педагогически съветник бе Стиляна Колева - 11а. С финансовите задачи на училището се занимаваше Мария Николова от  11а, а секретарка на директора беше Джулия Димитрова от 11в. Интересът към останалите длъжности на персонала в училището не беше малък. Местата на библиотекар, лекар, охрана, чистачки и учители не останаха свободни.
Работният ден стартира с  оперативка преди часовете, по време на която директорът раздаде  длъжностни характеристики и баджове с имената на заместващите ученици. Всички поеха задълженията си много отговорно под ръководството на преподавателите си.  В края на деня всички участници в самоуправлението получиха грамоти за активно участие в предизвикателството.

Линк към галерията >тук<

Тук ще откриеш апликационната форма за първия ни проект „Академия за лидери“, който ще се проведе от 21 до 24 май в комплекс „Ливадите“ близо до Пазарджик.
Търсим младежи, които:

 • са ентусиасти;
 • имат способността и нагласата да работят с други хора за постигане на цели;
 • са с отворено съзнание и оценяват всяка възможност да учат;
 • искат да постигат положителна промяна и да оставят следа след себе си;
 • искат да останат в България;
 • са ученици в 9-ти, 10-ти или 11-ти клас.
 • За повече информация посетете >> http://youleadlab.com


Екскурзия по случай патронния празник и 140-годишнината от Априлската епопея организираха на 20. април учителите и учениците от ПМГ „Иван Вазов“. От Българските държавни железници осигуриха специална влакова композиция, с която гимназистите посетиха бунтовния град Панагюрище. Там разгледаха Историческия музей и постоянната експозиция, посветена на Априлското въстание, и емблематичните места, свързани с българската история – дома на Райна Княгиня, Тутевата, Дудековата и Лековата къща.


Най-добрият историк в Хасковска област е Вазовец.


От 15-17 април 2016г. в град Созопол се проведе IX Национална олимпиада по история и цивилизация. В нея взеха участие ученици, представители на всички области в страната. Младите историци бяха разделени на две възрастови групи - 7 и 12 клас. В групата на 12 клас участва и възпитаникът на ПМГ - Даниел Вълков Господинов със своя преподавател г-жа Павлина Лозева. В първия кръг Даниел получи оценка отличен 5.75. Втория кръг беше проведен под формата на беседа с членове на журито. Нашият зрелостник впечатли всички с точните си отговори и лична позиция. С отличния резултат Даниел Господинов се нареди на II място в окончателното национално класиране.

Линк към галерията >тук<

От 15 до 17 април 2016г. в Рибарица се проведе Националният кръг на състезанието по информационни технологии „IT Знайко+“ за ученици от 5 до 8 клас, организирано от СНЦ „Образование и технологии“ , в партньорството с Майкрософт – България.
Учениците от ПМГ „Иван Вазов“ – Димитровград – Моника Велчева, Надежда Митева – от 5 клас, Десислава Стоянова от 6 клас, Марина Михалева, Христина Иванова от 7 клас, с ръководители г-жа Снежа Димитрова и г-жа Драгомира Стоянова се съревноваваха на Националния кръг на „IT Знайко+“ със 178 ученици от 28 града на България.
На първия етап от състезанието учениците по зададени теми разработваха проекти по предварително зададени теми, използвайки възможностите на информационните технологии – програми за рисуване, текстообработка, компютърна презентация, обработка на изображения и звук, създаване на колажи, видео филми, постери и др., а на втория етап трябваше да ги представят и защитят.
Възпитаничките на ПМГ „Иван Вазов“ се представиха достойно и получиха грамоти за отлично представяне. Моника Велчева със своя проект се класира на 3 място в България в категорията за 5 клас.


Поредно участие и отлично представяне на ученици от
ПМГ „Иван Вазов” в Ученическия институт по математика и информатика към Българската академия на науките

Тази година се проведе Шестнадесета Ученическа секция,  на УчИМИ от 6 до 8 април в град Плевен. Допуснати до участие бяха 62 проекта (18 по математика и 44 по информатика и ИТ) от цялата страна. Членове на журито по информатика и ИТ бяха научните светила на България, които готвят и националните отбори. Те бяха поставени пред сложната задача да оценят, сравнят и класират различни по теми, стил и реализации проекти.
Представители от  ПМГ „Иван Вазов” – Димитровград на този най-престижен научен форум бяха:

 1. Алекс Недялков                 IX клас
 2. Атанас Орманов                 XI клас 
 3. Деян Самарджиев            XI клас          
 4. Александър Гавазки         XI клас 
 5. Даниел Господинов          XII клас
 6. Георги Ангелов                   XII клас        
 7. Божидара Божилова        XII клас        
 8. Джулия Георгакиева         XII клас

                        Научни ръководители и консултанти от учителите са Добринка Донева и Снежа Димитрова.
Даниел Господинов получи грамота за отлично представяне с проекта си „Космически дуели“ и специална награда на СофтУни – един безплатен семестър на обучение.
Атанас Орманов и Алекс Недялков с проекти съответно „Squirrel Simulator“ и „Into The Woods“ също получиха грамоти за отлично представяне. Това постижение им осигурява финансиране от Ученическия институт за участие в Лятна изследователска школа (ЛИШ) на УчИМИ през месец август в Благоевград.
Останалите участници на ПМГ „Иван Вазов“ получиха грамоти за много добро представяне.
Те защитиха проекти на тема:
„Фитнес за всеки“ – Божидара Божилова и Джулия Георгакиева
„MateHunt“ – Георги Ангелов
„Музикалните свитъци“ – Деян Самарджиев и Александър Гавазки
Всички дванадесетокласници получиха отлични оценки, които ще им послужат като вход за факултета по математика и информатика на ПУ „Паисий Хилендарски.
Нашите ученици доказаха, че „нищо не е лесно, но всичко е възможно“.    

Линк към галерията >тук<

  От 11 до 13 март 2016 г. в София  се проведе международен научен панаир FISSION, организиран от учениците от Американския колеж. Атанас Орманов и Теодор Иванов от 11 а клас и Димитър Джангозов от 10а клас в ПМГ „Иван Вазов”-Димитровград представиха изключително успешно своите софтуерни продукти – развлекателна игра за аудитория 16+ и приложение за композиране на музика.                           

  Сред многото презентирани  разработки проектите на нашите момчета бяха отличени за най-добри в сферата на компютърните науки и математиката, получавайки най-високите отличия на панаира. Атанас Орманов бе удостоен със  специалната награда от УчИМИ- участие в изследователската лятна школа, която за втори пореден път ще се проведе в Благоевград, а Димитър Джангозов  получи таблет.


ОТЛИЧНИЦИ В НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

 

Отлично се представиха гимназистите от ПМГ „Иван Вазов” в Националния кръг на състезанието по български език и литература, организирано от Сдружението на учителите филолози „Любословие”. Състезанието включваше тестови задачи по български език и по литература от учебния материал за съответния клас и есе. До националната надпревара бяха допуснати над 900 ученици от V до XII клас с най-високи резултати от общинския кръг. Сред победителите в националния етап са и нашите ученици:

Валентина Емилова Стефанова, VIII клас – II място
Йоана Йорданова Демерджиева, V клас – III място
Мартин Аспарухов Сестримски, IX клас – III място
Димана Тодорова Маринчева, VIII клас – IV място.

Учители по български език и литература на първенците са г-жа Ваня Маринчева и г-жа Диана Бонева.


УЧЕНИЦИ ОТ ПМГ „ИВАН ВАЗОВ” В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Двама ученици от ПМГ „Иван Вазов“ ще посетят през пролетта Европейския парламент в Брюксел, нареждайки се сред 27-те национални победители в конкурса „Европейско междучасие“. Дванадесетокласникът Теодор Жеков спечели участието си в групата с креативно видео, а десетокласникът Димитър Джангозов е отличен със специална награда за оригиналното си критично есе по темата “В каква Европа искам да живея след пет години?”. В конкурса имаха право да участват ученици от 23 средни училища, посетени от българския евродепутат Светослав Малинов и неговия екип през 2015 г. за провеждане на един учебен час, чиято цел бе да осветли работата на европейските институции и да запознае младите хора в Европа с правата им. „Европейско междучасие” е лична инициатива на българския евродепутат Светослав Малинов в подкрепа на гражданското образование в България.


