Новини

На 22 април-Международния ден на Земята в Градска библиотека „П.Пенев”се проведе семинар дискусия на тема: ,,Красотата на природните науки”.Учениците от X и XI клас в два отбора решаваха дилеми за опазване на околната среда,коментираха екологични
снимки.Най-голям интерес предизвикаха практическите задачи по физика и химия.Докато отборите работиха, бяха представени наградените презентации и видеоклипове от Регионалния ученически конкурсс на РИОСВ- гр.Хасково.

Линк към галерията >тук<

Българо-норвежка образователна инициатива

4 ученици от димитровградската ПМГ "Иван Вазов" са включени в българо-норвежки проект за насърчаване на зеленото предприемачество. Кристина Кузева, Даниел Господинов, Божидара Божилова и Наталия Господинова са избрани cpед многото кандидати чрез конкурс.

Заедно със свои връстници те ще получат знания за изграждането на бизнес, отговорен към околната среда, и ще създадат проекти за зелено предприемачество . След онлайн обучителен курс младежи те ще участват в едноседмичен еколагер.

Там те ще представят свои зелени бизнес идеи, а три от най-добрите концепции ще получат подкрепа за практическата им реализация.

Инициативата, която досега няма аналог у нас, е финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство . Основната цел е да се споделят добри практики в сферата на екологичните иновации, да се изгради стабилна международна мрежа между ученици, които да обменят идеи в сферата на опазването на околната среда.


Приключи Регионалният ученически фотоконкурс на РИОСВ-Хасково „Красотата на природата”

Фотоизложбата се организира за четвърта поредна година по повод Международния ден на Земята-22 април. Провежда се в две категории, като първата е за фотография, а втората е за презентация или видеоклип. Целта на конкурса е да се възпита у подрастващите позитивно отношение към природата и нейното опазване.
Тази година в конкурса участваха общо 156 ученици с 269 творби, от които 240 фотографии и 29 презентации и видеоклипове.

Наградените участници от ПМГ”Иван Вазов”- гр.Димитровград в конкурса са:

Раздел „Фотография”:
ІІ-ро място: Мария-Йоанна Райчева от XI Г клас
„Едно от седемте Рилски езера”
Поощрителна награда:
Валентин Панкин от XI А клас

„Водна жаба”

Раздел „Презентация и видеоклип”:
ІІ-ро място: Наталия Димова Господинова от X Г клас

"Красотата на България"
ІІІ-то място: Златомир Колев от XI Б клас
"Сините камъни"
Поощрителна награда:
Невена Василева Василева от XI В клас
"Цветята"

Грамота за активно участие и успешно представяне получава ПМГ” Иван Вазов”- гр. Димитровград

Линк към галерията >тук<


Димитровградчанка стана лауреат на олимпиадата по философия, влезе и в националния отбор

11-класничката от димитровградската ПМГ "Иван Вазов" Николина Георгиева стана лауреат на националната олимпиада по философия.

Днес бе награждаването на победителите от състезанието което се проведе в Хасково вчера. Георгиева изкара 458 точки което е четвърти резултат от всички 53 участници.

Освен това талантливата гимназистка бе поканена и в разширения национален отбор по философия. Николина се е справила успешно с превода на английски език на трите философски фрагмента и в сряда трябва да се яви на събеседване в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Там ще бъдат определени двамата участници, които ще представят България на международната олимпиада по философия в Литва през месец май. Преподавател на Николина в ПМГ е Тодор Тодоров.

Първенец на олимпиадата е Калин Кръстев, 12 клас от НПМГ-София с 496 точки. Втора е Габриела Георгиева, 11 клас НПМГ-София с 485 точки. Комисията с председател хасковлията проф. Райчо Пожарлиев класира на трето място три гимназистки с равен брой точки - по 466,5. Това са 12-класничките: Евгения Кънчева, ЕГ-Велико Търново, Людмила Костова, 9 ФЕГ-София и Реджина Господинова, МГ-Ямбол.

Най-малкият лауреат е Аника Шиникова, 9 клас в ПМГ-Благоевград с 442,5 точки.

Зрелостниците сред лауреатите ще бъдат приети без изпит в СУ "Св. Климент Охридски".


Поредно участие и отлично представяне на ученици от ПМГ „Иван Вазов” в УчИМИ

Тази година се проведе Четиринадесета Ученическа секция в рамките на 43-та Пролетна конференция на СМБ от 2 до 5 април в курортен комплекс "Боровец". Допуснати до участие бяха 74 проекта (23 по математика и 51 по информатика и ИТ). Членове на журито по информатика и ИТ бяха научните светила на България, които готвят и националните отбори. Те бяха поставени пред сложната задача да оценят, сравнят и класират различни по теми, стил и реализации проекти.

Представители от ПМГ „Иван Вазов” – Димитровград на този най-престижен научен форум бяха:

Павел Атанасов Радев XII клас
Милен Димитров Николов XII клас
Мирослав Недялков Грозданов XII клас
Дияна Бориславова Борисова XII клас
Деян Петров Самарджиев IX клас
Атанас Великов Орманов IX клас
Даниел Веселинов Господинов X клас
Георги Ангелов Ангелов X клас

Научните им ръководители и консултанти са Димитър Георгиев, Добринка Донева и Василка Николова.

