Новини

ГРАФИК НА УЧЕБНОТО ВРЕМЕ


1. 08:00 – 08:45
2. 08:55 – 09:40
3. 09:50 – 10:35
Голямо междучасие – 25 мин.
4. 11:00 – 11:45
5. 11:55 – 12:40
6. 12:50 – 13:35
7. 13:45 – 14:30


Линк към галерия със снимки от дипломирането на Випуск 2016

>тук<

Линк за сваляне на видеоклиповете >тук<


ЛИНК ЗА СВАЛЯНЕ НА ГОДИШНИК 2016 >ТУК<


Kласиране на учениците, подали заявление за участие в първи етап за прием в V клас в ПМГ „Иван Вазов”

Линк >тук<


БЛЕСТЯЩО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПМГ „ИВАН ВАЗОВ“ В СЪСТЕЗАНИЕТО „СОЦИАЛНИ ИНОВАЦИИ“

Ученици от ПМГ „Иван Вазов “ заеха първо място в България сред изключително тежка конкуренция с 250 други отбора. Нашите гимназисти ще представят страната ни на Международното състезание по социални иновации. Отборът им „Hear the world“, заел престижното първо място в националното състезание „Социални иновации“, е съставен от двама ученици от ПМГ – Димитър Джангозов от 10 и Теодор Жеков от 12 клас, както и от един от Националната търговска гимназия „Васил Левски“, Пловдив – Стоян Гечков от 12 клас. Техен ръководител е г-жа Живка Ненова от ПМГ„Иван Вазов“, Димитровград.

Бизнес моделът им е изграден около идеята да бъде създаден специфичен софтуер в помощ на хората със слухови увреждания, за който след проведено проучване се установява, че няма еквивалент в световен мащаб. Идеята за него и техническата реализация са дело на Димитър Джангозов. Маркетингът е поет от Теодор Жеков, а финансите – от Стоян Гечков.

Фондация Джуниър Ачийвмънт – България, за пета поредна година организира инициативата „Социални иновации“ в партньорство с NN България за ученици от гимназиален етап. Ежегодно в нея се включват близо 1000 ученици, разпределени в около 250 отбора от цялата страна.

В първия етап на състезанието учениците разработват идея за социален бизнес, който е насочен към разрешаването на конкретен проблем в обществото. Едва 15 отбора се класират до втория кръг, като получават възможност да работят с бизнес консултант от практиката, който ги подпомага в задачата да задълбочат и разработят допълнително своята идея. Половината от тях се класират до третия кръг – национален финал, в който защитават идеята и реализацията си, като презентират пред жури. Финалът се проведе на 30 май.

Организаторите осигуряват предметни награди за победителите и техния учител (таблети iPad mini), както и поощрителни награди за 2-ро и 3-то място. Националният шампион получава възможност да представи страната ни в европейското състезание, което ще се проведе онлайн в края на месец юни.


ПМГ “ИВАН ВАЗОВ” - Димитровград обявява ден на отворените врати

С удоволствие Ви каним да ни посетите на 02.06.2016г. (четвъртък) от 13:00 до 16:00 ч.

За всички желаещи да се запознаят:
- със съдържанието на учебните програми по предлаганите профили;

- да се срещнете и беседвате с преподаватели от училище, с директора и училищния психолог;

- да получите информация за различни извънкласни дейности;

- с възможностите за бъдеща реализация.


На 12.05.2016г. седмокласничката от ПМГ „Иван Вазов”  Марина Михалева се завърна от град Сливен, където беше на официалното награждаване на Националния литературен  конкурс  на тема: „ Тайната на един продавач на мечти”, организиран от Министерството на културата, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен и Областна администрация – Сливен. На нашето момиче е присъдена първа награда  - проза,  във  втора възрастова група. В конкурса със свои творби са се включили над 800 участници от цялата страна и от българските общности в чужбина.
     Поздравяваме Марина Михалева за изключителното представяне и й пожелаваме нови успехи.


Ден на самоуправлението в ПМГ “Иван Вазов“

На 9 май - Деня на Европа, вазовци заеха длъжностите на педагогическия и непедагогическия персонал в своето училище.  Мястото на директора зае председателят на Ученическия съвет Преслав Янков от 11а клас. Помощник-директори станаха Боряна Димова - 11а, и Деница Макьова - 11в. В ролята на педагогически съветник бе Стиляна Колева - 11а. С финансовите задачи на училището се занимаваше Мария Николова от  11а, а секретарка на директора беше Джулия Димитрова от 11в. Интересът към останалите длъжности на персонала в училището не беше малък. Местата на библиотекар, лекар, охрана, чистачки и учители не останаха свободни.
Работният ден стартира с  оперативка преди часовете, по време на която директорът раздаде  длъжностни характеристики и баджове с имената на заместващите ученици. Всички поеха задълженията си много отговорно под ръководството на преподавателите си.  В края на деня всички участници в самоуправлението получиха грамоти за активно участие в предизвикателството.

Линк към галерията >тук<

Тук ще откриеш апликационната форма за първия ни проект „Академия за лидери“, който ще се проведе от 21 до 24 май в комплекс „Ливадите“ близо до Пазарджик.
Търсим младежи, които:

 • са ентусиасти;
 • имат способността и нагласата да работят с други хора за постигане на цели;
 • са с отворено съзнание и оценяват всяка възможност да учат;
 • искат да постигат положителна промяна и да оставят следа след себе си;
 • искат да останат в България;
 • са ученици в 9-ти, 10-ти или 11-ти клас.
 • За повече информация посетете >> http://youleadlab.com


Екскурзия по случай патронния празник и 140-годишнината от Априлската епопея организираха на 20. април учителите и учениците от ПМГ „Иван Вазов“. От Българските държавни железници осигуриха специална влакова композиция, с която гимназистите посетиха бунтовния град Панагюрище. Там разгледаха Историческия музей и постоянната експозиция, посветена на Априлското въстание, и емблематичните места, свързани с българската история – дома на Райна Княгиня, Тутевата, Дудековата и Лековата къща.


Най-добрият историк в Хасковска област е Вазовец.


От 15-17 април 2016г. в град Созопол се проведе IX Национална олимпиада по история и цивилизация. В нея взеха участие ученици, представители на всички области в страната. Младите историци бяха разделени на две възрастови групи - 7 и 12 клас. В групата на 12 клас участва и възпитаникът на ПМГ - Даниел Вълков Господинов със своя преподавател г-жа Павлина Лозева. В първия кръг Даниел получи оценка отличен 5.75. Втория кръг беше проведен под формата на беседа с членове на журито. Нашият зрелостник впечатли всички с точните си отговори и лична позиция. С отличния резултат Даниел Господинов се нареди на II място в окончателното национално класиране.

Линк към галерията >тук<

От 15 до 17 април 2016г. в Рибарица се проведе Националният кръг на състезанието по информационни технологии „IT Знайко+“ за ученици от 5 до 8 клас, организирано от СНЦ „Образование и технологии“ , в партньорството с Майкрософт – България.
Учениците от ПМГ „Иван Вазов“ – Димитровград – Моника Велчева, Надежда Митева – от 5 клас, Десислава Стоянова от 6 клас, Марина Михалева, Христина Иванова от 7 клас, с ръководители г-жа Снежа Димитрова и г-жа Драгомира Стоянова се съревноваваха на Националния кръг на „IT Знайко+“ със 178 ученици от 28 града на България.
На първия етап от състезанието учениците по зададени теми разработваха проекти по предварително зададени теми, използвайки възможностите на информационните технологии – програми за рисуване, текстообработка, компютърна презентация, обработка на изображения и звук, създаване на колажи, видео филми, постери и др., а на втория етап трябваше да ги представят и защитят.
Възпитаничките на ПМГ „Иван Вазов“ се представиха достойно и получиха грамоти за отлично представяне. Моника Велчева със своя проект се класира на 3 място в България в категорията за 5 клас.


Поредно участие и отлично представяне на ученици от
ПМГ „Иван Вазов” в Ученическия институт по математика и информатика към Българската академия на науките

Тази година се проведе Шестнадесета Ученическа секция,  на УчИМИ от 6 до 8 април в град Плевен. Допуснати до участие бяха 62 проекта (18 по математика и 44 по информатика и ИТ) от цялата страна. Членове на журито по информатика и ИТ бяха научните светила на България, които готвят и националните отбори. Те бяха поставени пред сложната задача да оценят, сравнят и класират различни по теми, стил и реализации проекти.
Представители от  ПМГ „Иван Вазов” – Димитровград на този най-престижен научен форум бяха:

 1. Алекс Недялков                 IX клас
 2. Атанас Орманов                 XI клас 
 3. Деян Самарджиев            XI клас          
 4. Александър Гавазки         XI клас 
 5. Даниел Господинов          XII клас
 6. Георги Ангелов                   XII клас        
 7. Божидара Божилова        XII клас        
 8. Джулия Георгакиева         XII клас

                        Научни ръководители и консултанти от учителите са Добринка Донева и Снежа Димитрова.
Даниел Господинов получи грамота за отлично представяне с проекта си „Космически дуели“ и специална награда на СофтУни – един безплатен семестър на обучение.
Атанас Орманов и Алекс Недялков с проекти съответно „Squirrel Simulator“ и „Into The Woods“ също получиха грамоти за отлично представяне. Това постижение им осигурява финансиране от Ученическия институт за участие в Лятна изследователска школа (ЛИШ) на УчИМИ през месец август в Благоевград.
Останалите участници на ПМГ „Иван Вазов“ получиха грамоти за много добро представяне.
Те защитиха проекти на тема:
„Фитнес за всеки“ – Божидара Божилова и Джулия Георгакиева
„MateHunt“ – Георги Ангелов
„Музикалните свитъци“ – Деян Самарджиев и Александър Гавазки
Всички дванадесетокласници получиха отлични оценки, които ще им послужат като вход за факултета по математика и информатика на ПУ „Паисий Хилендарски.
Нашите ученици доказаха, че „нищо не е лесно, но всичко е възможно“.    

Линк към галерията >тук<

  От 11 до 13 март 2016 г. в София  се проведе международен научен панаир FISSION, организиран от учениците от Американския колеж. Атанас Орманов и Теодор Иванов от 11 а клас и Димитър Джангозов от 10а клас в ПМГ „Иван Вазов”-Димитровград представиха изключително успешно своите софтуерни продукти – развлекателна игра за аудитория 16+ и приложение за композиране на музика.                           

  Сред многото презентирани  разработки проектите на нашите момчета бяха отличени за най-добри в сферата на компютърните науки и математиката, получавайки най-високите отличия на панаира. Атанас Орманов бе удостоен със  специалната награда от УчИМИ- участие в изследователската лятна школа, която за втори пореден път ще се проведе в Благоевград, а Димитър Джангозов  получи таблет.


ОТЛИЧНИЦИ В НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

 

Отлично се представиха гимназистите от ПМГ „Иван Вазов” в Националния кръг на състезанието по български език и литература, организирано от Сдружението на учителите филолози „Любословие”. Състезанието включваше тестови задачи по български език и по литература от учебния материал за съответния клас и есе. До националната надпревара бяха допуснати над 900 ученици от V до XII клас с най-високи резултати от общинския кръг. Сред победителите в националния етап са и нашите ученици:

Валентина Емилова Стефанова, VIII клас – II място
Йоана Йорданова Демерджиева, V клас – III място
Мартин Аспарухов Сестримски, IX клас – III място
Димана Тодорова Маринчева, VIII клас – IV място.

Учители по български език и литература на първенците са г-жа Ваня Маринчева и г-жа Диана Бонева.