Международният Ден за безопасен Интернет се отбелязва за 13 поредна година по инициатива на Програма „Безопасен интернет“ на Европейската комисия и се организира от националните центрове за безопасен интернет. Той цели да ангажира обществеността с каузата за по-добра и безопасна интернет-среда за децата и младите хора. От първото си издание през 2004 година инициативата разшири многократно обхвата си, за да достигне до над 110 държави в целия свят. Тази година Международния ден за безопасен Интернет се отбелязва на 9 февруари и темата е „Дай своя принос за по-добър интернет“.
Учениците от ПМГ „Иван Вазов“ се запознаха с презентацията  «Митове и факти за интернет» и отговаряха на поставените в нея въпроси с «Вярно» или «Невярно».
Вярваме, че всеки потребител е изградил своята медийно-дигитална грамотност и това ще доведе до по-безопасно ползване на интернет и мобилни устройства. Да дадем своя принос за по-добър интернет.

Линк към презентацията >тук<

Поредно участие и отлично представяне на ученици от
ПМГ „Иван Вазов” в Ученическия институт по математика и информатика към Българската академия на науките

Тази година се проведе Шестнадесета Ученическа конференция  на УчИМИ от 15 до 17 януари в ПМГ “Акад. Иван Ценов”, град Враца. Допуснати до участие бяха 63 проекта (21 по математика и 42 по информатика и ИТ) от цялата страна. Членове на журито по информатика и ИТ бяха научните светила на България, които готвят и националните отбори. Те бяха поставени пред сложната задача да оценят, сравнят и класират различни по теми, стил и реализации проекти.
За 12та поредна година представители от  ПМГ „Иван Вазов” – Димитровград участваха на този най-престижен научен форум бяха:
1. Алекс Митков Недялков                      IX А клас 
2. Димитър Тошков Джангозов              X А клас 
3. Атанас Великов Орманов                  XI А клас 
4. Атанас Георгиев Цеков                       XI А клас 
5. Стилиян Тончев Тонев                        XI Б клас 
6. Даниел Веселинов Господинов       XII Б клас           

Научни ръководители и консултанти от учителите са Добринка Донева и Снежа Димитрова.
Даниел Господинов получи грамота за отлично представяне с проекта си „Космически дуели“. Това му осигурява финансиране от Ученическия институт за участие в Пролетната конференция на УчИМИ през месец април. Ученикът получи и специална награда на SAP – пазарен лидер на корпоративни софтуерни приложения и технологични революции.
Димитър Джангозов също получи две специални награди: грамота за развиващо обучение в областта на математиката и информатиката, както и ваучер за участие в Лятна изследователска школа (ЛИШ) на УчИМИ през месец август.
Останалите участници на ПМГ „Иван Вазов“ получиха грамоти за много добро представяне.
Те се защитиха проекти на тема:
„Squirrel Simulator“ – Алекс Недялков
„Into The Woods“ – Атанас Орманов
„Just a Game“ – Атанас Цеков
“Чартърни полети“ – Стилиян Тонев
Нашите ученици доказаха, че „нищо не е лесно, но всичко е възможно“.    

Линк към галерията >тук<

КОЛЕДНА ТРАПЕЗА В ПМГ „ИВАН ВАЗОВ”

Коледно тържество с много усмивки и настроение се проведе днес в ПМГ „Иван Вазов”. Учениците подредиха на трапезата своите кулинарни изкушения. Учителите поздравиха възпитаниците си и им пожелаха весели празници.
Музикалните изпълнения на чаровните шестокласници и на Пламен Панчев от 9 б клас зарадваха публиката.
На тържеството бяха наградени и отличените класове за участието си в Общинския конкурс за най-празнично украсено училище „Магията на Коледа”. Първенците са: 11 а, 9 а и 8 в клас.
Грамоти за отлично представяне, сребърни и бронзови медали получиха учениците, участвали в състезанието „История без граници”, посветено на празниците и традициите в България.
Ученици и учители се забавляваха заедно около празничната трапеза в любимото училище.

Линк към галерията >тук<

КУЛИНАРНО КОЛЕДНО СЪСТЕЗАНИЕ В ПМГ

С много емоции днес (22.12.2015г.) за единадесети пореден път се проведе традиционното за ПМГ „Иван Вазов” Коледно кулинарно състезание на английски език. В надпреварата участваха три отбора от 8а, 8б и 8в клас с по четирима състезатели. Според регламента учениците трябваше да приготвят коктейл, салата, торта и сандвичи, които са обединени в един сюжет. След това трябваше да  представят ястията и да обяснят на английски език какви продукти са използвали и как са ги приготвили. Всеки отбор имаше плакат с плакат с име и лого.

Докато отборите работеха, за публиката също имаше състезание – викторина с въпроси от странознание, география, култура и традиции на англоговорящите страни.