Всички дванадесетокласници получиха отлични оценки за ФМИ на ПУ „П.Хилендарски”. Деян и Атанас са поканени да участват в ЛИШ’14 (лятна изследователска школа), която ще се проведе от 10 до 30 август 2014 г. във Варна и Узана. Там всички участници показват и трупат знания и опит, създават нови приятелства.

Ученическият институт по математика и информатика (УчИМИ) е създаден през септември 2000 г. - годината, обявена от UNESCO за Световна година на математиката. Учредители на УчИМИ са: Съюз на математиците в България (СМБ), Фондация "ЕВРИКА'', Международна Фондация "Св. Св. Кирил и Методий'', Институт по математика и информатика (ИМИ) на БАН. Генерален спонсор на УчИМИ е Американска Фондация за България.

Целта на Ученическия институт е да привлече и мотивира средношколците за самостоятелна научно-изследователска работа, да предложи възможности за изява на техните способности и талант.

В Ученическия институт участват ученици между 8. и 12. клас. Всеки ученик работи върху произволно избрана тема (проект) по математика, информатика и/или информационни технологии, индивидуално или в колектив, самостоятелно или с научен ръководител. Проектите се оформят писмено (на произволен компютърен редактор) и две подвързани печатни копия от разработката се изпращат на адреса на УчИМИ в определения за всяка конкурсна сесия срок.
Двете конкурсни сесии са: Ученическа конференция през януари и Ученическа секция в рамките на ежегодните пролетни конференции на СМБ през април. И двете мероприятия се организират и провеждат на изключително високо ниво.

Ученическите проекти се рецензират предварително от специалисти в съответните области. Най-добрите разработки се допускат до участие в конкурсната сесия. Авторите получават копие от рецензията си ден преди защитата на проектите, за да имат възможност да вземат отношение по направените от рецензентите забележки.

Защитата на проектите става пред жури по математика и жури по информатика и информационни технологии, пред останалите участници и гости на мероприятието. След приключване на защитите се провеждат заседания на журитата, на които се прави класиране на представените проекти - отделно по математика, по информатика и информационни технологии.

Линк към галерията >тук<


Дванайстокласничка от ПМГ - автор на лого за олимпиадата по астрономия

Дванайстокласничката от ПМГ "Иван Вазов" Дияна Борисова спечели общинския конкурс за лого на VXII Национална олимпиада по астрономия. Тя ще се проведе след месец в Димитровград, а домакин е Общината и НАОП "Джордано Бруно".
Комисията с председател началникът на отдел "Хуманитарни дейности" Антоанета Шаркова е определила наградата от 100 лв. да получи Дияна Борисова.
Общо са постъпилите 9 предложения от ученици от димитровградските училища, поясняват от пресслужбата на Общината.


Регионално състезание по информационни технологии се състоя на 15.03.2014г. Проявата е организирана от Съюза на математиците в България, секция Димитровград.
Учениците от 5. до 7. клас се състезаваха върху предварително изработен проект във вид на презентация по зададена тема, а учениците от 9. до 12. клас решаваха задачи на място с използването на информационни технологии. Председател на журито бе доц.д-р Георги Тупаров, преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски”, Благоевград.
Ученикът Даниел Веселинов Господинов от 10. клас на ПМГ „Иван Вазов” спечели специална награда за участие, като се състезаваше равностойно, с еднакви задачи, заедно с учениците от 12. клас.
Отлична оценка 5.80 получи дванадесетокласникът от ПМГ „Иван Вазов” Александър Недялков Арнаудов. Резултатът му е валиден като оценка по математика за прием в ПУ „Паисий Хилендарски”. Поздравления за учениците и техните преподаватели: Добринка Донева и Йорданка Стоилова.


Младежки музикален фестивал

С празничен концерт в четвъртък, 13 март, продължи Младежкия музикален фестивал, осъществяващ се по програма „Димитровград на младите” и по идея на дванадесетокласници от ПМГ „Иван Вазов”.

Концертът се състоя в залата на ОДТ „Ап. Карамитев”. Старт на програмата бе даден с изпълнението на единадесетгодишната Дамиана.  Включени бяха изпълнения от различни стилове – хип-хоп, български фолклор, българска и чуждестранна рап и поп музика, известни рок-парчета. Публиката аплодира с бурни аплодисменти младите певци и музиканти: Ивелин, Радо, Радина, Деница и Пламен, Бетина и Дамиана.

Програмата включваше и изпълнения на най-известните димитровградски танцови клубове: хип-хоп формация „Стрийт Дъст”, латино танци „Джани”, денс-център „Галаксико”, спортен клуб по акробатика „Младост”.

Всички участници получиха грамоти и подаръци от сладкарница „Диана”.

Фестивалът продължава и днес, с индивидуални изпълнения на китара пред КДК на бул. „България” от 16:00 ч

Линк към галерията >тук<

Флашмоб организираха днес възпитаници на ПМГ "Иван Вазов", за да представят своето начинание - Младежки музикален фестивал, който ще продължи три дни в Димитровград.

Инициативата е по програмата Димитровград на младите" и цели да покаже, че в града ни се слуша различен вид музика, не само поп-фолк. Тя се проведе днес на сцената пред бившето кино "Дружба".

Надсловът й е "Нека покажем заедно талант". Преди началото, младите хора обиколиха главните булеварди, за да презентират шумно кампанията си.