УЧЕНИЦИ ОТ ПМГ „ИВАН ВАЗОВ” В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Двама ученици от ПМГ „Иван Вазов“ ще посетят през пролетта Европейския парламент в Брюксел, нареждайки се сред 27-те национални победители в конкурса „Европейско междучасие“. Дванадесетокласникът Теодор Жеков спечели участието си в групата с креативно видео, а десетокласникът Димитър Джангозов е отличен със специална награда за оригиналното си критично есе по темата “В каква Европа искам да живея след пет години?”. В конкурса имаха право да участват ученици от 23 средни училища, посетени от българския евродепутат Светослав Малинов и неговия екип през 2015 г. за провеждане на един учебен час, чиято цел бе да осветли работата на европейските институции и да запознае младите хора в Европа с правата им. „Европейско междучасие” е лична инициатива на българския евродепутат Светослав Малинов в подкрепа на гражданското образование в България.


>>Заповед за стипендии за втори срок 2015-2016 г.<<


Международният Ден за безопасен Интернет се отбелязва за 13 поредна година по инициатива на Програма „Безопасен интернет“ на Европейската комисия и се организира от националните центрове за безопасен интернет. Той цели да ангажира обществеността с каузата за по-добра и безопасна интернет-среда за децата и младите хора. От първото си издание през 2004 година инициативата разшири многократно обхвата си, за да достигне до над 110 държави в целия свят. Тази година Международния ден за безопасен Интернет се отбелязва на 9 февруари и темата е „Дай своя принос за по-добър интернет“.
Учениците от ПМГ „Иван Вазов“ се запознаха с презентацията  «Митове и факти за интернет» и отговаряха на поставените в нея въпроси с «Вярно» или «Невярно».
Вярваме, че всеки потребител е изградил своята медийно-дигитална грамотност и това ще доведе до по-безопасно ползване на интернет и мобилни устройства. Да дадем своя принос за по-добър интернет.

Линк към презентацията >тук<

Поредно участие и отлично представяне на ученици от
ПМГ „Иван Вазов” в Ученическия институт по математика и информатика към Българската академия на науките

Тази година се проведе Шестнадесета Ученическа конференция  на УчИМИ от 15 до 17 януари в ПМГ “Акад. Иван Ценов”, град Враца. Допуснати до участие бяха 63 проекта (21 по математика и 42 по информатика и ИТ) от цялата страна. Членове на журито по информатика и ИТ бяха научните светила на България, които готвят и националните отбори. Те бяха поставени пред сложната задача да оценят, сравнят и класират различни по теми, стил и реализации проекти.
За 12та поредна година представители от  ПМГ „Иван Вазов” – Димитровград участваха на този най-престижен научен форум бяха:
1. Алекс Митков Недялков                      IX А клас 
2. Димитър Тошков Джангозов              X А клас 
3. Атанас Великов Орманов                  XI А клас 
4. Атанас Георгиев Цеков                       XI А клас 
5. Стилиян Тончев Тонев                        XI Б клас 
6. Даниел Веселинов Господинов       XII Б клас           

Научни ръководители и консултанти от учителите са Добринка Донева и Снежа Димитрова.
Даниел Господинов получи грамота за отлично представяне с проекта си „Космически дуели“. Това му осигурява финансиране от Ученическия институт за участие в Пролетната конференция на УчИМИ през месец април. Ученикът получи и специална награда на SAP – пазарен лидер на корпоративни софтуерни приложения и технологични революции.
Димитър Джангозов също получи две специални награди: грамота за развиващо обучение в областта на математиката и информатиката, както и ваучер за участие в Лятна изследователска школа (ЛИШ) на УчИМИ през месец август.
Останалите участници на ПМГ „Иван Вазов“ получиха грамоти за много добро представяне.
Те се защитиха проекти на тема:
„Squirrel Simulator“ – Алекс Недялков
„Into The Woods“ – Атанас Орманов
„Just a Game“ – Атанас Цеков
“Чартърни полети“ – Стилиян Тонев
Нашите ученици доказаха, че „нищо не е лесно, но всичко е възможно“.    

Линк към галерията >тук<

КОЛЕДНА ТРАПЕЗА В ПМГ „ИВАН ВАЗОВ”

Коледно тържество с много усмивки и настроение се проведе днес в ПМГ „Иван Вазов”. Учениците подредиха на трапезата своите кулинарни изкушения. Учителите поздравиха възпитаниците си и им пожелаха весели празници.
Музикалните изпълнения на чаровните шестокласници и на Пламен Панчев от 9 б клас зарадваха публиката.
На тържеството бяха наградени и отличените класове за участието си в Общинския конкурс за най-празнично украсено училище „Магията на Коледа”. Първенците са: 11 а, 9 а и 8 в клас.
Грамоти за отлично представяне, сребърни и бронзови медали получиха учениците, участвали в състезанието „История без граници”, посветено на празниците и традициите в България.
Ученици и учители се забавляваха заедно около празничната трапеза в любимото училище.

Линк към галерията >тук<

КУЛИНАРНО КОЛЕДНО СЪСТЕЗАНИЕ В ПМГ

С много емоции днес (22.12.2015г.) за единадесети пореден път се проведе традиционното за ПМГ „Иван Вазов” Коледно кулинарно състезание на английски език. В надпреварата участваха три отбора от 8а, 8б и 8в клас с по четирима състезатели. Според регламента учениците трябваше да приготвят коктейл, салата, торта и сандвичи, които са обединени в един сюжет. След това трябваше да  представят ястията и да обяснят на английски език какви продукти са използвали и как са ги приготвили. Всеки отбор имаше плакат с плакат с име и лого.

Докато отборите работеха, за публиката също имаше състезание – викторина с въпроси от странознание, география, култура и традиции на англоговорящите страни.

Състезателите атрактивно разказаха за приготвените специалитети и показаха отлично владеене на английски език.

            Компетентно и независимо жури в състав: Галина Караиванова, Марияна Йорданова (учители по английски език), Анжела Иванова, Симона Стаматова (възпитанички на ПМГ „Иван Вазов”, настоящи студентки във Великобритания) и Преслав Янков (председател на УС) оцени постиженията на осмокласниците.

В оспорваната надпревара на първо място се класира отборът на 8a клас, следвани от 8б и 8в клас, които се класираха на второ място, с еднакъв брой точки.

Състезанието премина с много емоции, аплодисменти и песни.

            Журито награди всеки от отборите, поздрави учениците за отличното представяне и благодари на техните учители.

Линк към галерията >тук<

Благотворителен концерт на ПМГ "Иван Вазов" под надслов "Подай ръка"

445 лв. набра за час благотворителният концерт на ПМГ "Иван Вазов" под надслов "Подай ръка", който се проведе в ОДТ "Ап.Карамитев" снощи. В него взеха участие таланти от гимназията, които предизвикаха аплодисментите на публиката.Проявата бе организирана като част от общинската програма „Димитровград на младите”.   Събраните средства са предназначени на децата от центъра на настаняване на деца и младежи "Дъга" в кв. Черноконево, поясниха инициаторите. На входа на театъра бяха поставени  кутии за дарения. Със събраната сума ще бъдат закупени играчки, образователни игри, книжки, дрехи и други коледни подаръци за всички деца от център "Дъга".

Линк към галерията >тук<

16 дариха кръв в акцията на ПМГ "Вазов"

45 кръводарители се включиха днес в благотворителната акция, организирана от зрелостници в ПМГ „Иван Вазов” на Димитровград. Едва 16 от изявилите желание да дарят кръв обаче, можаха да направят това и събраха близо 8 литра. Сред тях бяха както възпитаници на гимназията, така и техни родители и преподаватели. Всеки от дарителите получи и грамота от организаторите на инициативата.
29 от изявилите желание също да бъдат кръводарители обаче получиха отказ. Заради ниско кръвно, татуировки, пиърсинг, алергии или заболявания, обясниха организаторите на акцията. Това са петима зрелостници от 12 „Б” клас: Петя Лефтерова, Кристиян Иванов, Златка Пеева, Емил Петков и Яница Монева.
Акцията стартира от 8 ч. днес и продължи до 14 ч., в медицинския кабинет на гимназията. Осъществи се със съдействието на лекарски екип от МБАЛ- Хасково, под мотото "Дари кръв - спаси живот!".


Връчване на сертификатите Microsoft Office Specialist (MOS) 2013 на ученици от 12 клас ПМГ "Иван Вазов" - Димитровград

03.12.2015
Проектът „Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ“ е насочен към 13 000 ученици в средните училища, които са получили най-добрата външна национална годишна оценка и които са от онези региони в страната в които младежката безработица е най-голяма. На тези активни млади хора се предоставят достъп до обучение по ИКТ, обучение по предприемачество, курсове за кариерно развитие и консултации, както и възможността да се възползват от настоящите ресурси и да придобият опит в областта чрез менторство.
Партньор по този проект в Димитровград е ПМГ „Иван Вазов”. На учениците бяха предоставени алтернативни и модерни образователни програми и така им се осигури възможност да планират и реализират пълния си потенциал, като и по-големи възможности за образование, заетост и предприемачество.
В рамките на този проект на 3 декември 2015 година седем изявени ученици от ПМГ „Иван Вазов” - Димитровград, които са показали най-добри резултати в иницираното от Стопански факултет на СУ “Св.Климент Охридски“ обучение гостуваха на Стопански факултет и получиха възможност за напълно безплатно сертификация по програмите Microsoft Office Specialist (MOS) 2013 и Microsoft Technology Associate Това са: Ивайло Иванов – 12а клас, Даниел Господинов - 12а клас, Никола Динков - 12а клас, Драган Георгиев -12а клас, Божидара Божилова - 12б клас, Джулия Георгакиева - 12б клас, Даниела Иванова - 12б клас.
Проектът „Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ“ е един от 27 гранта на Microsoft YouthSpark за младежки неправителствени организации в 25 страни в Европа през 2013 г. и част от световния ангажимент на Microsoft да се създадат възможности за 300 милиона младежи в 100 страни през следващите три години.

Снимките във Flickr https://www.flickr.com/photos/stopanski/albums/72157661993075415

 
 

Дискусия с младежи от ПМГ "Иван Вазов"- Димитровград по темите образоване, младежка заетост, младежко предприемачество.
Линк към галерията >тук<

На 24.11.2015г. за втора поредна година се проведе Ученическа научна сесия по математика, информатика и информационни технологии, организирана от Ученически институт към Българска академия на науките. Сесията бе открита от акад. Петър Кендеров и се проведе в сградата на БАН. Авторите на най-успешните разработки бяха допуснати до участие в сесията, за да бъдат представени под формата на доклад или постер сесия. Всички от допуснатите са преминали лятна изследователска школа към УчИМИ на БАН. Възпитаниците от ПМГ „Иван Вазов“, Атанас Орманов – 11 клас и Димитър Джангозов – 10 клас, представиха свои авторски разработки в областта на информатиката и информационните технологии сред общо 13 проекта в национален мащаб. Разработката на Атанас е двуизмерна компютърна игра с развлекателна цел, а на Димитър – софтуерен продукт, който генерира алгоритмична музика по създаден от него модел. Вазовци, водени от преподавателя по информатика и информационни технологии г-жа Снежа Димитрова,  достойно защитиха проектите си пред компетентно академично жури и отговориха на поставените им въпроси. Резултатите от сесията ще бъдат обявени до началото на месец  декември на сайта на БАН. Авторите на най-високо оценените проекти ще получат като награда право да проведат  едномесечен стаж в постоянно научно звено на  БАН.


11 медала за ПМГ „Иван Вазов” на престижния математически турнир в Кърджали

На 14 ноември 2015 година в град Кърджали се про

веде XV-тия Областен математически турнир, за ученици от 3 до 12 клас. В него взеха участие над 800 ученици от областите Кърджали, Хасково и Смолян. В оспорвана конкуренция с математическите гимназии от областните центрове нашите ученици показаха най-добри резултати.