Състезателите атрактивно разказаха за приготвените специалитети и показаха отлично владеене на английски език.

            Компетентно и независимо жури в състав: Галина Караиванова, Марияна Йорданова (учители по английски език), Анжела Иванова, Симона Стаматова (възпитанички на ПМГ „Иван Вазов”, настоящи студентки във Великобритания) и Преслав Янков (председател на УС) оцени постиженията на осмокласниците.

В оспорваната надпревара на първо място се класира отборът на 8a клас, следвани от 8б и 8в клас, които се класираха на второ място, с еднакъв брой точки.

Състезанието премина с много емоции, аплодисменти и песни.

            Журито награди всеки от отборите, поздрави учениците за отличното представяне и благодари на техните учители.

Линк към галерията >тук<

Благотворителен концерт на ПМГ "Иван Вазов" под надслов "Подай ръка"

445 лв. набра за час благотворителният концерт на ПМГ "Иван Вазов" под надслов "Подай ръка", който се проведе в ОДТ "Ап.Карамитев" снощи. В него взеха участие таланти от гимназията, които предизвикаха аплодисментите на публиката.Проявата бе организирана като част от общинската програма „Димитровград на младите”.   Събраните средства са предназначени на децата от центъра на настаняване на деца и младежи "Дъга" в кв. Черноконево, поясниха инициаторите. На входа на театъра бяха поставени  кутии за дарения. Със събраната сума ще бъдат закупени играчки, образователни игри, книжки, дрехи и други коледни подаръци за всички деца от център "Дъга".

Линк към галерията >тук<

16 дариха кръв в акцията на ПМГ "Вазов"

45 кръводарители се включиха днес в благотворителната акция, организирана от зрелостници в ПМГ „Иван Вазов” на Димитровград. Едва 16 от изявилите желание да дарят кръв обаче, можаха да направят това и събраха близо 8 литра. Сред тях бяха както възпитаници на гимназията, така и техни родители и преподаватели. Всеки от дарителите получи и грамота от организаторите на инициативата.
29 от изявилите желание също да бъдат кръводарители обаче получиха отказ. Заради ниско кръвно, татуировки, пиърсинг, алергии или заболявания, обясниха организаторите на акцията. Това са петима зрелостници от 12 „Б” клас: Петя Лефтерова, Кристиян Иванов, Златка Пеева, Емил Петков и Яница Монева.
Акцията стартира от 8 ч. днес и продължи до 14 ч., в медицинския кабинет на гимназията. Осъществи се със съдействието на лекарски екип от МБАЛ- Хасково, под мотото "Дари кръв - спаси живот!".


Връчване на сертификатите Microsoft Office Specialist (MOS) 2013 на ученици от 12 клас ПМГ "Иван Вазов" - Димитровград

03.12.2015
Проектът „Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ“ е насочен към 13 000 ученици в средните училища, които са получили най-добрата външна национална годишна оценка и които са от онези региони в страната в които младежката безработица е най-голяма. На тези активни млади хора се предоставят достъп до обучение по ИКТ, обучение по предприемачество, курсове за кариерно развитие и консултации, както и възможността да се възползват от настоящите ресурси и да придобият опит в областта чрез менторство.
Партньор по този проект в Димитровград е ПМГ „Иван Вазов”. На учениците бяха предоставени алтернативни и модерни образователни програми и така им се осигури възможност да планират и реализират пълния си потенциал, като и по-големи възможности за образование, заетост и предприемачество.
В рамките на този проект на 3 декември 2015 година седем изявени ученици от ПМГ „Иван Вазов” - Димитровград, които са показали най-добри резултати в иницираното от Стопански факултет на СУ “Св.Климент Охридски“ обучение гостуваха на Стопански факултет и получиха възможност за напълно безплатно сертификация по програмите Microsoft Office Specialist (MOS) 2013 и Microsoft Technology Associate Това са: Ивайло Иванов – 12а клас, Даниел Господинов - 12а клас, Никола Динков - 12а клас, Драган Георгиев -12а клас, Божидара Божилова - 12б клас, Джулия Георгакиева - 12б клас, Даниела Иванова - 12б клас.
Проектът „Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ“ е един от 27 гранта на Microsoft YouthSpark за младежки неправителствени организации в 25 страни в Европа през 2013 г. и част от световния ангажимент на Microsoft да се създадат възможности за 300 милиона младежи в 100 страни през следващите три години.