Утре от 17:30 часа в салона на театъра ще има голям концерт в рамките на проявата. В него ще вземат участие Дамяна Георгиева, Бетина Димитрова, Деница Славова, Пламен Делчев, Радина Койчева, Радослав Петков, Ивелин Ванчев, а също и "Галаксико", и група по спортна акробатика.

В петък - 14 март е предвиден открит концерт на централната алея пред КДК-Димитровград. Организатори на младежкия фестивал са зрелостниците от ПМГ "Иван Вазов" Милена Минчева, Каралайн Петрова, Кристина Павлова, Александра Хараланова, Мария Ганева и Кристиян Миронов.


Конкурс за лого на ХVІІ-тата национална олимпиада по астрономия, която ще се проведе в Димитровград, обявиха от Общината. Право на участие имат всички ученици от тукашните училища - самостоятелно или в колектив, от не повече от двама човека.Наградата за победителя е 100 лв.

Емблемата трябва да е тематично свързана с олимпиадата, да съдържа поредния й номер, града и датата , на която се провежда. Надпреварата ще бъде в рамките на два дни - 26 и 27 април 2014 г.

Всеки участник има право да представи до 3 предложения за лого. Те трябва да се изпращат на имейл или да бъдат доставени на цифров носител. Адресите са - sharkovadg@abv.bg, noikova@abv.bg, obrazovanie@dimitrovgrad.bg.

Срокът за подаване на предложенията е 20 март, поясни директорът на Планетариум в Димитровград Димитър Кокотанеков.

Желаещите да се явят трябва да попълнят и декларация. До 26 март ще станат ясни резултатите от конкурса, а връчването на наградата на победителя ще стане при откриването на олимпиадата по астрономия.


Заповед за условията за стипендии II срок >> тук <<


ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА НАШИТЕ МАТЕМАТИЦИ

Учениците от пети, шести и седми клас участваха в традиционното национално математическо състезание „Роман Хайнацки”, организирано от МГ „Атанас Радев”, Ямбол. Журито, под председателството на доц. Пламен Сидеров, обяви резултатите от националното класиране. За наша гордост петокласниците Даниел Христов Янков и Даниел Емилов Иванов завоюваха трето място и бронзови медали.
Първа премия получиха: Гергана Георгиева Митева от V клас и Мая Ангелова Янчева от VI клас. С втора премия са отличени Кирил Атанасов Лазаров от V клас, Гергана Георгиева Гочева и Валентина Емилова Стефанова от VI клас. Трета премия получиха още Надежда Енчева Цветкова и Теодора Живкова Божева от VII клас, както и Кристина Младенова Христова от  V клас


 

„Да добавим живот, + 1”

На 28 февруари се отбeлязва Световния ден на хората, засегнати от редки болести. В съвместна инициатива с Асоциация "Муковисцидоза" и Националния алианс на хората с редки болести, ученици от 12 „в” клас на ПМГ „Иван Вазов” се включиха към стремежа да се привлече вниманието на обществото към проблемите на тези хора. В рамките на свой проект по Свят и личност, дванадесеткласниците организираха на 25, 26 и 28 февруари благотворителен базар в подкрепа на болните от муковисцидоза. Базарът бе открит за всички граждани на Димитровград като в първите два дни се проведе във фоайето на ПМГ „Иван Вазов”. На 28 февруари мястото на базара бе изнесено на площада пред общината. Събитието премина под мотото „Да добавим живот, + 1”.
На щандовете на базара учениците от 12 „в” клас – Нора, Добромира, Никол, Гергана, Ирина и Калоян, подредиха изработени от тях самите и от деца от ОДЗ "Слънце", ОДЗ 4, ЦДГ 1, ОУ "Алеко Константинов", Градска библиотека “Пеньо Пенев” - детски отдел, Дневен център за деца с увреждания, Академия за таланти, картички, сувенири и мартеници. Красиви предмети изпратиха и от Дневния център за възрастни хора с увреждания, от Фондация "Подари усмивка", както и родители на деца с муковисцидоза и други приятели на хората с редки болести от цялата страна.
Общо за първите два дни на базара се събраха 359.40лв, които още същият ден бяха внесени в сметката на Асоциация "Муковисцидоза" и ще се добавят за закупуване на ПЕП маски за всички пациенти в България.  


Деветокласничка от ПМГ „Иван Вазов” се класира за международен конкурс в Москва

Боряна Димова от IXa клас зае второ място в Международния конкурс „Математика и проектиране”, който се проведе в София. Състезанието включва три кръга. Първият е задочен и в него всеки ученик разработва своя проект, след което го изпраща до организаториторите. Жури оценява разработките и кани тези ученици, които са с много добра и отлична оценка, да участват във втория кръг – националната защита. След нея се прави класиране и се определят проектите, които се допускат до  международния етап.
Боряна Димова участва с проекта „Бележити български математици”, а неин ръководител е учителят по математика в ПМГ „Иван Вазов” – г-жа Катя Чалъкова. Нашата деветокласничка не само, че спечели второто място в националната защита, но е одобрена и за участие в третия кръг на конкурса, който ще се проведе в началото на май в Москва.
Г-жа Чалъкова изказа положителните си впечатления от представянето на Боряна и сподели, че нейният проект е предизвикал интереса както на журито, така и на представителите от Института по математика и информатика. Г-жа Чалъкова допълни още, че Боряна е била поздравена лично от директора на Института по математика и информатика – член-кореспондент Юлиян Ревалски, който обръща специално внимание на нашата гимназистка и споделя своите мисли с нея за учените, създали и развили математиката в България.