5 клас: Антон Симеонов – първо място, златен медал.
6 клас: Яна Димитрова – второ място, сребърен медал.
7 клас: Даниел Иванов, Даниел Янков – първо място, златен медал.
Георги Добриков – трето място, бронзов медал.
8 клас: Валентина Стефанова – второ място, сребърен медал.
9 клас: Полина Апостолова – второ място, сребърен медал
Татяна Ванчева – трето място, бронзов медал.
10 клас: Милен Георгиев – второ място, сребърен медал.
Живко Ненчев – трето място, бронзов медал.
11 клас: Марио Илиев – второ място, сребърен медал.

Учениците Марио Илиев и Боряна Димова от 11 клас получиха отлични оценки за кандидатстване в Икономически университет – Варна

Линк към галерията >тук<

Изключителни успехи постигнаха учениците от ПМГ „Иван Вазов” в математическия турнир „Д-р Светлозар Дойчев”, който се проведе на 3-ти октомври в Стара Загора.
Учени математици обучават математиците от ПМГ „Иван Вазов”

Обучение на тема: "Математиката като наука в практиката" проведоха днес в ПМГ „Иван Вазов” най-изявените преподаватели по математика в български висши учебни заведения.
Състезателите по математика от 5 до 7 клас в нашето училище решаваха практически комбинаторни задачи от вида: колко обекта трябва да се изберат от дадено количество, за да сме сигурни, че ще се случи определен резултат; по колко начина могат да се комбинират дадени елементи, за да се разгледат всички случаи; колко опита са необходими, за да сме сигурни, че дадено събитие ще се сбъдне. Децата бяха обучавани от лекторите проф. Сава Гроздев, зам.ректор на Висше училище по застраховане и финанси, и доц. Веселин Ненков, ТУ - Габрово.
Теория на игрите - избор на минимален елемент и сравняването му по максималност и обратно - избор на максимален елемент и сравняването му по минималност (минимум на максимума и максимум на минимума). Тази тема бе провокация за гимназистите от 9 и 10 клас под ръководството на гл.ас. д-р Йордан Петков, катедра "Приложна математика", ИУ - Варна.
Учениците от 11 клас се занимаваха с финансова математика - лихва, дисконт и анюитет- управление на парични потоци; инвестиции при олихвяване и конкретни печалби за определени периоди. Интересът на гимназистите бе провокиран от доц.д-р Росен Николаев, ръководител катедра "Приложна математика", ИУ - Варна.
Обучавани и обучители останаха доволни от съвместната си дейност и изразиха надежди и в бъдеще да има подобни изяви.
Визитата на лекторите бе инициирана и осъществена от преподавателя по математика в ПМГ „Иван Вазов” – г-жа Катя Чалъкова.

Линк към галерията >тук<

Halloween 2015 ~ ГАЛЕРИЯ ~ <<


Седмицата от 10 до 18 октомври 2015г. за трета поредна година е обявена в ЕС за Европейска седмица на програмирането. Идеята е да се популяризира програмирането и да се покаже как могат да се реализират идеи с негова помощ.

През тази седмица всички ученици от 5 до 12 клас на ПМГ "Иван Вазов", в часовете по информатика и ИТ, се запознаха с презентация за класацията и приложението на Топ 4 езиците за програмиране към момента и дебатираха по проблема. Ученици от 9, 10, 11, 12 клас, които разработват проекти по информатика и ИТ, представиха своите идеи пред съучениците си, заявяващи интерес в тази област, и пред своите преподаватели.

Линк за сваляне >тук<

ПРИЗОВИ МЕСТА ЗА МАТЕМАТИЦИТЕ НА ПМГ „ИВАН ВАЗОВ”

Изключителни успехи постигнаха учениците от ПМГ „Иван Вазов” в математическия турнир „Д-р Светлозар Дойчев”, който се проведе на 3-ти октомври в Стара Загора.
Даниел Иванов от VII клас е с максимален резултат. Той е и носителят на голямата награда на турнира – петезичен картинен речник.
Осмокласничката Валентина Стефанова е отличена със специална награда за високия си резултат.

Победители и призьори са също:

Мартин Петров – V клас – I място
Надежда Митева – V клас – I място
Яна Димитрова – VI клас – I място
Таня Христова – IX клас – I място
Живко Ненчев – X клас – I място
Марио Илиев – XI клас – I място
Боряна Димова – XI клас – I място
Генади Колев – V клас – II място
Гергана Георгиева – VI клас – II място
Георги Добриков – VII клас – II място
Недена Кръстева – VIII клас – II място
Надежда Цветкова – IX клас – II място
Полина Апостолова – IX клас – III място
Георги Гочев – V клас – IV място
Моника Велчева – V клас – IV място

Отлични резултати показаха и петокласниците: Денислав Делигеоргиев, Георги Делчев, Ангел Димитров, Десислава Димитрова, Йоана Дерменджиева, Деница Иванова, Мирослав Кръстев, Георги Монев.
Учениците са подготвени от своите учители по математика г-жа Йорданка Коджабашева, г-жа Катя Чалъкова, г-жа Мария Пенчева и г-н Петър Генчев.

Линк към галерията >тук<

„Европейско междучасие” в ПМГ „Иван Вазов”

Евродепутатът Светослав Малинов посети днес ПМГ „Иван Вазов”  и запозна учениците с инициативата „Европейско междучасие“. Това е негова лична програма за посещение на средни училища в България  и за популяризиране дейността на Европейския парламент и на Европейския съюз. Стремежът на евродепутата е да посетипоне 100 български гимназии и да запознае максимален брой ученици с дейността на европейските институции и основните права на българите като европейски граждани.
Посещението се проведе в рамките на един учебен час, а учениците се запознаха с кратка презентация, след което последва свободна дискусия. Гимназистите задаваха множество актуални въпроси за състоянието на Европейския съюз и начина за вземане на решения по ключови въпроси за бежанците и емигрантите, за Шенген, за приемането на Македония в ЕС, за евроскептицизма и премахването на т. нар. социален туризъм. Евродепутатът подари на гимназията учебни помагала за качественото познаване дейността на Европейския съюз и за основните понятия в теорията на демокрацията.
Инициативата „Европейско междучасие“ е част от ангажимента на Малинов за развитие на гражданското образование в средните училища в България. Задължителният час по „гражданско общество“ ще направи младите хора по-подготвени и ще им позволи да правят информиран избор в различни ситуации, убеден е Светослав Малинов. Г-н Малинов остана впечатлен от високото равнище на информираност на учениците от ПМГ „Иван Вазов” по актуалните проблеми на Европа.

Линк към галерията >тук<

СПОРТЕН КАЛЕНДАР
по ФИЗИЧЕСКО ВЪЗПИТАНИЕ И СПОРТ 2015/2016

(за информация кликнете на картинката)

 ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА В ПМГ „ИВАН ВАЗОВ” – ДИМИТРОВГРАД

~ ГАЛЕРИЯ ~ <<


СПИСЪК НА УЧЕБНИЦИТЕ И УЧЕБНИТЕ ПОМАГАЛА

ЗА 2015 – 2016 УЧЕБНА ГОДИНА В ПМГ „ИВАН ВАЗОВ”


УЧЕБНИЦИ - V кл.  -  раздават се безплатно


Литература – изд ”Булвест” М. Герджикова
Български език – изд „ Просвета” М. Васева
Български език – учебно помагало „Тестове и задачи” изд „ Калоянов” Д. Кънева – купува се
Английски език – изд. Longman – Energy, за уч. тетрадка се прави колективна поръчка
Математика – изд.” Архимед” Г.Паскалев
Информационни технологии – уч. помагало по ИТ, изд. „Изкуства” – купува се
История и цивилизация – изд.” Просвета” Р. Гаврилова
География и икономика – изд.” Булвест” Р. Пенин
Човекът и природата – изд. „ Анубис” М. Шишиньова
Музика - изд.” Просвета” В. Сотирова
Изобразително изкуство – изд. ”АЗБУКИ Просвета” М. Мойнова
Домашна техника и икономика - изд. ”Бит и техника ”

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


УЧЕБНИЦИ - VI кл.  -  раздават се безплатно


Литература – изд „ Анубис” К. Протохристова
Български език – изд „ Просвета” М. Васева
Английски език –изд. Express Publishing – Winners, за уч. тетр. ,  колективна поръчка
Математика - изд.” Архимед” Г. Паскалев
Информационни технологии – учебно помагало по ИТ, изд. „Изкуства” – купува се
История и цивилизация – изд.”АЗБУКИ Просвета” Р. Кушева
География и икономика– изд.” Булвест” Р. Пенин
Човекът и природата – изд. „ Просвета” М. Кабасанова
Музика - изд.” Просвета” В. Сотирова
Изобразително изкуство – изд. ”АЗБУКИ Просвета” М. Мойнова
Домашна техника и икономика - изд. ”Бит и техника ”

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


УЧЕБНИЦИ - VII клраздават се безплатно


Литература – изд. ”Анубис” К. Протохристова
Български език - изд.” Просвета” М.Васева
Английски език – изд. Express Publishing – Winners – за уч. тетр. ; колективна поръчка
Математика - изд.” Архимед” Г. Паскалев
Информационни технологии – учебно помагало по ИТ , изд. „Изкуства” – купува се
История и цивилизация – изд.”АЗБУКИ Просвета” М.Димова
География и икономика – изд.” Булвест” Р. Пенин
Биология и здравно образование – изд „ Просвета” П.Ангелов
Химия и опазване на околната среда – изд.„Булвест” Г. Нейков
Физика и астрономия - изд.„Булвест” М. Максимов
Музика - изд.” Просвета” В. Сотирова
Изобразително изкуство – изд. ”Просвета” П. Цанев
Технологии - изд. ”Бит и техника ”

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


УЧЕБНИЦИ - VIII а,б,в кл.


Литература за 8 клас - изд.„ Булвест” Кръстева , В. Герджикова
Български език за 8 клас - изд.„ Просвета” М.Васева и В. Михайлова
Английски език - изд. Express Publishing - “Upstream” 3 части, и 3 раб. тетр. – колективна поръчка
Математика за 8 а,б,в  – изд.„ Архимед” Г.Паскалев
Информационни технологии – учебно помагало по ИТ, изд. „Изкуства”
Музика - изд.” Просвета” В. Сотирова
Изобразително изкуство – изд. ”Просвета” П. Цанев

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

УЧЕБНИЦИ - IX а,б,в кл.


Литература за 9 кл. ЗП – изд. „Просвета” В. Герджикова и колектив - 9 а,б,в
Литература, ПП. Герджикова и колектив, изд. „Просвета - София” АД - за 9в клас
Български език за 9 кл .ЗП - изд.„ Булвест” К. Димчев - 9 а,б,в
Английски език – изд. Express Publishing - “Upstream B2” ( уч. и раб. тетр.) -колективна поръчка
Немски език – II чужд ез. – изд. ПОНС - DIREKT zwei, І-ва част
Руски език - за 9 клас - II чужд език – изд. Понс - „Я знаю русский язьiк на отлично”
Математика за 9а кл.ПП - ”Архимед” или „Архимед 2” Г.Паскалев и Здр. Паскалева
Математика за 9 б, в кл. ЗП - ”Архимед” или „Архимед 2” Г.Паскалев и Здр. Паскалева
Информатика ЗП+ЗИП – 9 а- учебно помагало по информатика за 9-10 клас, издателство „Изкуства”
Информатика ЗП– 9 б,в- учебно помагало по информатика за 9-10 клас, издателство „Нова Звезда”
Инф. технологии ЗП за 9 кл. – 9 а,в – учебно помагало по ИТ, издателство „Изкуства”
Инф. технологии ПП - 9б  – няма учебник
История и цивилизация за 8 кл. – изд.”Азбуки -Просвета” П.Павлов и колектив - 9 а,б,в
География и икономика за 8 кл. ЗП – изд. „Булвест” Р.Пенин - 9 а,б,в
Психология за 9 кл.ЗП – „Просвета” - Т.Стоицова - 9 а,б,в
Логика за 9 кл. ЗП – изд.„Просвета” Л. Лазарова - 9 а,б,в
Биология и здравно образование за 8 кл. – изд.„ Булвест” Вл.Овчаров , О.Димитров - 9 а,б,в
Физика и астрономия за 8 кл. – изд. „ Булвест” М.Максимов - 9 а,б,в
Химия и опазване на околната среда за 8 кл. – изд.„ Просвета”- Близнаков и колектив - 9 а,б,в
Музика за 9 кл. – изд.„ Просвета” Ст.Георгиева - 9 а,б,в
Изобразително изкуство за 9 кл. – изд. ”Просвета” П. Цанев

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


УЧЕБНИЦИ - X а,б,в кл.