Снимките във Flickr https://www.flickr.com/photos/stopanski/albums/72157661993075415

 
 

Дискусия с младежи от ПМГ "Иван Вазов"- Димитровград по темите образоване, младежка заетост, младежко предприемачество.
Линк към галерията >тук<

На 24.11.2015г. за втора поредна година се проведе Ученическа научна сесия по математика, информатика и информационни технологии, организирана от Ученически институт към Българска академия на науките. Сесията бе открита от акад. Петър Кендеров и се проведе в сградата на БАН. Авторите на най-успешните разработки бяха допуснати до участие в сесията, за да бъдат представени под формата на доклад или постер сесия. Всички от допуснатите са преминали лятна изследователска школа към УчИМИ на БАН. Възпитаниците от ПМГ „Иван Вазов“, Атанас Орманов – 11 клас и Димитър Джангозов – 10 клас, представиха свои авторски разработки в областта на информатиката и информационните технологии сред общо 13 проекта в национален мащаб. Разработката на Атанас е двуизмерна компютърна игра с развлекателна цел, а на Димитър – софтуерен продукт, който генерира алгоритмична музика по създаден от него модел. Вазовци, водени от преподавателя по информатика и информационни технологии г-жа Снежа Димитрова,  достойно защитиха проектите си пред компетентно академично жури и отговориха на поставените им въпроси. Резултатите от сесията ще бъдат обявени до началото на месец  декември на сайта на БАН. Авторите на най-високо оценените проекти ще получат като награда право да проведат  едномесечен стаж в постоянно научно звено на  БАН.


11 медала за ПМГ „Иван Вазов” на престижния математически турнир в Кърджали

На 14 ноември 2015 година в град Кърджали се про

веде XV-тия Областен математически турнир, за ученици от 3 до 12 клас. В него взеха участие над 800 ученици от областите Кърджали, Хасково и Смолян. В оспорвана конкуренция с математическите гимназии от областните центрове нашите ученици показаха най-добри резултати.

5 клас: Антон Симеонов – първо място, златен медал.
6 клас: Яна Димитрова – второ място, сребърен медал.
7 клас: Даниел Иванов, Даниел Янков – първо място, златен медал.
Георги Добриков – трето място, бронзов медал.
8 клас: Валентина Стефанова – второ място, сребърен медал.
9 клас: Полина Апостолова – второ място, сребърен медал
Татяна Ванчева – трето място, бронзов медал.
10 клас: Милен Георгиев – второ място, сребърен медал.
Живко Ненчев – трето място, бронзов медал.
11 клас: Марио Илиев – второ място, сребърен медал.

Учениците Марио Илиев и Боряна Димова от 11 клас получиха отлични оценки за кандидатстване в Икономически университет – Варна

Линк към галерията >тук<

Изключителни успехи постигнаха учениците от ПМГ „Иван Вазов” в математическия турнир „Д-р Светлозар Дойчев”, който се проведе на 3-ти октомври в Стара Загора.
Учени математици обучават математиците от ПМГ „Иван Вазов”

Обучение на тема: "Математиката като наука в практиката" проведоха днес в ПМГ „Иван Вазов” най-изявените преподаватели по математика в български висши учебни заведения.
Състезателите по математика от 5 до 7 клас в нашето училище решаваха практически комбинаторни задачи от вида: колко обекта трябва да се изберат от дадено количество, за да сме сигурни, че ще се случи определен резултат; по колко начина могат да се комбинират дадени елементи, за да се разгледат всички случаи; колко опита са необходими, за да сме сигурни, че дадено събитие ще се сбъдне. Децата бяха обучавани от лекторите проф. Сава Гроздев, зам.ректор на Висше училище по застраховане и финанси, и доц. Веселин Ненков, ТУ - Габрово.
Теория на игрите - избор на минимален елемент и сравняването му по максималност и обратно - избор на максимален елемент и сравняването му по минималност (минимум на максимума и максимум на минимума). Тази тема бе провокация за гимназистите от 9 и 10 клас под ръководството на гл.ас. д-р Йордан Петков, катедра "Приложна математика", ИУ - Варна.
Учениците от 11 клас се занимаваха с финансова математика - лихва, дисконт и анюитет- управление на парични потоци; инвестиции при олихвяване и конкретни печалби за определени периоди. Интересът на гимназистите бе провокиран от доц.д-р Росен Николаев, ръководител катедра "Приложна математика", ИУ - Варна.
Обучавани и обучители останаха доволни от съвместната си дейност и изразиха надежди и в бъдеще да има подобни изяви.
Визитата на лекторите бе инициирана и осъществена от преподавателя по математика в ПМГ „Иван Вазов” – г-жа Катя Чалъкова.