Химикотехнологичeн и Mеталургичен Университет гр. София - информация за кандидатстване >>тук<<


Среща с бивши възпитаници на ПМГ „Иван Вазов” и настоящи студенти проведоха учителите от методическото обединение по природни науки в ПМГ „Иван Вазов”. Събитието откри дванадесетокласничката Мирела Русева, която обяви, че всички присъстващи са свързани с общия интерес към природните науки. Настоящите студентки представиха своите специалности и разказаха на гимназистите от девети и десети клас за пътя, по който са преминали, докато стигнат до избора на специалност.
Пламена Стоева и Инна Ангелова, студентки по медицина в Медицинския университет, София, разказаха за подготовката си по биология и химия, за преодоляването на тежките изпити и за следването по медицина. Доротея Илиева, студентка по фармация също в Медицински университет, София, допълни представянето на специалностите в този университет и разказа за положителните си впечатления от обучението в избраната от нея специалност. Енисе Али, която изучава химия в Софийския университет „Свети Климент Охридски”, изрази удовлетворението си от обучението в едно от най-престижните висши учебни заведения в България.
Студентите увериха настоящите гимназисти, че трябва да вярват в себе си, и им пожелаха да бъдат амбициозни, да следват мечтите си и да не се отказват, когато срещнат трудностите, а да ги възприемат като стимул за развитие.


Днес, 14.02.2014година, в ПМГ „Иван Вазов” се проведе тържество по случай Свети Валентин. Учениците от Ученическия съвет организираха специална програма, на която бяха връчени и наградите от конкурса за електронна валентинка. Отличени бяха 5 участници:

 • „Най-романтична Валентинка” – Ния Венциславова Нейкова – 7 клас, ОУ „Алеко Константинов”
 • „ Най-оригинална Валентинка” – Антония Евгениева Динева – 7 клас, ОУ

      „Алеко Константинов”

 • „Най-красива Валентинка” – Мая Ангелова Янчева – 6 клас, ПМГ „Иван Вазов”

-     „Най-цветна Валентинка” – Боряна Евгениева Динева – 5 клас,       ОУ       „Алеко Константинов”

 • „Най-весела Валентинка” – Габриела Димитрова Янакиева – 6 клас, ПМГ „Иван Вазов”

Ученици от училището отправиха своите поздрави с изпълненията си на известни лирични песни. Беше представена и любовна лирика на няколко езика – руски, немски, английски и френски. Раздаваха се валентинки и лакомства, както и сърчица с пожелания.


Конкурс за Space Camp

Космически център – Турция (Space Camp Turkey) e космически център за обучение, намиращ се в гр. Измир,Турция. Програмите са адаптирани за деца и младежи на възраст от 9 до 15 години, с интереси в областта на астрономията, физика, математика, технологиите, биологията и всички други науки.

В света има едва три подобни центъра, като в Европа и съседните държави SPACE CAMP Turkey e единственият, функциониращ учебно-треноровъчен лагер. Той е създаден по модел на NASA през 2000 година от г-н Кая Тунджар и съпругата му, г-жа Мери Милс Тунджар.

Космическият център провежда обучителни програми от април до септември, като от основаването му до момента през програмите му са преминали над 15 000 участници.

От българска страна, национален координатор за програмите на Space Camp Turkey е "Център за творческо обучение". Сътрудничеството на двете организации стартира през 2004 година, от тогава, ежегодно се излъчват български участници и отбори от цялата страна. До 2013 година в програмите на Space Camp Turkey са взели участие повече от 550 деца и младежи от България.

Програмите на космическия център дават възможност на участниците да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията. Провеждат се занятия по конструиране на ракети, управление на космически совалки, термодинамика и много други. Участниците обличат астронавтски костюми, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка и много други.

Програмата е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени тренери и специалисти. В програмите на космическия център участниците могат да се срещнат с истински космонавт или астронавт, специалист за подготовка полетите или ракетен инженер. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

През 2014 година Център за творческо обучение ще подготви и изпрати четири групи ученици от по 20 участници всяка и 1 група от 20 учители, които ще се включат в международната космическа седмица.

Ето темите и изискванията за конкурса през 2014 г.:
Теми за ученици Space Camp Turkey 2014 година.

Тема 1. Ако имах криле ... какво е за теб личния полет? ( 350 думи)
Тема 2. Ако може да инвестирате в разработки, подобряващи живота на Земята, какви биха били те? Кои от тях бихте използвали като решения и в Космоса? ( 400 думи)
Тема 3. Тази година се празнуват 55 годишнината на НАСА. Кои са, според вас, най-големите постижения на агенцията и защо? ( 400 думи)

Конкурсни теми за учителски курс Space Camp Turkey 2014 година.

Космосът – материя, която преподавам. ( 500  думи)
Съвместни открития и надпревара – да съвместиш несъвместимото? ( 500 думи)
Моят личен Космос  (500 думи)

Изисквания:

- Да не се надвишава броят думи.
- Есетата да съдържат информация за обратна връзка.
- Контакти само на децата участници, без посочен родител или училище, не се приемат.
Темите изискват от вас да размишлявате, да демонстрирате запознатост, да покажете отношение към проблемите на Света и да бъдете себе си. Не е малко значението на вашия стил, на споделеното преживяване и на формата, която сте избрали, за да ни убедите, че сте съпричастни към проблеми, че високо цените активността, че искрено вярвате в сътрудничеството, изградено върху доверие и уважение. Всяко есе, което дава малка частица от вас, е важно и значимо.