Литература за 10 кл. ЗП – изд.„ Булвест” В. Котева - 10 а,б,в
Български език за 10 кл .ЗП - изд.„ Ив. Богоров” М. Васева - 10 а,б,в
Английски език - изд. Express Publishing - “Upstream B2” (уч. и раб. тетр.), “Upstream B2+”(учебник)
Немски език – II чужд език – изд. ПОНС - DIREKT zwei, ІІ част
Френски език - II чужд език - изд.”Просвета” - Rallye 1
Руски език - за 10 клас - II чужд език – изд. Понс - „Я знаю русский язьiк на отлично”
Математика за 10 кл. ПП – изд. „Архимед” или „Архимед 2” Г. Паскалев -10 а
Математика за 10 кл. ЗП - изд.„Архимед” или „Архимед 2” Г. Паскалев -10 б,в  
Информатика ЗП - учебно помагало по информатика за 9-10 клас, изд. „Изкуства”
Инф. технологии ЗП– учебно помагало по ИТ, изд. „Изкуства”
Инф. технологии ПП – няма учебник
История и цивилизация за 9 кл. ЗП – изд.„ Просвета” Б. Гаврилов - 10 а,б,в
География за 9 кл. ЗП – изд.„Булвест” Р.Пенин - 10 а,б,в
География за 9 кл. ПП – изд.„Булвест” Р.Пенин - 10 в
Етика и право за 10а,б,в кл. ЗП – изд.„ Анубис” И. Колев - 10 а,б,в
Биология и здравно образование за 9 кл. ЗП – изд.„ Булвест” Огнян Димитров - 10 а ,б, в
Физика и астрономия за 9 кл.- изд. „ Булвест” М.Максимов - 10 а ,б,в,
Химия и опазване на околната среда за 9 кл. ЗП – изд.„ Анубис” Близнаков - 10 а, б
Химия и опазване на околната среда за 9 кл. ПП – изд.„ Анубис” Близнаков - 10 в

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


УЧЕБНИЦИ - XI а,б,в, кл.


Литература за 11 кл. ЗП – изд.„ Булвест” В. Герджикова – 11 а,б,в,
Български език за 11 кл. ЗП – изд.„ Ив. Богоров” М.Васева –11 а,б,в,
Английски език - изд. Express Publishing - “Upstream B2+” и “Upstream С1” (учебник и раб. тетрадка),
Немски език – II чужд език – изд. ПОНС - DIREKT zwei, ІІ част IIIчаст
Френски език - II чужд език – изд.”Просвета” - Rallye 2 – колективна поръчка
Руски език - за 11 клас - II чужд език – изд. Понс - „Я знаю русский язьiк на отлично”
Математика за 11 кл. ПП - изд. „Архимед” или „Архимед 2” Г. Паскалев - 11 а,б
Математика за 11 кл. ЗП - изд. „Архимед” или „Архимед 2” Г. Паскалев – 11в
Информатика ПП - няма учебник
Информационни технологии ПП – няма учебник
История и цивилизация за 10 кл. – изд.„Просвета” Георги Марков, -11а,б,в
География и икономика за 10 кл. ЗП – изд.„Булвест” Р.Пенин, издания от 2012 - 2015г. – 11 а,б,в
Философия за 11 кл. ЗП – изд.„ Анубис” И. Колев - 11 а;б,в
Биология и здравно образование за 10 кл. ЗП – изд.„ Просвета” П.Попов - 11а,б
Биология и здравно образование за 10 кл. ПП – изд.„ Просвета” П.Попов - 11 в
Физика и астрономия за 10 кл. ЗП – изд.„Булвест” М.Максимов -11 а;б,в
Химия и опазване на околната среда за 10 кл. ЗП – изд.„ Анубис” Близнаков – 11а,б
Химия и опазване на околната среда за 10 кл. ПП – изд.„ Анубис” Близнаков– 11в

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


УЧЕБНИЦИ - XII а,б,в,г кл.


Литература за 12кл. ЗП – изд. „Булвест” Ил. Кръстева - 12 а,б,в,г
Български език за 12 кл. ЗП - изд. „д-р Иван Богоров” М. Васева - 12 а,б,в,г
Английски език - изд. Express Publishing - “Upstream С1” (учебник и раб. тетрадка)
Немски език – II чужд език – изд. ПОНС - DIREKT zwei,  част IIIчаст
Френски език - II чужд език – изд.”Просвета” - Rallye 2
Руски език - за 12 клас - II чужд език – изд. Понс - „Я знаю русский язьiк на отлично”
Математика за 12 кл. ПП - изд.„Архимед” или „Архимед 2” Г. Паскалев – 12а,б,в
Математика за 12 кл. ЗП - изд.„Архимед” или „Архимед 2” Г. Паскалев – 12 г
Информатика - няма учебник
Информационни технологии ПП - няма учебник
История и цивилизация за 11 кл. ЗП - изд. „ Кръгозор” Й. Андреев и колектив– 12а,б,в,г
География и икономика за 10 кл. ЗП – изд.„Булвест” Р.Пенин, издания от 2012 или 2013г. – 12а,б,в,г
Свят и личност за 12 кл.ЗП – изд.„ Просвета” М. Грекова - 12а,б,в,г
Физика и астрономия за 10 кл. ЗП – изд.„Булвест” М.Максимов– 12а,б,в,г
Физика / астрономия/ - изд.„ Булвест” Николов– 12а,б,в,г
Химия и опазване на околната среда – 12г - няма издаден учебник
Биология и здр.образ. за 11 кл и 12 кл.ПП – изд.”Просвета” Н.Цанова - 12 г

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


СПИСЪК НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ПМГ „ИВАН ВАЗОВ”,
ПРИЕТИ ВЪВ ВИСШИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
ВИПУСК 2015г.

ХІІА КЛАС

1. Алекс Нам Ха – „Софтуерно инженерство”, ПУ „П. Хилендарски”
2. Антон Николаев Димитров– „История”, Софийски университет „Св. Кл. Охридски”
3. Валентин Руменов Панкин – „Машиностроене”, ТУ - София
4. Васил Бориславов Билярски – „Лингвистика с маркетинг”, ПУ „П. Хилендарски”
5. Георги Иванов Димитров – „Органичен синтез”, ХТМУ София
6. Георги Иванов Калинков – „” ТУ - София
7. Дарина Миткова Попова – „Право”, Софийски университет „Св. Кл. Охридски”
8. Дейвид Иванов Демирев – „Право”, НБУ
9. Елица Запрянова Господинова –„Мениджмънт на водния транспорт”, ВВМУ“Никола Й. Вапцаров“
10. Жанета Веселинова Лесингерова – „Счетоводство и одит”, Икономически университет Варна
11. Жельо Димитров Сотиров – „Лингвистика с бизнес администрация”, ПУ „П. Хилендарски”
12. Иван Димитров Димитров – BSc Mathematics & Computer Science, University of Southampton
13. Йоана Георгиева Колева – „Архитектура”, УАСГ София
14. Кристина Димитрова Димитрова – „Психология”, Universidad Complutense de Madrid
15. Мариела Петрова Драголова – Double major in economics and information systems and a minor in Spanish or French, AUBG
16. Мартина Василева Равенска – „Японистика”, Софийски университет „Св. Кл. Охридски”
17. Мина Евгениева Гочева – „Строителство на сгради и съоръжения”, УАСГ София
18. Николина Георгиева Георгиева – Architecture, Cardiff University
19. Павлина Иванова Павлова – „Право”, Софийски университет „Св. Кл. Охридски”
20. Петър Стефанов Паскалев – „Мениджмънт на водния транспорт”, ВВМУ “Никола Й. Вапцаров“
21. Пламена Благоева Пенчева – Chemical Engineering, University of Leeds
22. Теодор Димчев Стойчев – „Медицина”, Медицински университет Пловдив
23. Теодора Димитрова Иванова – „Рехабилитатор”, Медицински колеж Стара Загора
24. Теодора Иванова Калинкова – „Международни икономически отношения”, УНСС

ХІІБ КЛАС

1. Божидар Красимиров Георгиев - Компютърни науки, Софийски университет „Св. Климент Охридски“
2. Васил Георгиев Василев - Електротехника, Технически университет - Пловдив
3. Виктория Николаева Кьосева – Биотехнологии, Химикотехнологичен и металургичен университет – София
4. Георги Данчев Данев - Дентална медицина, Медицински университет – София
5. Гергана Нанева Русева - Южна, Източна и Югоизточна Азия, Софийски университет „Св. Климент Охридски“
6. Даниел Дамянов Павлов - Софтуерно инженерство, Софийски университет „Св. Климент Охридски“
7. Даниел Танев Танев - Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“
8. Дарина Михайлова Михова – Медицина, Тракийски университет – Стара Загора
9. Делян Христов Вълчанов - Транспортна техника и технологии, Технически университет – София
10. Димитрина Янкова Русенова - Телекомуникации с мениджмънт, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“
11. Евгени Недялков Генов - Икономика на хранителната индустрия, Университет по хранителни технологии – Пловдив
12. Иван Стоянов Маринов - Публична администрация, Университет за национално и световно стопанство
13. Костадин Росенов Костадинов – Право, Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград
14. Мария Николаева Иванова - Ветеринарна медицина, Тракийски университет – Стара Загора
15. Недялко Славов Станков - Аграрна икономика, Аграрен университет – Пловдив
16. Николета Недялкова Миронова - Начална училищна педагогика, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“
17. Росица Ангелова Арнаудова - Растителна защита, Аграрен университет – Пловдив
18. Силвестър Данчев Иванов - Информационни технологии, Нов български университет

 

ХІІВ КЛАС

1. Александра Петрова Петрова – НБУ - Журналистика
2. Александър Бойков Живков - University of Stirling, Scotland – Sports Studies
3. Божидар Ангелов Колев – ПУ „Паисий Хилендарски“ – Софтуерни технологии и дизайн
4. Божидар Бончев Димитров – ПУ „Паисий Хилендарски“ – Бизнес информационни технологии
5. Димитър Илиянов Атанасов – ПУ „Паисий Хилендарски“ – Информационни технологии
6. Димо Манолов Димов – ТУ гр. София – Електротехника
7. Живко Милков Милев – ПУ „Паисий Хилендарски“ – Софтуерни технологии и дизайн
8. Мария Костадинова Гогова - Германия
9. Мирослав Николаев Йорданов – ПУ„Паисий Хилендарски“ – Бизнес информационни технологии
10. Невена Василева Василева – ХТМУ гр. София– Биотехнологии
11. Пламена Ангелова Петрова – ПУ „Паисий Хилендарски“ – Екология и ООС
12. Пламена Йорданова Йорданова – ИУ гр. Варна – Бизнес информационни системи
13. Тодор Петков Тодоров – УХТ – Икономика на туристическата индустрия

 