Линк към галерията >тук<

Halloween 2015 ~ ГАЛЕРИЯ ~ <<


Седмицата от 10 до 18 октомври 2015г. за трета поредна година е обявена в ЕС за Европейска седмица на програмирането. Идеята е да се популяризира програмирането и да се покаже как могат да се реализират идеи с негова помощ.

През тази седмица всички ученици от 5 до 12 клас на ПМГ "Иван Вазов", в часовете по информатика и ИТ, се запознаха с презентация за класацията и приложението на Топ 4 езиците за програмиране към момента и дебатираха по проблема. Ученици от 9, 10, 11, 12 клас, които разработват проекти по информатика и ИТ, представиха своите идеи пред съучениците си, заявяващи интерес в тази област, и пред своите преподаватели.

Линк за сваляне >тук<

ПРИЗОВИ МЕСТА ЗА МАТЕМАТИЦИТЕ НА ПМГ „ИВАН ВАЗОВ”

Изключителни успехи постигнаха учениците от ПМГ „Иван Вазов” в математическия турнир „Д-р Светлозар Дойчев”, който се проведе на 3-ти октомври в Стара Загора.
Даниел Иванов от VII клас е с максимален резултат. Той е и носителят на голямата награда на турнира – петезичен картинен речник.
Осмокласничката Валентина Стефанова е отличена със специална награда за високия си резултат.

Победители и призьори са също:

Мартин Петров – V клас – I място
Надежда Митева – V клас – I място
Яна Димитрова – VI клас – I място
Таня Христова – IX клас – I място
Живко Ненчев – X клас – I място
Марио Илиев – XI клас – I място
Боряна Димова – XI клас – I място
Генади Колев – V клас – II място
Гергана Георгиева – VI клас – II място
Георги Добриков – VII клас – II място
Недена Кръстева – VIII клас – II място
Надежда Цветкова – IX клас – II място
Полина Апостолова – IX клас – III място
Георги Гочев – V клас – IV място
Моника Велчева – V клас – IV място

Отлични резултати показаха и петокласниците: Денислав Делигеоргиев, Георги Делчев, Ангел Димитров, Десислава Димитрова, Йоана Дерменджиева, Деница Иванова, Мирослав Кръстев, Георги Монев.
Учениците са подготвени от своите учители по математика г-жа Йорданка Коджабашева, г-жа Катя Чалъкова, г-жа Мария Пенчева и г-н Петър Генчев.

Линк към галерията >тук<

„Европейско междучасие” в ПМГ „Иван Вазов”

Евродепутатът Светослав Малинов посети днес ПМГ „Иван Вазов”  и запозна учениците с инициативата „Европейско междучасие“. Това е негова лична програма за посещение на средни училища в България  и за популяризиране дейността на Европейския парламент и на Европейския съюз. Стремежът на евродепутата е да посетипоне 100 български гимназии и да запознае максимален брой ученици с дейността на европейските институции и основните права на българите като европейски граждани.
Посещението се проведе в рамките на един учебен час, а учениците се запознаха с кратка презентация, след което последва свободна дискусия. Гимназистите задаваха множество актуални въпроси за състоянието на Европейския съюз и начина за вземане на решения по ключови въпроси за бежанците и емигрантите, за Шенген, за приемането на Македония в ЕС, за евроскептицизма и премахването на т. нар. социален туризъм. Евродепутатът подари на гимназията учебни помагала за качественото познаване дейността на Европейския съюз и за основните понятия в теорията на демокрацията.
Инициативата „Европейско междучасие“ е част от ангажимента на Малинов за развитие на гражданското образование в средните училища в България. Задължителният час по „гражданско общество“ ще направи младите хора по-подготвени и ще им позволи да правят информиран избор в различни ситуации, убеден е Светослав Малинов. Г-н Малинов остана впечатлен от високото равнище на информираност на учениците от ПМГ „Иван Вазов” по актуалните проблеми на Европа.

Линк към галерията >тук<

ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА 2015/2016 ГОДИНА В ПМГ „ИВАН ВАЗОВ” – ДИМИТРОВГРАД

~ ГАЛЕРИЯ ~ <<