Срокове:
До 17. 02 – Първи тур – изпращане на есета
До 17. 04 – Втори тур - Подбор по документи и превод на есета на английски език, ако е необходимо

Дати на програмите:
22 – 29 юни 2014
13 – 20 юли 2014
20 – 27 юли 2014
10 – 17 август 2014

РЕГИСТРАЦИОННА ФОРМАОт 17 до 19 януари в град Стара Загора се проведе Четиринадесета ученическа конференция по математика и информатика. В раздел „Информатика“ участваха общо 27 проекта. Единствени от област Хасково, учениците от ПМГ „Иван Вазов“, Димитровград се представиха с два проекта:

 1. „Приключенията на Лони“ – игра с образователна цел, автори: Деян Петров Самарджиев и Атанас Великов Орманов от 9 а клас.
 2. „Учи информатика“ – триизмерна образователна игра, автори: Павел Атанасов Радев и и Милен Димитров Николов от 12 в клас. 

Ръководител на двата проекта е Димитър Георгиев – учител по информатика в ПМГ.

Вазовци получиха грамоти за много добро представяне, като участието на дванадесетокласниците им донесе оценка отличен, с която вече са приети в ПУ „Паисий Хилендарски“.


КОЛЕДНА ТРАПЕЗА В ПМГ „ИВАН ВАЗОВ”

Коледна трапеза подредиха учениците от ПМГ „Иван Вазов” в последния учебен ден преди ваканцията. Всеки клас бе подготвил по 3 ястия, а Ученическият съвет пое организацията на празника и декорацията на трапезата. Тържеството бе съпроводено с много веселие, танци и песни в коледен дух, които приповдигнаха настроението.

Директорът на гимназията – г-жа Славова, приветства учениците за отличната организация и пожела на учителите и гимназистите Весела Коледа и Щастлива Нова Година.

За финал всички се включиха в караоке парти с песни на пет езика – български, английски, немски, френски и руски. Дядо Коледа и Снежанка също посетиха тържеството и раздадоха много подаръци

Линк към галерията >тук<

„Е-Коледа“ донесе награди на ПМГ „Иван Вазов“

На 14.12.2013г беше проведено състезание по информационни технологии - "Е-Коледа", организирано от СМБ-Секция Димитровград и домакин Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии. Надпреварата бе в две възрастови групи- 5-6 клас и 7-8 клас. Децата изработваха електронни поздравителни картички за Коледа. Необходими бяха основни познания за програмите Microsoft Word и Paint, предварително подготвена библиотека с картинки, за каквато се бяха погрижили домакините. Най-високо бяха оценени оригиналните коледни пожелания, изписани в картичката. От общо 49 участници от всички училища в града, учениците от ПМГ „Иван Вазов“ заеха престижни места и в двете възрастови групи.

Във възрастова група 5-6 клас:

II място – Валентина Емилова Стефанова и Димана Тодорова Маринчева – 6 клас

Във възрастова група 7-8 клас:

I място – Йорданка Сребринова Тончева – 7 клас

II място – Боян Боянов Тодоров и Елица Руменова Евтимова – 7 клас


Кулинарно състезание в ПМГ

Традиционното коледно състезание по английски език „Черешката на тортата” се провежда за 9-та поредна година в ПМГ „Иван Вазов” – Димитровград.
В кулинарното състезание участват 3 отбора, които са съставени от настоящите осмокласници, както е по традиция. Събитието, очаквано с толкова нетърпение от вазовци, е подготвено от преподавателите по английски език Анжелина Меличенко, Гинка Латева и Живко Желев.
Според регламента всеки отбор приготвя салата, сандвичи, коктейл и десерт. Участниците пазят в тайна до последния момент своите гастрономически изненади за публиката.
Цялото кулинарно състезание се провежда на английски език, а журито оценява отборите в различни категории: плакат, естетически вид на официалната маса, представяне на ястията и, разбира се, вкусовите  качества на приготвените продукти.
Обективното и неподкупно жури бе в състав: г-жа Румяна Лозева – помощник-директор,  г-жа Галя Караиванова и г-жа Йорданка Делчева – учители по английски език, г-н Тодор Тодоров – учител по философия и Никола Петров Динков от 10а клас – представител на учениците от гимназията. През цялото време журито следеше за спазването на правилата и оценяваше както проявената фантазия, така и умението за общуване на английски език.
След оспорвана надпревара победител в състезанието е отборът на     8 a клас, а на второ и трето място са съответно 8б и 8в   клас.

Линк към галерията >тук<

Грамота „Приятел на природата” получи ПМГ „Иван Вазов” – Димитровград, за приноса, който има, в опазването на околната среда и успешната реализация на разнообразни екоинициативи. „Нашите ученици взеха активно участие в реализираните от МОСВ и РИОСВ – Хасково, кампании, екоинициативи, конкурси и изложби, с което са показали висока екологична култура и отношение към природата” – сподели г-жа Красимира Палаузова, преподавател по биология и химия. Нашата гимназия получи  предметни награди, както и новия пакет с информационно-образователни материали.
Представителите от наградените училища в Хасковска област споделиха опита си за реализираните през годината кампании и инициативи и обмениха идеи за следващата година по отношение на екологичното образование на подрастващите.