ХІІГ КЛАС

1. Антоний Георгиев Георгиев – СУ „Св. Климент Охридски”
2. Антония Ангелова Ангелова –„Право”, СУ „Св. Климент Охридски”
3. Виолета Миткова Митева – ХТУ гр. София
4. Габриел Николов Мандов – УНСС
5. Георги Костадинов Игнатов – УНСС
6. Деница Петрова Стойчева – „Фармация”, СУ „Св. Климент Охридски”
7. Емилия Стоянова Георгиева – УНСС
8. Живко Недялков Желязков –УНСС
9. Ивайло Бориславова Борисов – Аграрен университет гр. Пловдив
10. Калоян Тодоров Стоянов – УНСС
11. Кристина Николова Вълчанова - „Право”, СУ „Св. Климент Охридски”
12. Мария-Йоанна Веселинова Райчева – ПУ „Паисий Хилендарски”
13. Мериан Тунджаева Местанова – „Туризъм”, СУ „Св. Климент Охридски”
14. Никола Живков Апостолов – „Фармация”, Медицински университет гр. Пловдив,
15. Николай Пламенов Пасков – „Медицина”, Медицински университет гр. Пловдив
16. Петя Живкова Панева – Медицински колеж към Медицински университет гр. Пловдив
17. Симона Федева Ангелова – Тракийски университет гр. Стара Загора
18. Стефани Тодорова Паскалева – УНСС гр. Хасково


ПОРЕДЕН УСПЕХ ЗА МАТЕМАТИКАТА В ПМГ

На 1 и 2 юли 2015 година град Несебър бе домакин на финалния етап на международното състезание „Математика без граници”. В него участваха 857 ученици от 9 страни. След първенците от трите задочни кръга – есен, зима и пролет, за очния кръг в Несебър бяха поканени Даниел Христов Янков, Даниел Емилов Иванов от 6 клас и Марио Каменов Илиев от 10 клас. Учениците на ПМГ взеха участие в индивидуалното и отборното състезание. Заедно със свои връстници те решаваха задачи, съставени от международно жури с председател доц. Руси Русев, гл.редактор на сп. „Математика”.
В крайното класиране Даниел Емилов спечели бронзов медал в индивидуалното състезание, а в екип със своя съученик Даниел Христов в отборното състезание завоюваха златен медал. В отборната надпревара Марио Илиев, в отбор с още двама ученици от В.Търново и Свищов, завоюва бронзов медал.
Преподавател на Даниел Янков и Даниел Емилов е г-жа Йорданка Коджабашева, а на Марио Илиев – г-жа Катя Чалъкова.

 


Линк към галерия със снимки от дипломирането на Випуск 2015 >тук<


Ученици от ПМГ „Иван Вазов“ участваха на младежка конференция в Пловдив

В петък, 12 юни, в Пловдив се проведе младежка конференция на тема: “Връзка между неформалното обучение и професионалната реализация”, гост на която бе заместник-министърът на Министерството на  младежта и спорта – Калин Каменов.
Събитието събра млади хора от цялата страна, доброволци и работещи с тях представители на институции и организации, както и представители на бизнеса. По време на конференцията, бяха дискутирани темите за това как неформалното обучение може да бъде полезно, какви умения могат да бъдат натрупани, какви са очакванията на младите хора и каква е гледната точка на училищата.
Свои тези защитиха бизнесът в лицето на Георги Стоев от Индъстри Уоч, неправителствените организации, представени от Ренета Венева от фондация НАРД, както и доц. д-р Ваня Божилова от СУ "Климент Охридски" и Илияна Славова - директор на ПМГ "Ив. Вазов".
Четирима млади хора представиха своите вдъхновяващи истории, за това как неформалните форми на учене, в които са се включвали, са повлияли на живота им. Това направи и Кристина Кузева, единадесетокласничка от ПМГ „Ив. Вазов”, която участва в доброволни дейности към Фондация „Подари усмивка“, към клуба по филантропия в природоматематическата гимназия, и към БМЧК.
В последната част на конференцията, участниците дебатираха и споделяха в четири тематични групи – през погледа на бизнеса, училищата, младите хора и НПО. Бяха изведени десетки предизвикателства за заздравяване на връзката между неформалното учене и реализацията.
След конференцията се проведе церемония по връчването на индентификационни знаци на училищата от проекта „Училището – зона за филантропия“, която включваше и представяне на каузите на всеки от училищните клубове. Учениците от ПМГ „Иван Вазов” - Мерилин Али и Гергана Иванова, и техният ръководител Ангел Кайряков разказаха за посещенията, които заедно с още дванадесет свои съученици осъществиха през последните месеци в Дневен център за деца с увреждания – Димитровград.

Линк към галерията >тук<

Вазовци с 6 пълни шестици от матурите и двете най-високи оценки по български език и литература в Хасковска област
Поздравления за зрелостниците от випуск 2015г., които се представиха отлично на Държавните зрелостни изпити!
Дарина Попова (12а), Николина Георгиева (12а), Даниел Павлов (12б) и Иван Маринов (12б) получиха Отличен 6.00 на ДЗИ по английски език.
Пламена Пенчева (12а) – Отличен 6.00 по химия и опазване на околната среда;
Димо Манолов (12в)  - Отличен 6.00 (100 от 100 точки!) по физика и астрономия.
Дарина Попова (5.99) и Николина Георгиева (5.98) са с най-високите оценки от матурата по български език и литература в Хасковска област. Отличното им представяне и на двете матури ги превръща в зрелостниците с най-висок успех от ДЗИ в областта.
Гордеем се, че нашите възпитаници от випуск 2015 са на второ място по успех (5.09) от зрелостните изпити в Хасковска област след ГПЧЕ „проф. Асен Златаров”


Лагер – школа по компютърна математика

От 30 май до 3 юни 2015 година ученици от ПМГ „Иван Вазов“ участваха в лагер-школа по компютърна математика. 12 ученици от 8 до 10 клас посетиха Технически университет Габрово и се включиха в обучение по използване на математически софтуер за решаване на задачи с компютър. Под ръководството на проф. Стоян Капралов, доц. Младен Манев и доц. Мариян Балев от ТУ – Габрово, представителите на ПМГ „Иван Вазов“, Димитровград придобиха знания и умения за решаване на сложни математически задачи и получиха начална подготовка за участие в различни състезания, свързани с използване на новите технологии в образователния процес. Ръководители на учениците бяха Василка Николова, учител по информатика и информационни технологии и Катя Чалъкова, учител по математика.


Награждаване на победителите в „Цветна олимпиада“

На 1 юни в Народния театър „Иван Вазов“ се проведе церемонията по награждаването на националните победители по български език и литература, английски, немски и френски език, математика и информационни технологии в „Цветна олимпиада“, организирана от сдружение „България си ти“.
Първенците във всяка от дисциплините са петима ученици от VІІІ до XІІ клас от всички 28 области на страната. Димитър Джангозов от IXa клас на ПМГ „Иван Вазов“ – Димитровград, бе сред отличените в област български език и литература - второ място в България - и бе награден лично от Н. В. Цар Симеон II на тържествената церемония по връчването на медалите. Националните победители получиха стипендии за следващата учебна година, таблети и книги.
Проявата се проведе със специалното участие на: Детския радиохор на БНР, Бобо, Боби Ваклинов и Влади Василев, Гергана Стоянова, Деси Бакърджиева, Елица Тодорова, Жана Бергендорф, Ивайло Захариев, Калин Врачански и др. Почетни гости бяха националният омбудсман на България г-н Константин Пенчев, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, Симеон Сакскобурготски, представители на ръководството на СУ „Св. Климент Охридски“. В програмата взеха участие и млади таланти, които поздравиха своите връстници по случай Деня на детето.
Целта на „Цветна олимпиада“ е да се мотивират учениците от VIII до XII клас към усвояване на нови знания и по-високо ниво на образование, чрез съревнование по съответните дисциплини. „Цветна олимпиада“ е в Националния календар на МОН и НДД за извънучилищни дейности за учебната 2014/2015 година и се организира в партньорство с БАН, СУ „Св. Климент Охридски“ и Асоциацията на учителите по български език и литература.
Отлично в „Цветна олимпиада“ се представиха и възпитаничките на ПМГ -Николина Георгиева и Кристина Димитрова от XІІ клас, които завоюваха четвърти и пети резултат в националното класиране.


На 1 юни точно в 10:00 ч. 50 ученици от ПМГ „Иван Вазов” – Димитровград, рецитираха „Аз съм българче” пред паметника на Иван Вазов.
Вазовци подкрепиха инициативата на образователния портал Академика БГ за едновременно рецитиране на едно от най-популярните български стихотворения.

 

Линкa за достъп до файла ще бъдe активeн до : Понеделник 15.06.15.
Файл : 01062015Kamera.zip
Линк за сваляне : http://dox.bg/files/dw?a=8b997b415e


Остават само 60 ДНИ ДО ОТКРИВАНЕТО НА СВЕТОВНИТЕ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС ЛОС АНЖЕЛИС‘2015.

На 25 май 2015 година в Пресклуб България на Националния стадион „Васил Левски“ Спешъл Олимпикс България проведе пресконференция - 60 дни до откриването на Световните игри на Спешъл Олимпикс Лос Анжелис‘2015.

На пресконференцията са представени отборите – част от националната делегация, направен е междинен отчет за резултатите от кампанията за набиране на средства и стартира в България Европейската кампания „СТАНИ ФЕН – ВЪРЖИ СИ ВРЪЗКИ“.

<>>>МАТЕРИАЛИ<<<>


Випуск 2015 на ПМГ „Иван Вазов” отпразнува абитуриентския си бал на 28 май. 92-ма зрелостници преминаха по червения килим и дефилираха на сцената до общината.
Г-жа Илияна Славова – директор на гимназията, поздрави абитуриентите и им пожела успех и попътен вятър.
Емоционално слово от името на родителите поднесе г-жа Мирослава Петрова.
Поздравителен адрес към завършващите изпрати и кметът на общината – г-н Иво Димов.
Думи на признателност и благодарност към ръководството и учителите отправиха Йоана Колева и Мариела Драголова от 12 а клас.
Красота, изящество и стил демонстрираха абитуриентите на ПМГ „Иван Вазов”.
Балната вечер продължи с много емоции, песни и танци в ресторант „Фантазия”.

Линк към галерията >тук<

Национален портал за кариерно ориентиране на ученици - информация за средните и висши училища в страната, характеристики на профилите и професиите, които се изучават в училище, тематични филми.
 
Следвайте връзката: http://orientirane.mon.bg/

Честит празник на българската просвета, култура и на славянската писменост!
Уважаеми колеги, скъпи ученици,
Бъдете здрави и жизнени! Нека успехът и творческите находки озаряват вашите дни! Горда съм, че заедно обогатяваме 70-годишната история на ПМГ „Иван Вазов” Илияна Славова
Директор
Линк към галерията >тук<
снимки на класове >тук<

От 15 до 17 май 2015г. в Пампорово се проведе Националният кръг на състезанието по информационни технологии „IT Знайко+“ за ученици от 5 до 8 клас, организирано от СНЦ „Образование и технологии“ , в партньорството с Майкрософт – България.
Учениците от ПМГ „Иван Вазов“ – Димитровград - Десислава Стоянова от 5 клас, Марина Михалева, Никол-Валери Димитрова, Оля Атанасова, Полина Стойнова и Йоана Йорданова от 6клас, Жаклин Добрева, Виктория Данева и Димана Маринчева от 7 клас, с ръководители г-жа Снежа Димитрова и г-жа Драгомира Стоянова се съревноваваха на Националния кръг на „IT Знайко+“ със 158 ученици от 27 града на България.
На първия етап от състезанието учениците по зададени теми разработваха проекти, използвайки възможностите на информационните технологии – програми за рисуване, текстообработка, компютърна презентация, обработка на изображения и звук, създаване на колажи, видео филми, постери и др., а на втория етап трябваше да ги представят и защитят.
Възпитаничките на ПМГ „Иван Вазов“ се представиха достойно и получиха грамоти за отлично представяне.


ПМГ “ИВАН ВАЗОВ” - Димитровград обявява ден на отворените врати

С удоволствие Ви каним да ни посетите на 02.06.2015г. (вторник) от 13:00 до 16:00 ч.