Майстори на словото

На националния конкурс по народно приложно изкуство „От Коледа до Васильовден”- 2013, раздел „Литературно творчество”, организиран от Министерството на образованието и науката и Националния дворец на децата, учениците от ПМГ „Иван Вазов” Димитровград се представиха отлично.

Димитър Тошков Джангозов – 8а клас спечели първо място за поезия във втора възрастова група със стихотворението „Коледа е, стават чудеса”, учител консултант - Цанка Колева, а Николина Георгиева Георгиева от 11 а клас – първо място за проза в трета възрастова група с раказа „Коледа е, стават чудеса”. Неин учител консултант е Ваня Маринчева.

Николина Георгиева е на първо място и в друг национален конкурс по гражданско образование „Хората – еднакви и различни”, организиран от МОН и Националния дворец на децата, във втора възрастова група с есето „Европа нашият общ дом”. Учител консултант е Тодор Тодоров.

Церемонията по награждаването ще се състои на 12.12.2013 г. от 11.00ч. в Националния дворец на децата, град София.


ГИМНАЗИСТКА ОТ ПМГ „ИВАН ВАЗОВ” С НАЙ-ВИСОК РЕЗУЛТАТ ПО МАТЕМАТИКА В ОБЛАСТТА

Отлично представяне в Математическия турнир „Иван Салабашев” постигнаха дванадесетокласниците от ПМГ „Иван Вазов” Анжела Иванова, Роксана Пейчева и Андрей Петров. Състезанието се проведе на 7-и декември в Стара Загора, а тримата гимназисти от ПМГ бяха единствените участници от Димитровград. Резултатите от престижния турнир се признават като оценки за прием в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, Шуменския университет, Габровския технически университет и Русенския технически университет. Анжела Иванова от 12 А клас получи най-високата оценка за Хасковска област - Отличен 5.80, а Роксана Пейчева от същия клас и Андрей Петров от 12 Б клас са с отлични оценки от 5.60.

Турнирът „Иван Салабашев” е сред най-сериозните математически състезания, а темата за дванадесети клас включва както учебен материал, така и извънкласна работа, което доказва значимостта на поредния успех.

С това представяне абитуриентите, които на практика вече са приети във висши учебни заведения с оценките си от математически състезания, вече са четирима. Динко Динков, също от 12 А клас, има оценка отличен 5.60 от Математическия турнир в Кърджали, която се признава от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и от Габровския технически университет.

Учители по математика на изявените гимназисти са Катя Чалъкова, Жеко Янев и Петър Генчев.


Успешно традиционно участие на учениците от ПМГ „Иван Вазов” в Националния есенен турнир по информационни технологии „Джон Атанасов”

От 29.11  до 1.12.2013 в град София се състоя Националният есенен турнир по информационни технологии "Джон Атанасов". Учениците Деян Петров Самарджиев и Преслав Чавдаров Янков от девети клас участваха в раздел „Приложни програми” и представиха игра с образователна цел за ученици от 4 до 6 клас по състезателна информатика, която се изучава в школата към ПМГ „ Иван Вазов” на Telerik Kids Academy. Ръководител на учениците е инж. Димитър Георгиев. Момчетата се представиха много добре и бяха класирани на 5-то място от общо 17 проекта. Комисията, оглавявана от проф. Красен Стефанов, насърчи младите програмисти и ги покани за бъдещи участия в турнира.


Днес, 02.12.2013г., в ПМГ “Иван Вазов“ бяха връчени награди на победителите от обявения конкурс за презентации на тема: „Борба срещу СПИН“ по случай 1 Декември  -  Световния ден за борба срещу СПИН.

Това бе третата и последна дейност по проекта „Превенция на рисковото поведение сред ученици в училище, връстници  обучават връстници“, след кръглата маса на тема: „Трафик на хора“ и турнира по тенис на маса с цел превенция на Насилието над деца в училище. Проектът е дело на учениците Пламена Пенчева, Симона Маркова и Мерилин Али, които са представители на училището в Консултативния младежки съвет – Димитровград. Събитието има за цел да информира учениците, да провокира активна гражданска позиция и да включи младите хора в дейности, целящи превенция на рисковото поведение. В конкурса взеха участие 15 ученици от различни димитровградски училища. На всички ученици и гости бяха раздадени брошури и листовки, изготвени от учениците на ПМГ, с цел информираност за болестта СПИН. Първите 5 отличили се презентации бяха наградени. Участие в конкурса взеха възпитаници на СОУ „В.Левски“, ПМГ „Иван Вазов“, СОУ „Л.Каравелов“, ПГХХТ „Асен Златаров“ и представители на ОП ДМЦ - Димитровград.
I място - Мирела Русева Русева, XII клас
II място - Даниела Иванова Иванова, X клас
III място - Светла Цветанова Христова, X клас
IV място - Силвия Делчева Митева, XI клас
V място - Тончо Митков Динев, X клас
В чест на 1 декември, в петък се проведе безплатно изследване за СПИН на всички желаещи ученици и учители от ПМГ. Районната здравна инспекция бе предоставила мобилна лаборатория, която бе позиционирана в двора на училището през целия ден.  Учениците от ученическия съвет бяха изготвили специална презентация по темата и я представиха на всички учащи. Бяха раздадени символични лентички и брошури по темата, изготвени от учениците.

За презентациите кликнете >тук<
Линк към галерията >тук<

Ученици от ПМГ със сертификати от Microsoft
ПМГ "Иван Вазов" е сред училищата, които работят по иновативният проект "Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ". Това е проект, насочен към 13 000 ученици в средните училища, които са получили най-добрата външна национална годишна оценка. На тези активни младежи се предоставят достъп до обучение по ИКТ, обучение по предприемачество, курсове за кариерно развитие и консултации, както и възможността да се възползват от настоящите ресурси и да придобият опит в областта чрез менторство.
В рамките на този проект на 30 ноември 2013 г. изявени ученици от гимназията, които са показали най-добри резултати в иницираното обучение гостуваха на Стопански факултет на СУ „Св.Климент Охридски“ и получиха възможност за напълно безплатно сертификация по програмата Microsoft Office Specialist (MOS) 2013. Това са участници в клуб „IT Academy” по проект „УСПЕХ“  с ръководител г-жа Добринка Донева. Те се явиха на  практически изпит с продължителност 50 минути. Указанията за работа и условията на задачите бяха на английски език. Резултатът беше успешно положен изпит и  заслужен  сертификат  Microsoft Office Specialist - ценен и признат в цял свят. Това са Даниел Господинов - X A клас, Даниел Господинов -  X Б клас, Николина Георгиева -  XI A клас, Теодора Иванова -  XI A клас, Теодор Стойчев -  XI A клас, Мария Иванова -  XI Б клас и Иван Маринов -  XI Б клас.
На церемонията по връчване на сертификатите учениците от ПМГ получиха поздравления от Декана на факултета доц. д-р Тодор Попов  за своята подготовка и за отличните резултати от представянето си. Това ги амбицира още повече за бъдещата им работа по проекта "Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ" - един от 27 гранта на Microsoft YouthSpark за младежки неправителствени организации в 25 страни в Европа през 2013 г. и част от световния ангажимент на Microsoft да се създадат възможности за 300 милиона младежи в 100 страни през следващите три години.

Линк към галерията >тук<

Денница Маринчева, ученичка  от 12. А клас на ПМГ „Иван Вазов”, участва в петдневна младежка конференция на тема: ”Оценяване на младежкото участие”, организирана от Европейската организация Eurochild в италианския град Милано. На форума са присъствали още трима български ученици, както и техни връстници от Италия, Гърция, Испания, Малта и Швеция. Младите хора са обсъждали пречките и препятствията, които срещат при общуването си с възрастните хора, слушали са лекции, изготвяли са видеопродукти и презентации. По време на престоя са се запознали със забележителностите в Милано и са присъствали на официална гала вечеря на Eurochild.
„Доволни сме от общуването по време на конференцията и се надяваме, че мненията и предложенията  ни ще бъдат чути обществото на възрастните.” – сподели Денница Маринчева...

За пълния материал кликнете >тук<
Линк към галерията >тук<

Днес, 20.11.2013г. , в ПМГ “Иван Вазов“ се проведе турнир по тенис на маса с цел отбелязване Световния ден за борба срещу насилието над деца. Това бе втората дейност по проекта „Превенция на рисковото поведение в училище, ученици обучават връстници“ след кръглата маса на тема: „Трафик на хора“. Проектът е дело на учениците Пламена Пенчева, Симона Маркова и Мерилин Али, които са представители на училището в Kонсултативен младежки съвет – Димитровград.
Събитието има за цел да информира учениците, да провокира активна гражданска позиция и да включи младите хора в дейности, целящи превенция на рисковото поведение.
В турнира се включиха 8 отбора от ученици от различни димитровградски училища. На всички ученици и гости бяха раздадени брошури и листовки, изготвени от учениците на ПМГ, с цел превенция на Насилието над деца, а всеки от отборите получи награда. Участие в турнира взеха възпитаници на СОУ „В.Левски“, ПМГ „Иван Вазов“, СОУ „Л.Каравелов“, ПГХХТ „Асен Златаров“ и представители на ОП ДМЦ - Димитровград.

На 1 място се класира отбора на Росен Георгиев Петков 12 клас и Недялко Миленов Неделчев 12 клас,
на 2 място са учениците Николай Пламенов Пасков 11 клас и Ивайло Бориславов Борисов 11 клас,
а на 3 Антон Георгиев Георгиев 10 клас и Ивайло Юлиянов Янев 10 клас.

Раздадени бяха и грамоти за активно участие и отлично представяне на учениците.