За всички желаещи да се запознаят:
- със съдържанието на учебните програми по предлаганите профили;

- да се срещнете и беседвате с преподаватели от училище, с директора и училищния психолог;

- да получите информация за различни извънкласни дейности;

- с възможностите за бъдеща реализация.


ПОСЛЕДНИЯТ УЧЕБЕН ДЕН ЗА ВИПУСК 2015 НА ПМГ „ИВАН ВАЗОВ” - ДИМИТРОВГРАД

ПМГ „Иван Вазов” – Димитровград, изпрати днес 92-мата гимназисти от поредния си випуск. Тържеството започна в 12:30ч. с емоционално обръщение на зрелостниците към своите съученици.

Завършващите бяха поздравени лично от г-н Стефан Димитров – председател на Общинския съвет, г-жа Антоанета Шаркова – началник отдел „Хуманитарни дейности, международно сътрудничество и програми” към община Димитровград и г-н Димитър Петров – заместник-председател на Общинския съвет. Специален поздравителен адрес към всеки абитуриент изпрати кметът на Димитровград – г-н Иво Димов.

            В обръщението си към абитуриентите директорът на Гимназията - г-жа Илияна Славова, поздрави завършващите за постигнатите успехи, за активното им участие в училищния живот и им пожела бъдещи успехи в новите посоки, по които ще поемат.

Специален поздрав към завършващите бе песента Не мога да спра да те обичам в изпълнение на Виолета, Деница и Пламен с ръководител г-н Георги Желев. Абитуриентите бяха аплодирани от по-малките гимназисти и от своите учители. Най-напред се представиха 12 а клас с класен ръководител – г-жа Ваня Маринчева, следвани от 12 б клас – с класен ръководител г-н Тодор Тодоров, 12 в клас – с класен ръкводител г-жа Марияна Йорданова и 12 г клас – с класен ръководител г-жа Павлина Лозева. С емоционални поетически находки завършващите поздравиха своите съученици и отправиха топли думи на благодарност към учителите, които пет години бяха неизменно до тях. Гълъби и балони полетяха към небосвода, а центърът отекна от младежки смях. Последваха сълзи и емоционално сбогуване с училищното знаме и учителите. За випуск 2015  удари последният училищен звънец.


Линк към галерията >тук<

Представяне на 3D компютърна игра на Националния кръг на олимпиадата по информационни технологии
От 8 до 10 май 2015г. в гр. Монтана се проведе XIII-та Национална олимпиада по информационни технологии. До Национален кръг бяха допуснати 100 проекта в пет направления. От ПМГ “Иван Вазов“ - Димитровград взеха участие двама ученици – Божидар Георгиев и Даниел Павлов от 12 клас с проект на тема „Могъществото на древните цивилизации“ - 3D компютърна игра в направление „Приложни програми“, ръководител – г-жа Валентина Делчева.
Олимпиадата протече в два кръга – в първия учениците решаваха индивидуално тест по информационни технологии, а през втория защитаваха разработените от тях проекти пред комисия в състав: гл. ас. Николина Николова и проф. д-р Красен Стефанов от СУ „Св. Климент Охридски“.
Учениците от ПМГ „Иван Вазов“ постигнаха много добър резултат (оценки много добър – 5.25), който може да им послужи за кандидатстване в СУ „Св. Климент Охридски“ и ТУ – гр. София.

 


ОРГАНИЗАЦИЯ И ПОДГОТОВКА ЗА ДЕНЯ НА УЧЕНИЧЕСКОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ В ПМГ „ ИВАН ВАЗОВ” – ДИМИТРОВГРАД

Организирането на Ден на ученическото самоуправление в ПМГ „Ив. Вазов”, Димитровград, бе заложено в годишния план на Ученическия съвет. Учениците, както всяка учебна година, поеха всички длъжности в училището от поддръжка и чистачки до директор, т.е. както длъжностите на педагогическия, така и на непедагогическия персонал.
Денят бе осъществен по инициатива на Ученическия съвет и бе създадена организация за успешното му протичане. В него участваха ученици от 5 до 12 клас, които изпълняваха длъжностите на учители, служители и ръководен състав на училището.
Преди началото на учебните занятия в учителската стая се проведе оперативка за предстоящите задачи през деня. Директорът г-жа Илияна Славова поздрави всички участници в самоуправлението и символично отстъпи своя пост на училището на председателя на Ученическия съвет Симона Маркова от 11 клас.
След приключване на учебните часове бе отчетено как е протекъл Денят, бяха обобщени резултатите и направени изводите.

Линк към галерията >тук<

Отново успехи на ученици от ПМГ „Иван Вазов“ в Москва

От 1 до 5 май 2015 г. в Москва се състоя заключителният етап на Деветия международен конкурс “Математика и проектиране”, в който взеха участие около 330 ученици от България, Казахстан и Русия с над 200 разработени проекта, а също и учители от тези държави. Международното жури по традиция се оглавяваше от проф. Николай Розов – председател, декан на Факултета по педагогическо образование при Московския държавен университет “М. В. Ломоносов”, и от заместник-председателите проф. Татяна Сергеева от Академията за социално управление в Москва и проф. Сава Гроздев от Института по математика и информатика при БАН.

Вазовци се гордеят с факта, че в Международния конкурс „Математика и проектиране“ вземат участие още от началото на неговото създаване – 2007г. Десетокласничката Боряна Димова представи пректа си „Бумеранги в науката – от математика към информатика и обратно“ и впечатли журито с блестящото си представяне. Тя се класира на ІІ място в Международния конкурс „Математика и проектиране“ и получи диплом. Ръководител на проекта й е Георги Славчев. Марио Илиев и Йордан Иванов (X клас) представиха изследването си за криптографията – „Уникалният код – защита на информацията във времето“. За отличната си защита на проекта двамата получиха сертификат. Техен научен ръководител е Катя Чалъкова.

Това представяне стана възможно благодарение на подкрепата на: Г-н Иво Димов; „ЛЕО Експрес“ ЕООД – Димитровград; „Вулкан Цимент“ АД – Димитровград; „Агрофермер 2002“ ЕООД – Димитровград; „Луци – 2000“ ЕООД – Димитровград; РПК „Тракия“ – Димитровград; Камен Маринов – Димитровград; „Елис“ ООД – Димитровград и ПМГ „Иван Вазов“.

 


Пореден успех за географите от
ПМГ „Иван Вазов” Димитровград

    От 1 до 3 май  2015г. в  гр.Враца се проведе единадесетата Национална олимпиада по география и икономика. Хасковска област бе представена от двама възпитаници на ПМГ Димитровград -  Гергана Георгиева Гочева във възрастова  група VII клас  и единадесетокласника  Даниел Вълков Господинов във възрастова група XI – XII клас,  с ръководител г-жа Живка Ненова.
    Tази година състезанието имаше промени в регламента . Всички класирани участници се явяват както на първи етап ( писмен тест), така и на втори етап ( мултимедиен тест). Първите 7 класирали се участници от двата етапа  за  трите възрастови групи  преминават и през устен изпит пред публика.
    Даниел за трети път стана златен медалист . С това свое постижение  той се открои като най-успешния състезател в историята на олимпиадата по география  и кономика.  През  годините той е носител на 3 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал. Вече два пъти представя България на международно ниво – през  2013г в гр.Санкт Петербург и през 2014г. в гр.Краков.
    Като дебютантка в националния кръг Гергана  също постигна  много добро представяне. След 7-мо място в първи етап, тя остана на 13-та позиция при крайното класиране сред  31 участници в най-малката възрастова група .
    Честито! Продължавайте да бъдете успешни пътешественици и откриватели в науката география.

 

 

 

 

 


Единствената представителка на Хасковска област се завърна от Националния кръг на олимпиадата по БЕЛ

На 25 април в град Шумен се проведе Националния кръг на олимпиадата по български език и литература, организиран от МОН.
В престижната надпревара за литературни и езикови компетентности се включиха седемдесетте най-добри зрелостници от цялата страна.
Дарина Миткова Попова от 12а клас бе единственият представител на Хасковска област. Темата, върху която тя избра да разсъждава, бе „Събитие и всекидневие в поезията на Христо Ботев”.
Председател на 7-членната Национална комисия е доц. доктор Бойко Пенчев, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”. Авторитетното жури, което ще оценява работите на участниците, се състои от научни работници и действащи учители.
Първите трима, получили най-високи оценки, ще бъдат обявени за лауреати и ще имат възможността да избират университет и специалност, в които да учат без приемни изпити.
Дали Дарина ще бъде от първите трима в страната, ще разберем след 10 работни дни.


ПМГ „ИВАН ВАЗОВ” – ДИМИТРОВГРАД ПРАЗНУВА 70-ТИ РОЖДЕН ДЕН

ПМГ „Иван Вазов” тържествено отбеляза своята 70-годишнина. Ученици, преподаватели и гости бяха посрещнати тържествено с духова музика пред Драматичен театър „Апостол Карамитев”. Концертът започна в 18 ч. на 24. април. Началото постави петокласничката Ребека Ангелова с емоционалното изпълнение на стихотворението „Аз съм българче” от Иван Вазов.
Последваха поздравления от г-н Добри Беливанов – областен управител, и г-н Яшо Минков – заместник-кмет на община Димитровград.  Бяха прочетени поздравителните адреси на г-н Стефан Димитров – председател на Общински съвет – Димитровград, и на г-н Иван Панайотов – началник на РИО – Хасково. Най-старата образователна институция в града получи цветя за празника и поздравителни адреси от всички училища в общината, от Съюза на работодателите, от синдикалните организации и от дългогодишни учители, преподавали в Гимназията.
В словото си директорът г-жа Илияна Славова припомни знакови моменти от историята и настоящето на училището, обърна и специално внимание на приноса на предходните директори - г-жа Толева и г-жа Бакалова.
Последва награждаване на най-успешните ученици, завоювали призови места в национални и международни състезания, конкурси и олимпиади. Благодарност към своите учители отправиха дванадестокласничката Николина Георгиева - Ученик символ на ПМГ „Иван Вазов” и Кристина Кирова – носител на приза „Ученик на годината”.
Залата аплодира дълкогодишния учител по руски език г-жа Евгения Хука-Вълкова, която поздрави завършващите със своето стихотворение „Към зрелостника”. Настоящият учител по музика – г-н Георги Желев, поздрави гостите, учениците и колегите си с виртуозно изпълнение на пиано – „Полетът на бръмбара” от Римски-Корсаков. На тържествения концерт се изявиха ученици от училището с изпълнения на народни танци и български песни. Кулминацията на тържеството бе откъс от моноспектакъл по „Епопея на забравените” от Иван Вазов в изпълнение на актьора Димитър Марков. Тържеството завърши с песента „Моя старна, моя България”, изпълнена от очарователната Ванина Костова и Забавно-духов оркестър – Димитровград.

Линк към галерията >тук<


„Истории от утре“ – младежки форум за кариерно ориентиране

На 25 април, 2015 г. в залите на КДК – Димитровград се проведе младежки
форум за кариерно ориентиране „Истории от утре“. Той бе осъществен от
ученици от 12 „а“ клас на ПМГ „Иван Вазов“ (Йоана, Пламена, Мариела,
Елица, Теодора, Георги, Николина, Дейвид, Теодор). Провеждането на
форума бе финансирано по програма „Димитровград на младите“.

Тази събота, в конферентната зала на КДК, сегашните гимназисти в града
имаха възможност да чуят на живо студенти, които днес, стажуват, работят
и разбира се, да разговарят с тях. Осъществени бяха и видеовръзки със
студенти в чужбина. Бяха показани и подготвени видеоразкази от настоящи
студенти, които не можеха да присъстват лично на събитието.

Основната цел на форума бе да подпомогне гимназистите в избора им на
образование и обучение, да ги запознае с конкретен опит от първо лице.
Присъстващите ученици получиха конкретна информация и обективна преценка
за образованието, предлагано от университети в страната и извън
пределите й, за атмосферата на учебните заведения, за обучението по
различни специалности и за пряката професионална реализация, която
следва от него. Успоредно и в паузите, в съседната зала бяха провеждани
активиращи игри.

На място в залата като презентатори се включиха Станимир Якимов (Telerik
Academy, работещ за софтуерната компания TechHuddle), Кирил Иванов
(студент ІІ курс в Университета по архитектура, стротелство и геодезия),
Стоян Георгиев, Ив Дани Раед, Мирела Русева (студенти в Медицински
университет – Пловдив), Екатерина Николова (студентка ІІ курс, туризъм
във Великотърновския университет) и Антоанета Георгиева (завършила
балканистика в Софийски университет, в момента студент по право и
служител в консултантска компания за чуждестранни инвестиции). Повечето
от изброените са бивши възпитаници на ПМГ „Иван Вазов“.

Линк към галерията >тук<

ЕКОДНИ под надслов „Зелено бъдеще” в ПМГ

Днес в ПМГ „Иван Вазов” се проведе финалният етап на станалите вече традиционни ЕКОДНИ под надслов „Зелено бъдеще” и лого „Зелени агенти”. Бе организирана среща семинар между ученици и еколози от Общината по повод 22 април- Световен ден на Земята. Гости на мероприятието бяха техните специалисти г-жа Анелия Петкова и Тинка Стефанова.
Ученичката Светла Христова от 11 г клас представи своето есе „Човешката дейност и околната среда”, публикувано в Годишника на Гимназията.
В импровизиран разговор учениците от 11г и 12г клас зададоха своите въпроси и получиха компетентни отговори от специалисти.
Публиката бе провокирана с въпрос за екологичния шанс на природата и възможностите тя да бъде максимално съхранена.
Част от мероприятията за празника бе и вчерашното посещение на група ученици от 11-те и 9-те класове в Спасителния център за диви животни в Стара Загора .Възпитаниците на ПМГ направиха дарение за осиновяване на царски орел – един от световнозащитените видове, за което получиха грамота.
На регионален конкурс „Цветовете на природата”, в който участваха над 100 ученици, бе отличена на първо място Лора Сарева, ученичка от 11г клас, с грамота и таблет. Открита бе и изложба във фоайето на училището от екологични постери, изработени от паралелките с профилиращ предмет Биология.
Мероприятието внесе много пролетно настроение и добър тонус за посрещане на предстоящата годишнина на ПМГ „Иван Вазов”.

Линк към галерията >тук<

Старт преди Москва

На 22 април 2015г. в читалнята на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ се състоя представянето на учениците на ПМГ „Иван Вазов“ - лауреати от Националния етап на Международния конкурс „Математика и проектиране“.
Изявата бе посветена на 70-годишнината на Природо-математическа гимназия със засилено изучаване на чужди езици „Иван Вазов“.
Водещите - чаровната Мариела Драголова и изобретателният шегобиец Никола Тодев – разчупиха сериозната атмосфера на точните науки с непринуденото си поведение. Многобройната публика се наслади на представянето на 4 проекта, участвали в престижното състезание, два от които ще представят България през м. май в Москва.
Изявата започна петокласничката Десислава Стоянова с проекта си за числото Пи. Денис Нанчева от 6 клас успя да подчини на своята воля един робот, способен да отчита препятствия.
Десетокласничката Боряна Димова представи визуализацията на език за програмиране, с която ще участва в Москва.
Марио Илиев и Йордан Иванов (10 клас) запознаха публиката със спечелилия си участие в Москва проект за криптографията.
Вазовци се гордеят с факта, че в Международния конкурс „Математика и проектиране“ вземат участие още от началото на неговото създаване – 2007г. Припомняме, че възпитаниците на Гимназията през годините завоюваха следните места в Международния етап в гр. Москва:
2007г. Дамян Илиев – ІІ място
20010г. Дамян Илиев и Митко Василев – І място
2011г. Иван Златев и Николай Шидеров – ІІ място.
2014т. Боряна Димова - ІІ място
Директорът на ПМГ „Иван Вазов“ благодари на участниците и техните ръководители –Драгомира Стоянова, инж. Красимир Нанчев, Георги Славчев и Катя Чалъкова.
Г-жа Славова връчи грамоти и награди на участниците и пожела нови успехи.
Г-жа Антоанета Шаркова – началник отдел „Хуманитарни и социални дейности, европроекти и международно сътрудничество“ към Община Димитровград, изрази задоволство от присъствието си на това събитие. Според нея призовите места в този конкурс са устойчиви и градът се гордее с тях.

Линк към галерията >тук<

Отборите на Гимназията за пореден път доказаха спортния си дух, сили и
възможности.


На 21.04.2015г. във връзка с честването на 70-годишнината на ПМГ „Иван
Вазов”, се проведе спортен празник с участието на клубните отбори на
Димитровград по волейбол, баскетбол и футбол.
При волейболистите победа постигна ВК „Раковски”, а 2-ро място зае
отборът на ПМГ „Иван Вазов”.
При футболистите 1-во място завоюва ПМГ „Иван Вазов”, 2-ро – ФК
„Димитровград-1947”.
При баскетболистите 1-во място спечели ПМГ „Иван Вазов”, 2-ро -  БК
„Компакт”.
На участниците бяха раздадени и награди.
Отборите на Гимназията за пореден път доказаха спортния си дух, сили и
възможности.

Линк към галерията >тук<

На 20 април2015г. г-жа Славова – директор на ПМГ „Иван Вазов” официално откри изложба от пана с фотоси „Гимназия „Иван Вазов” през годините”, посветена на 70-годишнината от основаването на ПМГ „Иван Вазов” – Димитровград. За изработването на фотопаната са използвани копия от снимки, статии и дописки, съхранявани в Градска библиотека „Пеньо Пенев” и в Исторически музей – Димитровград, копия от фотографии, съхранявани в архива на ПМГ „Иван Вазов”, и на снимки, предоставени от бивши и настоящи ученици и дългогодишни учители. При организацията на паната е използван текст от летописната книга на училището. Нейният електронен вариант бе представен на откриването.

Освен пана с фотоси присъстващите имаха възможността да разгледат и други експонати като ученическа униформа, ученически бележник, значки и емблеми, награди и др.

Гости на мероприятието бяха г-н Иво Димов – кмет на Димитровград, г-жа Райна Бакалова – един от директорите на гимназията, дългогодишни учители, бивши и настоящи ученици. Към всички тях организаторите на изложбата изказаха своите благодарности за споделените мигове и съпричастността, проявена както при подготовката, така на откриването на изложбата

Линк към галерията >тук<

Вазовци мечтаят за бъдещето
  По случай 70- годишнината на Гимназията Ученическият съвет при ПМГ „Иван Вазов“ организира изложба на тема: „Моето училище в бъдещето“.
   В инициативата най-активно се включиха учениците от 5, 6 и 8 клас. Идеята на самата изложба бе да покаже креативните представи на учениците за Училище в бъдещето.
  В обявения конкурс бяха застъпени  два вида изкуства: живопис и графика, в които децата показаха богато въображение и художествени способности.
   Ученическият съвет и ръководството на гимназията изказват благодарност на всички участници, предоставили своите творения.
   Грамоти за участие в инициативата  получиха всички участници, споделили своите идеи.

Линк към галерията >тук<

Пореден голям успех за предприемачите от
ПМГ ”Иван Вазов” Димитровград

Ученици от ПМГ „Иван Вазов” - Димитровград се включиха Националното състезание "Виртуално предприятие", организирано за 17-ти пореден път от Джуниър Ачийвмънт България като част от годишния календар на МОН.
Програмата “Виртуално предприятие” е предназначена за младежи на възраст между 15 и 19 години. Инициативата дава възможност на учениците да тестват и развият бизнес уменията си, като вземат решения, които имат реално влияние върху фирмата, която управляват. В Европа тази инициатива е позната под името Virtual Business Challenge (VBC), а на световно ниво – HP Global Business Challenge.
Отбор „Gigabyte“ – Теодор Жеков, Давид Делчев, Петър Атанасов и Светла Христова от (11-ти клас) с ръководител г-жа Живка Ненова, спечели националната надпревара и стана носител на златните медали във „Виртуално предприятие” 2015.
Състезанието се провежда в три кръга. Първите два са по интернет, а третият - на живо.Тази година в програмата се включиха общо 200 отбора от 20 населени места, които се състезаваха онлайн в продължение на 3 месеца. Младите предприемачи се пребориха за отличието в конкуренция с представители на гимназии от цялата страна.
Финалът на състезанието се проведе на 18 април (събота) в Националния център за подготовка на ученици за олимпиади и съзтезания в София. Мениджърите ученици, които показаха най-добри резултати по време на събитието, получиха своите призове от Ваня Кастрева, заместник-министър на образованието и науката и Силвия Кънчева, държавен експерт към МОН.
Освен в отборната надпревара, учениците решаваха и индивидуален тест по икономика. Призовите места отново бяха заети от ПМГ „Иван Вазов“ Димитровград.
Носител на първо място стана Теодор Жеков (11а клас), а на второ - Давид Делчев (11а клас).
С този пореден успех в инициативите на Джуниър Ачийвмънт България, учениците от ПМГ ”Иван Вазов” - Димитровград направиха изключително успешен старт в обучението по предприемачество (най-новият профил в ПМГ). Честито

Линк към галерията >тук<

    Успехи в ПУ „Паисий Хилендарски“

На 18 април в зала „Компас“ на Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски“ в 11.00 ч. се проведе церемонията по награждаването на победителите в Националното състезание по БЕЛ. В надпреварата за литературни и езикови компетентности, състояла се на 22.03.2015г., взеха участие над 60 зрелостници от цяла България. Дванадесетокласници от нашето училище завоюваха първите места. Доц. Чакърова, зам.-декан на Филологическия факултет на ПУ, обяви за абсолютен прецедент в двегодишната история на Националното състезание представянето на Кристина Димитрова от 12а клас, получила оценка Отличен 6, с резултат 100 от 100 точки.
Втората в класирането от общо трите отлични оценки е на Мартина Равенска от 12а клас. С поощрителни награди бяха удостоени Елица Господинова от 12а и Гергана Русева от 12б клас.
Доцeнт. Чакърова изрази възхитата си от знанията на вазовци, като обяви за мит твърдението, че успешни са само учениците от големите градове. Зам.-деканът подчерта, че за да има отлично подготвени кандидат-студенти, са необходими отлични учители, които обичат работата и учениците си. Г-жа Чакърова държеше лично да поднесе поздравленията си на г-жа Ваня Маринчева – преподавател на изявилите се представители на ПМГ „Иван Вазов“ – Димитровград.

Линк към галерията >тук<

    На 15.04.2015г. в зала „Гросето“ ученици от Xa клас на ПМГ „Иван Вазов“ проведоха открит урок на тема „Българските автори за матура по БЕЛ върху географската карта на България“. Техни ръководители бяха г-жа Ж.Ненова-учител по геграфия и г-жа М.Пенева-преподавател по БЕЛ.

  Урокът бе посветен на 70-годишнината от създаването на Гимназията и е част от поредицата меропиятия по повод празника на утвърденото през годините училище.

  24-мата ученици бяха подготвили атрактивни презентации за всички автори, включени в конспекта за матура по БЕЛ с много информация за техните родни места, творчество и забележителности на градовете, в които са израснали и работили. Към публиката бяха отправени въпроси и раздадени награди за всеки верен отговор.

  Заедно с теоретичната подготовка, възпитаниците на Гимназията изработиха и няколко интересни продукта: карта на Б-я, с позиционирани върху нея лица на 15-те автори и техните родни места, изработена от Александър Гавазки и Теодор Иванов; Благовеста Галчева направи почетен знак, който организаторите връчиха на класа, изработил най-красиво табло. Паралелките от 5 до 11 клас направиха интересни табла за всеки един от матуритетните автори.