Линк към галерията >тук<


Резултати от математическият турнир "Черноризец Храбър", проведен в ПМГ "Иван Вазов", Димитровград на 1 ноември 2013г. (петък) тук >>линк<<


ВИСШЕТО ВОЕННОМОРСКО УЧИЛИЩЕ "Н. Й. ВАПЦАРОВ" организира ранно записване ( след завършен XI-ти клас) за обучение през учебната 2014/2015 г. по следните специалности: >> тук <<


ВАЗОВЦИ ОТБЕЛЯЗАХА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ
В последното десетилетие в България се наложи ежегодното отбелязване на Деня на Вси Светии (или Хелоуин). В същността си празникът е езически като българските Трифон Зарезан, Бабинден, Еньовден и др. На 31-ви октомври децата слагат маски, обличат страшните си костюми и обикалят по къщите, очаквайки почерпка, в противен случай правят пакост на съседите. И докато всички знаете за този маскарад, а мнозина от вас вече са участвали в него, какво ще кажете за празника на следващия ден - 1 ноември? Денят на народните будители е официален български празник, ознаменуващ делото на всички родни просветители, книжовници, революционери и будители през вековете.
На този ден отдаваме почит на всички хора, посветили живота си на най-святото дело – да даряват другите със знание, култура и желание да бъдат по-добри. Това са всички онези учители, писатели, просветители, благодарение на които всеки от нас може да чете и пише, да мисли разумно и да познава собствената си история.
За първи път честване на народните будители става на фестивала в Пловдив през 1909 г. През 1922 г. е обявен за официален празник, а след това е забранен от комунистите при идването им на власт (1945 г.). Дори по време на това дълго прекъсване, продължило 48 години, традицията на Празника остава. Тогава той се чества неофициално в много населени места. Например в района на град Пирдоп на този ден имало традиция учениците от началните училища да изработват фенерчета с изписани букви от българската азбука, осветени отвътре, и да дефилират пред обществото на селището, облечени в народни носии.
От 2002 г. на всеки 1 ноември се изпълнява ритуал по издигане на националното знаме пред парадния вход на Президентската администрация и извършване на тържествена смяна на караула. Днес се отбелязва с факелни тържества – много по-малобройни от хелоуинските дефилета, но не това е важното!
Важното е всеки от вас да се научи да цени и почита направеното от българските будители.
А най-големият подарък, който можете да им поднесете на празника, е да продължите тяхното дело.

Линк към галерията >тук<

Онлайн апликация за кандидатстване в американски колежи и университети + линк към записаната презентация и полезни документи, свързани с подготовката на училищни препоръки: > тук <


ПМГ „ИВАН ВАЗОВ” ПОСРЕЩНА ЧУЖДЕСТРАННИ ГОСТИ

Петата работна среща по проекта „Неравенствата между половете” по програма „Коменски” се проведе от 6 до 10 октомври в Димитровград. ПМГ „Иван Вазов” посрещна 15 учители и 18 ученици от Гърция, Румъния, Турция, Италия и Португалия.
В понеделник (7. октомври) от 13 ч. в зала „Гросето” се проведе работната среща по конкретната тема: „Ролята на половете на работното място”. Приветствия поднесоха г-н Иво Димов - кмет на община Димитровград, и г-жа Илияна Славова - директор на ПМГ "Иван Вазов". Всички училища представиха своите проекти по темата – презентации и клипове, а домакините подариха на всеки участник работна папка с листове, химикал, флаер, брошура по темата и шалче с логото на проекта.
За своите гости учениците от ПМГ „Иван Вазов” бяха предвидили  образователна игра за опознаване на Димитровград и посетиха всички културни институти – градската библиотека, историческия музей, театъра, планетариума и др.
Гостите се запознаха с културата и традициите на България. Посетиха тракийската гробница в Александрово, монумента на Света Богородица в Хасково, най-значимите забележителности в Пловдив и в София.
Емоционална бе и раздялата с гостите. Всички си пожелаха нови срещи с приятелите и ползотворна работа до следващата мобилност, която ще се проведе през февруари в Гърция.

Повече информация за проекта може да намерите на този линк >>> тук <<<


Visual Studio 2010 Express - линк за сваляне <<


Информация за Лицензираните спортни клубове в община Димитровград и техния график:

> Информация <

> Графици <


В 10ч. започна тържеството в ПМГ „Иван Вазов” по случай откриването на новата учебна година. Гости бяха: д-р Владимир Митрушев, г-жа Виолета Желева – общински съветници, и г-жа Венета Стоименова – секретар на община Димитровград.
Г-жа Славова откри новата учебна година и прочете получените поздравителни адреси.
Деветокласничката Деница Славова поздрави с песен всички ученици и учители, а десетокласничката Ясмин Кирилова от балетна школа „Галаксико” изигра красив танц.
Малките ученици от 5 клас бяха посрещнати с шпалир от деветокласниците и прескочиха символичната шестица. Г-жа Славова покани всички паралелки и класните ръководители.

~ Галерия ~


ПРИЕТИ СТУДЕНТИ ОТ ПМГ „ИВАН ВАЗОВ” – ВИПУСК 2013 <<


Дипломиране на випуск 2013 >> Галерия


ПМГ “Иван Вазов” – акредитиран център за издаване на IT сертификат

Какво е ITcard?

it-card         ЛИНК ЗА ПРОГРАМАТА ТУК      ~> КЛИК <~

Сигурен начин да докажете Вашите IT умения!

 • Сертификат за компютърна грамотност
 • Система за оценка, независима от обучението и от продукти на определени компании
 • Покрива основни приложения, които обикновеният потребител използва в ежедневната си работа. Те са групирани в пет основни модула:
> Internet & E-mail, Microsoft Word, Microsoft Excel, OpenOffice.org Writer, OpenOffice.org Calc
 • Разработен от Европейския Софтуерен Институт!
 • Признат в страни от Европейския съюз!
 • Независим от формата на обучение!
 • Предназначен за всеки!
 • Достъпен за всеки!