  Г-н Г.Желев, учител по музика, подбра и озвучи представянето на всеки  творец с подходящо музикално изпълнение.

  Всички останаха доволни – участниците в урока, техните преподаватели и присъстващите родители и гости на мероприятието

Линк към галерията >тук<

24 ученици от ПМГ „Иван Вазов“ заседаваха заедно със средношколци от още 20 държави на 26 март в сградата на Европейския парламент в Страсбург.

Вазовци се завърнаха в неделя в Димитровград след участие в програма „Евроскола“ на ЕП. Чрез нея ученици от училища в страните-членки на Европейския съюз прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург. Там те участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз и за своите държави.

Учениците от природоматематическата гимназия бяха много активни в откриващата пленарна сесия. Те зададоха въпроси за възможността за по-сериозна интеграция в областите на образованието и на отбраната.

По-късно участниците в Евроскола работиха в групи по предварително обявените теми за разискване: околна среда и възобновяеми енергийни източници, свобода на информацията и гражданска култура, 2015 – Европейска година на развитието, бъдещето на Европа, миграции и интеграция, младежка заетост.

Нашите представители предложиха поделяне на отговорността за съдбата на бежанците от всички държави в ЕС, предложение за защита на интернет неутралността и конкретни стъпки за повишаване на младежката заетост. Единадесетокласничката Кристина Кузева бе избрана за председател на своята група „2015 – Европейска година на развитието“. Предложената от групата резолюция бе одобрена от младите евродепутати след сериозно обсъждане на финалната пленарна сесия. От общо шестте предложени резолюции от групите, бяха приети четири.

За участието си в Страсбург вазовци бяха придружавани от своите учители Галина Караиванова, Тодор Тодоров, както и от директорът Илияна Славова, които също участваха в дискусии със своите колеги от Европа.

Това е второ участие на ПМГ „Иван Вазов“ по програма Евроскола след 2011 г. То е финансирано от Европейския парламент и бе спечелено на регионално състезание в гр. Кърджали, проведено през месец ноември миналата година.

Линк към галерията >тук<
/по-късно ще бъдат добавени още снимки/

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър” обявява възможност за 20 бъдещи студенти да започнат обучението си в избрана от тях специалност със стипендия, която покрива 100 % от годишната такса за обучение в първи курс.
За стипендията по програмата „Аз ще уча и ще успея в България” на ВСУ може да кандидатства всеки, който завършва средното си образование в България през учебната 2014/2015 година с отличен успех от курса на обучение (включително първия учебен срок на 12. клас). Подробните условия за кандидатстване са публикувани на адрес: http:/stipendiya.vfu.bg.

----> Линк за сваляне <-


----> Регистрация за инициативата „Мениджър за един ден“ <----


ПМГ „Иван Вазов” чества 70-годишнина

През учебната 2014 – 2015 година се навършват 70 години от създаването на най-старата гимназия в града. Във връзка с кръглата годишнина ПМГ „Иван Вазов” организира поредица от инициативи, чиято кулминация ще бъде на 24. април.
Първата проява на тема „Иван Вазов през погледа на учениците от ПМГ „Иван Вазов” бе организирана от гимназистите от XI Г клас и техните преподаватели – г-жа Драгомира Стоянова, г-жа Снежа Димитрова и г-жа Диана Бонева. Учениците подготвиха сайтове с информация за живота и творчеството на Патриарха на българската литература. В понеделник, 16. март, в Градска библиотека „Пеньо Пенев” единайсетокласниците представиха своите разработки.
Демонстрирани бяха 7 сайта по темите: „Иван Вазов – живот и творчество”, „Разказите на Иван Вазов”, „България и българското в поезията на Иван Вазов”, „Личност, народ и история в цикъла „Епопея на забравените” и „Познатото и непознатото за романа „Под игото”. Един от сайтовете: „70 години Гимназия „Иван Вазов” – традиция, отворена към бъдещето” - е посветен на ролята и мисията на нашето училище като водеща образователна институция в региона. Сайтовете ще могат да бъдат разгледани на официалния сайт на ПМГ „Иван Вазов”.
В края на изявата учениците и гостите получиха символичен сувенир с текста на Вазовото стихотворение „Съзерцание”, чието последно четиристишие най-пълноценно илюстрира отношението на народния поет към България и българското:

Живота любях, но го не окрадох:
Българийо, аз всичко тебе дадох:
душа, сърце, любов, зари небесни,
от теб приети – върнах ти ги в песни.

Линк към галерията >тук<

На 26.02.2015г. ПМГ „Иван Вазов“ бе домакин на Технически университет, гр. Габрово в лицето на г-н Тодор Тодоров – ръководител катедра „Автоматика, информационна и управляваща техника“, проф.днм. Стоян Капралов, доц. Станимир Йорданов, Орлин Димитров и Любомир Борисов.
На събитието бяха демонстрирани различни роботи, разработени от студентите в съответната катедра. Количка, управлявана дистанционно през Bluetooth и Wi-Fi, механична ръка, прототип на робот, намиращ най-пряк път в лабиринт, робот, следящ линия, макет на поточна линия и други роботизирани идеи завладяха вниманието на учениците. Сред тях бяха участниците в клуб „Web програмиране“ и клуб „Career IT“, а от най-малките ентусиасти за програмирането от V клас до зрелостници от XII клас. Те имаха възможност сами да разгледат и изпробват някои от роботите.
Г-н Орлин Димитров представи презентация свързана с неговото развитие като студент и участия в различни състезания по роботика. Софтуерният инженер ръководи и организира клубове по роботика за ученици в цялата страна.
Г-н Любомир Борисов демонстрира видеофилми с реални примери на роботизирани системи, които влизат в масовото производство. Най-важното изискване за технологиите са законите на роботиката, поставящи сигурността на човека над всичко друго.

Линк към галерията >тук<

Във връзка с популяризиране на Рейтинговата система на висшите училища в република България, както и във връзка с възможността за кариерно ориентиране и избор на висше училище чрез нея на завършващите през 2015 г. средно образование ученици може да посетите > http://rsvu.mon.bg <


Успешен иновационен лагер за младите предприемачи на ПМГ”Ив.Вазов”


Учениците от ПМГ”Иван Вазов” Димитровград - Димитър Джангозов, Кристина Кирова и Теодор Жеков под ръководството на г-жа Живка Ненова, заедно с 60 ученици от цялата страна взеха участие в организирания от Джуниър ачийвмънт България „Национален иновационен лагер“. Иновационният лагер е интензивен еднодневен уъркшоп за генериране на идеи, по време на който учениците се събират, за да мислят върху конкретно бизнес предизвикателство и да предложат идеи за успешното му решаване.
Младите новатори получиха право да се състезават на националния кръг на инициативата, след като показаха своите нестандартни творчески идеи чрез видеопредизвикателство – трябваше да създадат едноминутно видео, в което да представят по какъв начин предприемачеството променя средата около тях. Кандидатстваха 135 ученици от България, като участие в националния финал взеха 60 финалисти от 28 училища в 15 града.
Състезанието се проведе на 14 февруари в шоурум „Склада“ в София и провокира участниците да създадат иновативен бизнес модел за решаване на проблема с неграмотността в света. Разделени в отбори с участници от различни училища, младежите демонстрираха умения да анализират и прогнозират тенденциите и дадоха иновативни решения на проблема с неграмотността.
Деветокласникът Димитър Джангозов зае  второ място  с  отбор „Интеграция“ , който разработи  идея за създаване на онлайн платформа и социална мрежа за бежанците у нас. Идеята на младежите, която организаторите наградиха с електронни четци, е чрез HTML игра на принципа проба-грешка бежанците да учат български език.

Линк към галерията >тук<

Свети Валентин в училище

Днес в  училище ПМГ „Иван Вазов“ се организира тържество по случай Св. Валентин. Влюбените подаряваха валентинки. Учениците се насладиха на музикалните изпълнение на г-н Георги Желев, г-н Димитър Георгиев и на учениците Пламен от XIв клас и Виолета IXа клас. На празника прозвуча и любовна поезия на различни езици. Една от най-големите атракции, с която всички се снимаха, бе рамка във формата на сърце.
За да се почувства опиянението на празника “Св.Валентин”, ентусиазирани симпатяги украсиха училищните коридори. Любовта влезе във всеки клас не откъде да е, а през вратата. Всъщност чаровни купидони разнасяха любовни послания, които предварително бяха събирани в любовна кутия. Дори учителите го усетиха (любовния дух!)! :)

Линк към галерията >тук<

>> Заповед за стипендии за втори срок 2014-2015 г.


Обучение на Българския младежки червен кръст  „Връстници обучават връстници“ 

     Клубът на Българския младежки червен кръст към ПМГ ”Иван Вазов”, гр. Димитровград, организира обучения в гимназията на учениците от пети и осми клас за психосоциална подкрепа. Обученията включват много интерактивни и ролеви игри и имат за цел да подкрепят и да допринесат за преодоляване на предизвикателствата, пред които се изправят децата. Инициативата е насочена именно към тези класове, тъй като учениците са сменили училищата и са за първа година в гимназията, затова при тях съществува най-голяма вероятност да се чувстват уязвими.
Младите доброволци са обучени в град Хасково, заедно с членове на други клубове от областта. Преди да започнат инициативата си, те са имали и среща с психолог, с който са обсъдили как да преминат обученията в гимназията.
Обученията ще се проведат в три раздела – емоции, стрес, конфликти и взаимоотношения, през месец февруари.

На 09.02(понеделник) се проведе първото обучение на тема „Емоции“ в 5а клас  с обучители Христина Нанева, Кристина Кузева и Гергана Ганчева, и в 8б клас  с обучители Деница Славова, Светла Христова и Борислава Банева. Следващите  обучения предстоят в последните седмици на месеца.

Линк към галерията >тук<

Днес, 09.02.2015г. от 14.00ч. ученици и гости на ПМГ”Иван Вазов” откриха двата обновени компютърни кабинета по Национална програма „Информационни и комуникационни технологии в училище”. На събитието изявили се през тази учебна година ученици, получили призови отличия за своите проекти по математика и информатика, демонстрираха пред съученици и гости възможностите на своите разработки като най-голям интерес предизвикаха образователните игри в областта на историята и информатиката. Игрите бяха тествани и от учители по общообразователни предмети, които прилагат съвременните технологии за повишаване качеството на образователния процес. Събитието бе съпроводено и с откриването на изложба, посветена на деня за безопасен Интернет.

 

 

 

 

 


Петокласниците от ПМГ „Иван Вазов” – Димитровград, Виктория Тенева, Сезен Местанова и Иван Янев са сред победителите в националната кампания „Читателска щафета 4: Ловци на приключения”. Нашите възпитаници получиха сертификати и значки. Иициативата бе организирана от сайт „Детски книги” и в нея се включиха 760 деца от цялата страна, а общият брой на прочетените книги надхвърли 2500. Целта на организаторите е да насърчават четенето сред децата и да разкрият вълшебния свят на книгите.

 


Visual Studio 2010 Express - линк за сваляне <<


Информация за Лицензираните спортни клубове в община Димитровград и техния график:

> Информация <

> Графици <ПМГ “Иван Вазов” – акредитиран център за издаване на IT сертификат

Какво е ITcard?

it-card         

Сигурен начин да докажете Вашите IT умения!

 • Сертификат за компютърна грамотност
 • Система за оценка, независима от обучението и от продукти на определени компании
 • Покрива основни приложения, които обикновеният потребител използва в ежедневната си работа. Те са групирани в пет основни модула:
> Internet & E-mail, Microsoft Word, Microsoft Excel, OpenOffice.org Writer, OpenOffice.org Calc
 • Разработен от Европейския Софтуерен Институт!
 • Признат в страни от Европейския съюз!
 • Независим от формата на обучение!
 • Предназначен за всеки!
 • Достъпен за всеки!